Türkiye’deki genç müzik bilimcilerin ve müzik konusunda disiplinlerarası çalışmalar sürdüren genç araştırmacıların çalışmalarını sunmalarını, paylaşmalarını ve tartışmalarını sağlayacak bir platform oluşturarak, müzik biliminin geleceğine katkı sunmayı amaçlayan etkinlikte; gençler lisansüstü öğrenimlerini müzik, müzikoloji, etnomüzikoloji, müzik teorisi, müzik eğitimi ve müzik teknolojileri gibi çeşitli müzik programları bünyesindeki çalışmalarını bildiriler aracılığıyla sunarak akademik fikir paylaşımında bulunuyorlar.
Bu yılki etkinliğin iddialı yönü dünyaca ünlü İngiliz Müzikolog Philip Tagg'ın da davetli konuşmacı olarak katılıyor olması.
Philip Tagg'ı Türkiye'ye gelmesi konusunda ikna eden Fırat Kutluk sosyal medya hesabında şöyle diyor:
"İTÜ MIAM’ın düzenlediği ve 7-8 Aralık’ta gerçekleşecek olan “Gençler Semineri” nin keynote’u İngiliz müzikolog Philip Tagg. IASPM’in oluşumunda önemli yeri olan Tagg’i toplantının gençler için olduğunu söyleyince ancak ikna edebildim. Bu onun Türkiye’ye ilk gelişi…"
Tagg'in seminer açış konuşması 7 Aralık Pazartesi saat 10'30'da. Öğleden sonra 13'30'da ise yüksek lisans-doktora öğrencileriyle yapacağı 90 dakikalık bir seminer verdi. "Serbest Kürsü" biçiminde gerçekleşen seminerde öğrenciler tezleri ve çalışmaları hakkında sorular yöneltme imkanı buldular.
Philip Tagg konuşmasının başlığı ve özeti şöyleydi:
"Music Theory and Musical Reality in the Age of the Internet".
For 35 years I taught the history and analysis of popular music in tertiary education. During that time I became increasingly concerned about the inability of conventional Western music theory to adequately conceptualise the structures of most of the music heard and performed both by myself and by most of my students. Since my retirement in 2010 I have come to realise that the problems I encountered are due not only to a seriously illogical and contradictory terminology but also to an implicitly elitist and often ethnocentric agenda. In this presentation I raise three major issues confronting anyone wishing to seriously study musical realities of the internet age. They are: [1] hierarchical assumptions about parameters of musical expression, for example that timbre and aural staging are secondary to matters of pitch and that aesthesic (perception-based) structural labels are less valid than their poïetic (production-based) counterparts; [2] a restrictive notion of "form" that ignores the existence of musical shape and texture inside the extended present; [3] an absurdly restrictive and confused notion of "tonality". I will end the presentation by suggesting a few solutions to these serious problems.