Bugün - Friday, April 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Fatih Sultan Mehmet’in resmedildiği 500 yıllık tablo hakkında…

İstanbul’u 1453’te fetheden Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı iddia edilen ve Fatih Sultan Mehmet’in başka bir kişi ile resmedilmiş halde tek portresi olma özelliği taşıyan orijinal tablo, Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonunda gerçekleştirilen müzayedede satışa çıkarıldı. İBB, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatı üzerine, açık arttırmaya katıldı.

ANMA Haberi - Saturday, June 27, 2020 - 16:21
İstanbul’u 1453’te fetheden Fatih Sultan Mehmet’in 1480 yılında İtalyan ressam Gentile Bellini’ye yaptırdığı iddia edilen ve Fatih Sultan Mehmet’in başka bir kişi ile resmedilmiş halde tek portresi olma özelliği taşıyan orijinal tablo, Londra’daki dünyaca ünlü Christie’s salonunda gerçekleştirilen müzayedede satışa çıkarıldı. İBB, Başkan Ekrem İmamoğlu’nun talimatı üzerine, açık arttırmaya katıldı.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Müzadeyede İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ni Başkan Danışmanı ve kurum sözcüsü Murat Ongun ile Dış İlişkiler Daire Başkanı Mehmet Alkanalka temsil ettiler. Açık arttırma  250 bin sterlin değer ile başladı.

Tarihi tabloyu, kıyasıya bir açık arttırma ve 500bin sterlin artının ardından, 770 bin sterlinlik bedelle İBB aldı.

Taboda bazı bilinmezler var.

Fatih Sultan Mehmet’in yanındaki kişi kim ve tabloda neden Bellini'nin imzası yok? 

Tablonun resmediliş öyküsünün başlangıcı olarak Fatih Sultan Mehmet'in, 1429-1507 yılları arasında yaşayan İtalyan ressam Gentile Bellini’yi 1479 yılında İstanbul’a davet etti. Portresini yapmasına izin vermeden önce Bellini’nin yeteneğinden emin olmak isteyen Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya, saraydaki farklı kişilerin resimlerini çizdirdi. Böylece İtalyan ressamın yeteneklerinden emin olan Fatih Sultan Mehmet, sanatçıya kendi portrelerini resmettirmeye başladı.

İlgili yazılarda resimdeki diğer kişiden “başka bir kişi” olarak söz ediliyor.

Fatih Sultan Mehmet tablosunun İngiltere'ye nasıl gittiğine dair Fatih Altaylı 26 Haziran 2020 tarihli yazısında Halil İnalcık'ın iddiasını köşesine taşıdı ve tablonun Fatih'in oğlu 2. Bayezid tarafından satıldığı iddiasını ve nedenini yazdı.

Fatih Altaylı'nın yazısındaki ilgili bölüm:

“Bu portreler çalındı mı? İyi de, Saray’a ait olan bu portreler nasıl olmuş da Saray dışına çıkmış, Batı’ya, İngiltere’ye kadar gitmiştir. Bununla ilgili “Çalındı” iddialarına inanmayın. İnanmayın çünkü nur içinde yatsın Halil İnalcık hocamız bunun doğrusunu anlatır ve yazar. Fatih tarafından yaptırılan ve toplanan bu ve bunun gibi pek çok resim, Fatih’in ölümünden sonra Saray’dan çıkarılmış ve pazarlarda satılmıştır. Çıkaran ise Fatih Sultan Mehmet’in alkol ve afyon bağımlısı iken tövbekar olarak oldukça sofu bir hayat sürmeye başlayan oğlu 2. Bayezid’dir. Bayezid, dinen yasak olduğuna ve şeriata aykırı düştüğüne inandığı için Saray’daki tüm benzeri sanat eserlerini Saray’dan atmıştır. Halil İnalcık’ın iddiasıdır, benim değil.”

Gentile Bellini'nin olduğu iddia edilen üzerinde imza bulunmayan ve tuval üzerine yağlı boya çalışılmış tablonun eni 33,4; boyu ise 45,4 santimetre. Sağ alt köşede Latin harfleriyle not düşülen tarih ise 25 Kasım 1480. Fatih Sultan Mehmet'in portresinde yer alan ikinci kişinin kim olduğu tartışılıyor.

Christie's müzayede salonunda İslam ve Hindu Sanat Eserleri sorumlusu olarak çalışan Sara Plumby'e göre, tablodaki kişinin kim olduğu hakkında iki farklı teori bulunuyor.

Bunlardan birincisi; ikinci figürün, padişahın üç oğlundan biri olduğu.

Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Fatih Sultan Mehmet tablosundaki ikinci kişinin Cem Sultan olduğunu belirtiyor ki en mantıklı güvenilir açıklama olarak görülüyor.

Portrenin bir diğer önemi de Fatih'in yaşadığı dönemde yapılan 3 portreden biri olması. Portre son olarak özel bir koleksiyoncu tarafından 2015'te satın alınmıştı.

VENEDİKLİLER

İtalyan yarımadasında o dönemde tek bir devlet yerine birçok kent krallıkları bulunuyordu. Bunlardan en güçlülerinden biri de yarımadanın kuzeydoğu bölgesinde yer alan Venedik Cumhuriyetiydi. Venedik önceleri Bizans İmparatorluğunun bir parçasıyken bağımsızlığını kazanmış, güçlü filosuyla başta Girit ve Kıbrıs olmak üzere birçok Ege ve Akdeniz adalarını eline geçirmişti. Venedik, 1204’te Konstantinopolis’i talan eden dördüncü Haçlı seferi’nde önemli bir rol oynamıştı ve bu nedenle Fatih Sultan Mehmet İstanbul’u fethettiğinde kentte büyük bir Venedikli toplumu yaşamaktaydı.

İstanbul’un Osmanlıların eline geçmesi Venedik’e büyük bir zarar verdi. O yüzden 1453-1479 yılları arasında Venedik ile Osmanlılar arasında birçok çatışmalar yaşandı. Sonunda Venedik Senatosu’nun Osmanlıların yaptığı barış önerisini kabul etmesiyle bu çatışmalar sona erdi.

Barış anlaşması Venedik’in Osmanlılara büyük bir miktarda ödeme yapmasını öngörmesinin yanı sıra olağanüstü başka bir koşul daha içeriyordu. Bu da Fatih Sultan Mehmet portresini yapmak üzere Venedik’in en yetenekli ressamlarından birinin İstanbul’a gönderilmesiydi. Bellini bu koşullar altında 1479 yılında İstanbul’a geldi ve 16 ay kaldı. Bu sürede Fatih Sultan Mehmet’in ünlü portresinin yanı sıra birçok tablolar ve çizimler yaptı.

* * *

Gentile Bellini  Rönesans döneminde 1429 – 23 Şubat 1507 yılları arasında Venedik’te yaşamış İtalyan bir ressamdır.

Fatih Sultan Mehmet tablosunu yapmasına izin vermeden önce Bellini’nin yeteneğinden emin olmak istemişti. Bu nedenle Bellini İstanbul’daki ilk aylarını sarayda çeşitli insanların tablolarını yaparak geçirdi. “Oturan Katip”” ismiyle bilinen tablosu da bunlardan biridir ve Boston’daki İsabella Gardner Müzesinde bulunmaktadır. Gentile Bellini’nin Fatih tablosunun sağ alt köşesinde latin harfleriyle 25 Kasım 1480 tarihi bulunmaktadır. Fatih Sultan Mehmet’in Bellini tarafından yapılmış diğer tablosu Londra’daki Victoria and Albert Müzesi’ne ait olup, bu tablo National Gallery koleksiyonundadır. BKZ: Fotoğraflar

 


Haberin Diğer Fotoğrafları
Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:İstanbul’u, 1453’te, fetheden, Fatih, Sultan, Mehmet’in, 1480, yılında, İtalyan, ,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer ANMA Haberleri
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun

Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun
İlyas Tetik'in umulmadık vefatı müzik dünyasında üzüntü yarattı...
Erdoğan Okyay… Adnan Atalay
Muammer Sun... Yalçın Tura
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ın vefatının 31. yıldönümü...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
Bu alemde maksud birkaç nesnedir: Oğulu evermek, kızı çıkarmak, dünyadan ahirete iman ile gitmek…
(Derviş Ahmed Âşıkî (1400? - 1484?))
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.30ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys