Bugün - Thursday, November 14, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Güneş Yakartepe'nin komalı piyano azmi...

Komalı piyano ta 1980'lerden beri Sn. Erol Sayan ile sohbetlerimizde kendisinin dile getirdiği bir konuydu. Gerçi o zamana değin GTM'nin piyanosunun tanbur olduğu elde edilebilen sesler manasında söylense de, piyano ile tanbur arasında kullanım olarak çok fark vardı. Bugünlerde genç bir müzisyenimiz İTÜ TMDK öğrencisi 17 yaşındaki Günes Yakartepe komalı piyano(*) idealinin iddialı bir icracısı olarak sesini duyuruyor.

EĞİTİM Haberi - Wednesday, January 20, 2016 - 00:21
Komalı piyano ta 1980'lerden beri Sn. Erol Sayan ile sohbetlerimizde kendisinin dile getirdiği bir konuydu. Gerçi o zamana değin GTM'nin piyanosunun tanbur olduğu elde edilebilen sesler manasında söylense de, piyano ile tanbur arasında kullanım olarak çok fark vardı. Bugünlerde genç bir müzisyenimiz İTÜ TMDK öğrencisi 17 yaşındaki Günes Yakartepe komalı piyano(*) idealinin iddialı bir icracısı olarak sesini duyuruyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Güneş müziğe 3. sınıfta blokflütle başlamış. Mühendis anne babanın da desteğiyle özel hocalar sayesinde kısa sürede birçok enstrümanı çalmaya başlamış ve birçok çalgıyı icra edebiliyor.

Altıncı sınıftayken annesinin aldığı piyanoya duyduğu ilgi ve merak 8. sınıfta Mimar Sinan Güzel Sanatlar Okulu'na girerek orta okul ve liseye burada devam etmesini sağlamış ve piyano bölümünden mezun olmuş.

Komalı piyano hakkında şunları söylüyor:

"Normalde her oktavda 12 ses varken. Bu piyanonun 1 oktavında 53 sesi ayarlayıp verebiliyorsunuz. Bu piyano elektrikli. Akustik piyanomda daha çok klasik çalışmaları komalı piyanomda ise Türk müziği ve saray müziği çalışmalarımı seslendiriyorum. Açıkçası bu piyano Türk Müziği içinde geliştirilmedi. Yabancı bazı ülkelerin ulusal müziklerinde kullanılmak için ayarlanabilir komalı piyano geliştirmişler. Onlarınki daha matematiksel olduğu için bizim Türk Müziğine uymuyor. Ara sesleri bulabilmek için tanbur, ney, kaval ve ud gibi enstrümanları kullanıyorum. Tabii ki bunu yapabilmek için iyi bir kulağa sahip olmak gerek.

"Piyanoyu ve Türk Müziğini çok seviyorum. Dolayısıyla ne piyano için Türk müziğinden vazgeçerim ne de Türk müziği için piyanodan. Bu şekilde ikisini de birleştirdiğimi düşünüyorum. Türk müziği dipsiz bir kuyu, biraz daha indikçe farklı bir şey keşfediyorsunuz. Türk müziğinin derinine indikçe piyanoyla tam olarak çalamıyorsunuz. Makam ve komaları bilmek gerekiyor. Bunun akustik piyanoyla mümkün olmadığını gördüm. Babam daha sonra yurt dışındaki fuarlarda araştırdı. Japonya'dan komalı piyano ithal ettik. Bunu öğreneceğim kimse yoktu ve bu beni daha çok araştırarak öğrenmeye yönlendirdi. Çala çala yumuşattım ve daha ruha dokunur hale getirdim."

Güneş Yakartepe'nin babası Mehmet Yakartepe: "Enstrümanların temini ve eğitimlerinin önemli bir bütçe gerektirdiğini söylemem gerek. Güneşin çalgıları ve müzik eğitimi için şu ana kadar yaklaşık 150 bin dolar kadar bir harcama yaptık. Yurt dışında müzik fuarlarına gittim müzik aletlerini inceledim. Ben başta piyano almak istemedim. Ağırlığı 252 kg ve fazla yer kaplıyor 4 kişi yerinden kıpırdatamıyoruz ve 6 ayda bir akort yapmak gerekiyor. Türk müziğine uygun bir enstrüman değil. Annesini kandırmış, piyano aldırmış. Piyano onun kanı oldu ve iyi de oldu. Önceleri oğlumuzun doktor veya mühendis olmasını istiyorduk. Müziği de hobi olarak yapmasını düşünmüştük. Fakat insan toprağına döktüğü zaman hiç acımıyor. Oğlum bir tasavvuf müziği çaldığı zaman Osmanlı padişahının müziğini veya klasik Türk müziğini çaldığı zaman benim tüm yorgunluğumu alıyor. Sadece klasik müzikte çalıyor olsaydı içim buruk kalırdı. Piyano normalde Türk musikisine uymuyor. Sanat ve tasavvuf müziğinin bu enstrümanda çalınması iyi sonuçlar vermiyor. Komalı piyanoyu uzun araştırmalar sonrası bulduk. Şu an Türk musikisini Osmanlı Musikisini Sultan 3. Selim'in bestelerini onun tadında ve kemençeyle tamburla düet yaparak çalabiliyor. Bunu duyduğumuz zaman huzura eriyorum ve çok mutlu oluyorum. Atalarımızın, padişahlarımızın ozanlarımızın halk müziğini piyanoyla dinlemek çok harika bir duygu ve her gelen bunu söylüyor. İlk defa Türkiye'de Türk Müziğini piyanoya adapte ettik"

Anne Zerrin Yakartepe: "Güneş, bu işe emek verdi çocukluğunu verdi. Bunu bir şekilde aktarması ve sunması lazım Türk kültürüne hizmet etmesi lazım. Bu birikimini diğer çocuklara aktarması lazım. Şu anda bu konuda çalışmaları ve planlanmış projeleri var. Piyano ve müzik atölyesi şeklinde. Bunları çocuklara sunacak belki bu şekilde güzel müzisyenler yetişecek. Güneş müzik sayesinde Osmanlı tarihine de ilgi duymaya başladı. Arşiv araştırmalarına destek vermek amacıyla Osmanlıca öğreniyor."

Güneş Yakartepe web siteleri için aşağıdaki adresleri ziyaret edebilirsiniz.

Web:  www.yakartepe.com , www.gunesyakartepe.comwww.yakartepe.net

______________________________________

(*) Komalı piyano ile ilgili 14 Aralık 2010 tarihli Musiki Dergisi haberi:

"Komalı piyano ve mucidi Türkiye'de"

http://www.musikidergisi.net/?p=1671 

 

 

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Komalı, piyano, ta, 1980lerden, beri, Sn, Erol, Sayan, sohbetlerimizde, kendisin,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer EĞİTİM Haberleri
İlk 800 bine girme başarısı ve müzik… Onur Şenel
Harvard Üniversitesi dersleri 2020-21 öğretim yılında internet üzerinden...
Kız Muallim Mektebi Musiki Dersi...

Kız Muallim Mektebi Musiki Dersi...
Blok flütü bırakıp dilli kavala geçtiler…
Doçent sayısında büyük azalma: Üniversiteler 2023'de ihtiyacı olan doçent sayısına ulaşamıyor…
Çağdaş İran Müziğinde Dizi ve Aralıklar... Hormoz Farhat, Çeviren: Ahmet Bülbül,
Nota satmak için gazeteye ilan veren ilk nota yayıncısı… Cahit Işık
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Öze taliptir, bu yüzden gözükmez göze…
(Ahmet Murat)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.23ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys