Bugün - Tuesday, March 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Fazıl Say "Yürüyen Köşk & Atatürk Anısına Opus 72" ilkçalını…

Fazıl Say Atatürk'ün Yalova'daki Millet Çiftliği'nde yaşayan çınar ağacı ve köşkü himayesi altına almasının ve sonrasında köşkün temeline tekerlek koyularak yürütülüp yıkılmaktan kurtarılmasının hikayesini müzikle anlattığı bestesi "Yürüyen Köşk Atatürk Anısına Opus 72" ilk seslendirimini İzmir Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde yaptı.

KONSER Haberi - Monday, January 22, 2018 - 23:15
Fazıl Say Atatürk'ün Yalova'daki Millet Çiftliği'nde yaşayan çınar ağacı ve köşkü himayesi altına almasının ve sonrasında köşkün temeline tekerlek koyularak yürütülüp yıkılmaktan kurtarılmasının hikayesini müzikle anlattığı bestesi
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Yalova Yürüyen Köşk'ün öyküsü şöyle:

Atatürk, 21 ağustos 1929 tarihinde İstanbul'dan Bursa'ya gitmek üzere Ertuğrul yatı ile yola çıkar. Yalova açıklarından geçerken gözüne çarpan çınar ağacından etkilenerek, sahile çıkar. Çınarın altında bir süre dinlendikten sonra, bu ulu ağacın yanına, küçük bir ev yapılmasını ister. çok kısa sürede yalnızca 22 günde ahşap iki katlı bir eve ekli betonarme bir toplantı bölümü inşa edilerek, 12 eylül 1929'da kullanıma hazır hale getirilir.

Bir yıl sonra, 1930'da Atatürk'e çınarın dallarından birinin köşkün çatısına değdiği ve kesilmesi gerektiği bildirilir. Bu öneriye karşı çıkan Atatürk, ağacın dalının kesilmesindense, köşkün ileriye taşınması talimatını verir.

8 ağustos 1930 tarihinde, İstanbul Belediyesi Fen İşleri İdaresi'nden mimarlar ve mühendisler gözetiminde ustalar ve işçiler köşkün taşınması işlemine başlar. Bu işlem için, önce bina seviyesindeki toprak büyük bir dikkatle kazılarak temel seviyesine inilir. Daha sonra istanbul'dan getirilen tramvay rayları, santim santim binanın temelleri altına yerleştirilerek; bina rayların üzerine oturtulur. Önce, toplantı salonu olarak kullanılan betonarme bölüm, daha sonrasında ise ahşap yapı; 3 gün içerisinde tam 4 metre 80 santim doğuya kaydırılır. Atatürk'ün bizzat nezaret ettiği çalışmalar tamamlandığında; hem yapı yıkılmaktan, hem de çınar kesilmekten kurtulur. Bu tarihten sonra yapı; "yürüyen köşk" olarak anılmaya başlar.

Yürüyen Köşk, görkemli bir yapı olmamasına karşın, son derece sade ama zarif mimarisiyle özellikli bir binadır. Binanın üstü marsilya kiremitle örtülü, oturtma çatılı, cepheler ahşap kaplamalıdır. Kat arası profilli kat silmesi ve değişik süslemeli tahtalarla kaplanmıştır. Pencereler ve pencere kepenkleri klasik yapılı katlanır kapaklıdır. Kat döşemeleri girişi kara mozaik ve mermerdir. Üst kat ise normal ahşa döşemelidir. Duvarlar, bağdadi üzeri, horasan harçlı sıvalı ve sıvanın üstü boyalıdır. Ancak, onu özel ve anlamlı kılan verdiği mesajdır. Atatürk, çevre bilincinin henüz oluşmadığı zamanlarda, büyük öngörüsüyle doğa ile barış içinde yaşamanın önemini vurgulamış ve bunu yürüyen köşk ile anıtlaştırmıştır.

Atatürk'ün vefatından bir yıl önce, tüm mal varlığıyla birlikte millete bağışladığı yürüyen köşk, uzun bir süre tarım bakanlığı bünyesinde yer almış, zaman içinde gözden uzak kalmış ve yıpranmıştır.

1998 yılında Çevre Bakanlığı yürüyen köşk'ün restore edilmesine öncülük ederek, bu son derece kıymetli yapıyı yeniden canlandırmıştır. bina 2006 yılında bir restorasyon daha görmüştür. (1)

2013 yılında Yalova Belediyesi, Kocaeli Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'nun 05.06.2013 tarih ve 2017 nolu' kararına uygun olarak restorasyon çalışmalarını gerçekleştirmiştir. Uzun zaman beyaza boyalı olan köşk, özgün rengi olan kestane rengine çevrilip tüm yapısal elemanları büyük bir titizlikle elden geçirilmiştir. Yürüyen Köşk, atatürk'ün yalova'yı ilk ziyaret ettiği tarih olan 19 ağustos'ta yeniden ziyarete açılmıştır.

__________________________________

(1) https://eksisozluk.com/yuruyen-kosk--1311574?p=2 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Fazıl, Say, Atatürkün, Yalovadaki, Millet, Çiftliğinde, yaşayan, çınar, ağacı, k,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer KONSER Haberleri
Coronavirüs'e karşı yeni konser salonu (2020)...
Azerbaycan Kadim Musiki Aletleri Topluluğu konseri Bakü'de...
Balaban Konçertosu Prömiyeri Kaliforniya'da...

Balaban Konçertosu Prömiyeri Kaliforniya'da...
Cumhurbaşkanı R.Tayyip Erdoğan'ın Fazıl Say ile buluşması...
Yalçın Tura eserlerine Melihat Gülses yorumu...
TÜRKSOY Halk Çalgıları Orkestrası konseri…
Bengi Bağlama Üçlüsü 30. Yıl Konseri CRR'de…
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Günün Sözü
Dengeleri tutmak uğruna değerleri yok sayan, kendi sonunu hazırlar…
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.27ms