Bugün - Thursday, March 28, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Erol Büyükburç tarihe göçtü...

Türk pop müziğinin başlangıcına imza atan 79 yaşındaki Erol Büyükburç 12 Mart 2015 günü İstanbul Etiler'deki evinde ölü olarak bulundu.

ANMA Haberi - Thursday, March 12, 2015 - 11:03
Türk pop müziğinin başlangıcına imza atan 79 yaşındaki Erol Büyükburç 12 Mart 2015 günü İstanbul Etiler'deki evinde ölü olarak bulundu.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Olay kendisine telefonla ulaşılamaması üzerine evine gidilmesi ve kapının çilingir yardımıyla açılması üzerine ortaya çıktı.

Büyükburç'un kalbinde 3 stent bulunuyordu.

Erol Büyükburç 13 Mart 2015 Cuma günü (Yarın) Bursa'da konser verecekti. Etkinlik "Türk pop müzik tarihinin en önemli ve kendine özgü figürlerinden biri olan Erol Büyükburç hayranlarıyla buluşuyor" sözleriyle duyurulmuştu.

Erol Evgin, dün akşam oğlu Murat Evgin'in dinletisi olduğunu, Erol Büyükburç'un de dinletiye katıldığını söyledi. Oğluyla telefonla konuştuğunu kaydeden Erol Evgin, "Gayet iyiydi" dedi.

Büyükburç'un cenazesi 14 Mart 2015 10.00'da dostlarının katılımıyla Cemal Reşit Rey Konser Salonu'nda düzenlenecek tören sonrası Levent Camisi'nde kılınacak öğlen namazının ardından Zincirlikuyu Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

Menajeri Osman Yazıcı :
"Erol Abi, boşandıktan sonra Etiler'deki apartman dairesinde tek başına yaşıyordu. Yanında bazen kızı Evren, bazen de ben gidip kalıyordum. Dün gece Evren babasıyla kaldı. Evren Sabah evden çıkmış, Erol ağabey öğlen 12.00 civarı kalp krizi geçirip vefat etmiş maalesef."

İlk evliliğinden kızı Evren Büyükburç :

"Babacığım ne olur biraz yormasan kendini, biraz daha rölantide çalışsan derdim ama mümkün olmadı. Kalp rahatsızlığı vardı ve stent takılmıştı daha öncesinde. Şeker ve tansiyon rahatsızlığı da mevcuttu ama çalışmayı da çok severdi. Kendisini sanatına adamış güzel bir insandı. Şimdi annemle kavuştular."

 EROL BÜYÜKBURÇ KİMDİR?

Erol Büyükburç , 22 Mart 1936'da Adana’da dünyaya geldi. Eğitimine babası Sufi Beyin bir Fransız şirketinde çalışmasından dolayı bulunduğu Halep’te Frere Maris’te başladı, daha sonra Adana Kemal Paşa İlkokulu’na devam etti. İstanbul’da Fatih Gelenbevi Ortaokulu’nu ve 1951 yılında başladığı Ticaret Lisesi’ni bitirdi. Ardından İstanbul Belediyesi Konservatuvarına devam ederken “Alis Rosental’dan” şan dersleri aldı. İstanbul Üniversitesi İktisadi Ticari İlimler Akademisi Yüksek ticaretin üçüncü sınıfından ayrıldı. Daha lise yıllarında İstanbul’da kurduğu ilk grubuyla (Şevket Uğurluel, akordeon; Kanat Gür, gitar; Salim Ağırbaş, davul; Metin Ersoy ve Erol Büyükburç, solist) Florya plajında müzik yaptı.

Müzik çalışmalarına daha lise öğrencisi iken İsmet Sıral Orkestrası eşliğinde solisti olarak Caddebostan Gazinosu’nda sahneye çıkarak başladı. Bu orkestrada kalmasını sağlayan şarkı Frankie Laine yorumuyla popüler olan Jezabel adlı şarkıdır. Yedek subaylığını Urfa’da yaparken orduevinde müzik ve sahne çalışmalarına devam etti. Askerlik dönüşünde Leyla Sayar’ın desteği ile İstanbul’un klüp çevrelerinde ismini duyurmaya başlar. Kendi adına kurduğu ilk orkestrası Erol Büyükburç Vokal Grubu ile Four Lads, Platters tarzı vokal müziğinin ve doo-wop’ın Türkiye’deki öncü uygulayıcısı olur.

Bu denemelerden elde ettiği olumlu sonuçlar üzerine yorumcu ve besteci oldu. Müzik hayatına 1961’de ‘‘Little Lucy” adlı bestesini plak yaparak başladı. Bu şarkıyı “Kiss Me”, “Lover’s Wish”, “Memories” adlı besteler takip etti. Bu dönemde yanında Rüştü Kurtuluş, Nüceyim Fener, Kadri Ünalan, Nejat Alpay, Altan İrtel’den oluşan bir kadro bulunmaktadır.

1962 yılında Kadri Ünalan’ın Başar Tamer ve Gönül Turgut solistliğinde kendi orkestrasını kurması üzerine Erol Büyükburç’un Şerif Yüzbaşıoğlu orkestrası ile Hilton gibi lüks mekanlarda çalıştığı bir başka dönem yaşar.

1964 yılında Erol Büyükburç‘un Şerif Yüzbaşıoğlu’ndan ayrılır ve yeni bir grup kurar, piyanoda Necdet Karar, basta Çarli, elektro gitarda Cüret Işıközlü’nün bulunduğu bir kadro ile çalışır. Aynı yıl Belgrad’ta yapılan Balkan Melodileri Festivali’nde Milli Orkestra ile sahne aldıktan sonra orkestrası yepyeni bir şekil alır. Orkestranın yeni biçiminde Erol Büyükburç dışındaki diğer solist 1939 doğumlu Ayferi, piyanist 1929 doğumlu Altan İrtel, baterist 1936 doğumlu Çetin Çalışır ve basçı 1937 doğumlu Işık Tapan ve gitarist 1940 doğumlu Yurdaer Doğulu’ydu. Yeni orkestrasıyla Erol Büyükburç’un folk düzenlemeleri ve giderek kendi bestelerini öne çıkararak ikinci çıkışın başlangıcını yapıyordu.

2 Eylül 1964 yılında düzenlenen 1.Balkan Festivali’nde ilk kez ülkemizden bir milli orkestra oluşturuldu.  Yarışmanın solistleri ise Erol Büyükburç, Tülay German ve Tanju Okan’dı. Büyükburç’un repertuvarı, Kara Tren, Kapı Önünde Durdum, Kara Kaş Gözlerin Elmas,Tamo Tamero ve Little Lucy’den oluşuyordu. Bu yarışmada en iyi şarkıcı seçilen Büyükburç, 1965 yılında yeniden Boğaziçi Müzik Festivalinde “en iyi şarkıcı” ve “en iyi orkestra” ödüllerini kazandı. Bu yarışmada “Altın Tasta Üzüm Var” adlı bir kantonun popüler batı müziği izdüşümünde yeniden üretimi niteliğindeki bir bestesini seslendirdi.

1968 yılında “Altın Şarkılar”, 1969 yılında ise “Yasemin” kliplerini yapar. Kırık Kalp, Yasemin, Gözlerime İyice Bak, Gel Gir Koluma gibi popüler müziğimizin ilk hit şarkılarını Ümit Eroğlu (Yurdaer Doğulu, Şerif Yüzbaşıoğlu) düzenlemeleri ile yapar.
 Müzik piyasasında henüz yeni olan Çiğdem Talu ile 1973 sonlarına doğru işbirliğine yönelir. Büyükburç ile Talu’nun ortaklığı yalnızca iki 45’lik plak boyunca devam eder.

1992 yılına kadar futbol takımı şarkıları, illere yönelik şarkılar, çocuk şarkıları, belli vakıflara yönelik hazırlanmış marşlar, kendi hazırladığı kukla karakterleri ve kukla oyunları için hazırladığı şarkıların ağırlıklı olduğu bir üretim sürecine girer. 1990-2007 arasındaki süreçte Erol Büyükburç, TRT için tango emisyonları yapar, yabancı şarkılara Türkçe söz yazıp seslendirir, turistik programlar yapar, resim yapar, vecize yazar, çocuk şarkıları ve iller ile ilgili şarkılar yapmaya devam eder. Öte yandan Büyükburç içinden geleni yapan bir şarkı yazarı kimliğinden sıyrılıp, kendi oluşturduğu sipariş katalogundaki kategorilere birileri “check” atmış gibi ısmarlama bir üretkenliği benimsedi. Böylelikle ne Büyükburç nostalji tacirlerinden sıyrılıp sanatçı kimliğini dolaysız bir biçimde ortaya koyabildi, ne de kendisi bu kimliği hatırladı.

İlk albümü Sevgi Çiçekleri 1975 yılında müzik marketlerinde yer aldı. 1981 yılnda ise yeni albümü Sen Varsın’ı çıkarttı. Bu albümündeki Sevemem şarkısı ile ün kazandı.

Yaratıcı, yenilikçi ve çok yönlü olan Erol Büyükburç, Türk pop müziğine getirdiği yeniliklerle anılıyor. Uzun yıllar Efsaneler Orkestrası ile çalıştı.

33 film, 20 fotoroman, 6 taş plak, 5 long play, 75 tane 45’lik, 9 kaset, 200’e yakın ödül, 1800 beste, yapıp sayısız gazino çalışması ve bir o kadar da turneye katıldı.

ALBÜMLERİ

Sevgi Çiçekleri (1975)

Sen Varsın (1981)

Yıllar Sonra (2000

 

MÜZİK VİDEOLARI

"Little Lucy"

"Haydi Gençlik Hop Hop"

 

FİLMLERİ

Plajda Sevişelim / Neşeli Aşıklar (1964)

Horoz Nuri (1965)

Kızılcıklar Oldu Mu (1967)

Gençlik Türküsü (1967)

Yasemin'in Tatlı Aşkı (1968)

Bir Damat Aranıyor (1968)

Sus Sus Kimseler Duymasın (1968)

Menekşe Gözler (1968)

Berduş (1969)

Öp Beni (1970)

Avare Aşık (1970)

Turist Ömer Boğa Güreşcisi (1971)

Haydi Gençlik Hop Hop (1975)

Oldu Olacak (1976)

Cıbıl (1976)

Kader Rüzgarı (1976)

Kurban Olayım (1976)

Ah Bu Sevda (1977)

Bitmeyen Azap (1980)

Enayiler Kralı Murtaza (1987)

Reklam Filmi:Shubuo Kral (2003)

Nerdesin Firuze (2003)

Hababam Sınıfı Merhaba (2004)

Şöhret Okulu (2007)

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Türk, pop, müziğinin, başlangıcına, imza, atan, 79, yaşındaki, Erol, Büyükburç, ,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer ANMA Haberleri
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun

Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun
İlyas Tetik'in umulmadık vefatı müzik dünyasında üzüntü yarattı...
Erdoğan Okyay… Adnan Atalay
Muammer Sun... Yalçın Tura
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ın vefatının 31. yıldönümü...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
Halk kaç türkümü biliyorsa, benim eser sayım odur...
(Neşet Ertaş)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.28ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys