Bugün - Saturday, April 20, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Gökmen Özmenteş

Gökmen Özmenteş - Climax: Foucault ve müzik perspektifinde bir analiz…

Climax: Foucault ve müzik perspektifinde bir analiz…
Yazı Tarihi: Saturday, May 11, 2019

Fransız yönetmen Gaspar Noe, sarsıcı Irreversible/Dönüş Yok'daki film dilini Climax'te de devam ettirmiş. Irreversible'daki uzun, tiksindirici tecavüz sahnesi ve Paris'in şiddet dolu şeytani mekanları ile izleyiciye neredeyse bedensel bir rahatsızlık da veren Noe, böylelikle kimi izleyicinin sinema salonunu terk etmesini sağlamıştı.

Bir grup dansçı gencin sangria kokteyline katılan LSD'nin etkisi ile giderek kabusa dönüşen ortamlarını filme alan Noe, neredeyse baştan sona tek plan çekimle olup biteni zamansal/mekansal bir bütünlüğe oturtarak gerçekçiliği arttırmış.

Film oldukça donuk ve hatta sıkıcı, yer yer kitch bulduğum dans sahneleriyle başladığından kötü çekilmiş bir Fame replikası mı geliyor diye sormamı sağladı. Ancak LSD'nin giderek kendini göstermeye başlaması ve gençlerin kendilerindeki değişikliği hissetmeleri filmin başladığı an oluyor. Birbirinden saçma, delice, şeytani ve rahatsız edici LSD patlama sahnesi dans mekanını ve koridorlarını bir anda korku tüneline çeviriyor.

Irreversible'da da işbirliği yaptığı Thomas Bangalter (Daft Punk) başta olmak üzere club ve progressive club müziklerindeki güçlü bas ve davul efektlerinin insan bedenindeki etkisi/temsili filmde önemli bir detayı oluşturuyor. Alkol ya da uyuşturucu olmaksızın bile yüksek sesle dinlendiğinde bedende cinsel noktaları uyarma potansiyeli olan bu müzikal etkinin filmdeki şeytani unsurlardan biri olarak kullanıldığını görüyoruz.

Zaten Noe, kullandığı müzikleri ve sahiplerinin ismini büyük puntolarla filme sabitleyerek bir nevi suç ortaklarını (?) da ifşa etmiş oluyor. Toplu LSD patlaması sahnelerinin birine Daft Punk'ın Rolling&Scratching'ini yerleştirmek müthiş bir fikir. Normalde de sıradan popüler müzik dinleyicisinin tahammül sınırlarını zorlayan ve bana göre gerçek Daft Punk'ı temsil eden bu parça ancak bu kadar yerinde kullanılabilirdi.

Bir müddet yuvarlanan (rolling) gençlerin ardından scratching (kendini çizme, yaralama) aşamasına dek gelmesini daha iyi anlatacak müzik yoktu herhalde. Bu arada, Müslüm Gürses konserlerinde kendini jiletleyen gençlerin de uyarıcı maddeler ile hızlanan kan akışlarını yavaşlatarak patlamaktan (çatlamaktan) kurtulduklarını, bunun bir içgüdü olduğunu, çok yorulan atların da bacaklarını ısırıp kanatarak aynı yöntemle hayatta kaldıklarını hatırlatayım.

Noe'nin bu iki filmindeki ortak nokta kanımca beden. Yönetmen, Foucault sosyolojisindeki beden kavramsallaştırması üzerinden okunabilecek sayısız göndermeyi kullanmış iki filminde de. Kilise başta, tüm iktidar ve hegemonik unsurların insan ruhu kadar beden üzerinde de bir kuşatma hedeflediğini vurgulayan Foucault "Deliliğin Tarihi" adlı eserinde Avrupa'nın 17.yy'nı "Büyük Kapatılma" dönemi olarak adlandırmıştı. Deliler, fakirler, evsizler, eşcinseller vb "normalin dışında" ve bir şekilde ötekileştirilmiş kişilerin Hópital Générale (Genel Hastaneler) denen ve aslında tıbbi yardım mekanları olmayan gayrı resmi hapishanelere kapatılması iktidarların güçlerini insan bedeni üzerinden de inşasına bir örnektir. Böylelikle kilise ve sonrasındaki seküler sanayi toplumları insan bedeni üzerindeki tahakküm saplantısı/stratejisi nedeniyle önemli bir ortaklık ve süreklilik göstermiştir.

Climax'deki dans salonu 17.yy Hópital Générale'lerin temsili bir mekan olup kapatılmışların yer yer isyan ettiği, tekrar tekrar delirdiği ve kontrolden çıktıkları bir mekana da dönüşüvermektedir. Elbette tek bir farkla, gençler dans salonuna kendi rızaları ile gelmişlerdir, ancak bu durum kapatılma olgusunu daha da korkunç hale getirmektedir. Rıza ile kapatılma ve kendi cehennemine teslim olma. "Doruk" anlamına gelen Climax kelimesi, ki bir müzik terimi olarak da kullanılmaktadır, uyuşturucu ile gelinen bir doruk noktasını temsil ettiği kadar kapatılmış, hapsedilmiş bedenlerin içinde kalan enerjinin dans, alkol ve uyuşturucu bahanesi ile patlamasını da temsil etmekte. Ancak bu isyan da tutucu, dizginleyici iktidara karşı geleyim derken, iktidarın gayrı resmi ortakları olan karanlık odakların (uyuşturucu sektörü) çukuruna düşmekten kurtulamıyor. Bu durumda Climax resmi ve gayrı resmi iktidarlar tarafından kuşatılmış ruh ve bedenlerin bir nevi intiharını konu edinmiş oluyor. Dansçı gençler (kurbanlar) ve dans salonu (sunak) müzikle buluştuğunda antik ayinler ve modern dans salonları arasındaki fark da silikleşiyor, dans; bedenin isyan temsili ve geçici bir özgürlük simgesi olarak belirginleşiyor ve sanatsal/etik statü bakımından sorgulanıyor.

Bedenin dizginlenmesi ve arzuya yakın tabiatının kontrol altına alınması gibi tarihsel bir ülkünün günümüzde iyice dağılıp gitmesine tokat gibi bir eleştiri de getirmiş yönetmen kendince. Filmleri bağlamında korkutucu ve tuhaf bir adam olduğunu düşünebileceğimiz Gaspar Noe, Climax filminin eğitici bir film olduğunu ve çocuklara özellikle izlettirilmesini tavsiye ediyor. Bence haklı. Gittikçe bir korku filmine dönüşen Climax, bırakın alkol ya da uyuşturucuyu, meyve suyundan bile korkmayı sağlayabilir. Bu bağlamda Noe, dili bir yana, muhafazakâr bakışla da bilinçli ya da bilinçsiz şekilde kesişiyor.

  

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
İşlevsel müzikoloji’ye teorik bir bakış…
Pür Müzikoloji’ye Doğru: Eleştiri, Özgünlük ve Mücadele...
İlerleme ve müzik ilişkisi bağlamında geleneksel çalgı öğretiminde metotçuluk...
Muammer Sun “Türk kalarak çağdaşlaşmak“ ...
Maverıck Sabre vesilesiyle…
Değişime direnmek…
Atiye, Şaman Teyzeler ve kriptomnezi...
Müzik Eleştirileri -1- "Samida Doğal mı?.."
Toplumun "Korkuluk Argümanı" ve “Halil Sezai olayı”… Gökmen Özmenteş
Görüşme odaklı çalışmalar bir şey söylüyor mu?..
Müzik gerçekten birleştirir mi?..
Müzik eğitimi ve eğitimcileri uzaktan eğitime ne kadar hazır?
Branş öğretmenlerinin ilköğretimde derse girmesi...
Sosyalleş diyorum sana…Yalnız şey!..
Murat Karahan konseri ve apolitik bir beğeninin olanağı…
“Ruhan Alpaydın - Batı Müziğinin Yakın Doğu Kökleri“ yazısına değerlendirme ve katkı...
Twitter Aforizmaları Twitizma’lar ve Yararları…
Ah Bu Hipotez Bağımlılığı...
Sanal korolar, ses bağışı ve müzikte sosyal sermaye…
Müzikal post-truth pandemisi ve etik…
Müzik, ideoloji ve zizek
Müzik ve şiir için kaygılanmak…
Tanıdık bir öykü bu…
Musiki Muallim Mektebi Çalıştayı’nın ardından…
Celal Şengör vesilesiyle: “Milli musiki” fikri ne kadar milli?
Bir Müzik Eleştirisi Talebi ve Müzik Camiamızın Hal-i Pür Melali…
Sanat insan seçmez, seçim kültüreldir...
Türküler bizim...
Tekelleştirilmiş entelektüelizm…
Biriktirilmiş entelektüel refleks ve eril elitizmin sembolik şiddeti…
Parazit Melodi Sendromu
Climax: Foucault ve müzik perspektifinde bir analiz…
Gerçek klasik müzik bu değil…
Yeni bir "Müzik Tarihi Kitabı" vesilesiyle…
Popüler müzik videolarında ezoterizm ve bir analiz…
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Serhanende Nurettin Çelik ...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Geleneksel Türk müziğinde amaç, müziği değiştirmek değil, rayına oturtmak olmalı...
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.36ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys