Bugün - Friday, November 22, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Mehmet Tez: “Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek?..”

Son dönem yapay zeka aşağı yapay zeka yukarı. Hayatımız nasıl değişecek ve yapay zeka bizi nasıl “mahvedebilir” onu okuyoruz. Mahvedebilir diyorum çünkü yapay zekayla ilgili olumludan çok olumsuz makaleye rastlanıyor. Hayatımızı kolaylaştıracak, dünyayı daha güzel bir yer yapacak diyenlerin sayısı, sonumuzu getirecek diyen ve türlü felaket senaryosu üretenlerden az .

YENİ Haberi - Sunday, November 5, 2017 - 23:59
Son dönem yapay zeka aşağı yapay zeka yukarı. Hayatımız nasıl değişecek ve yapay zeka bizi nasıl “mahvedebilir” onu okuyoruz. Mahvedebilir diyorum çünkü yapay zekayla ilgili olumludan çok olumsuz makaleye rastlanıyor. Hayatımızı kolaylaştıracak, dünyayı daha güzel bir yer yapacak diyenlerin sayısı, sonumuzu getirecek diyen ve türlü felaket senaryosu üretenlerden az .
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Yapay zeka kullanımına dair pek çok makale havada uçuşuyor. Benim merak ettiğimse müzik odaklı işlerde yapay zekanın dünyayı, en azından müzik dünyamızı nasıl değiştirebileceği.

Şu bir gerçek. Yapay zeka, yeni şarkıların yapılmasında kilit rol oynayacak. Yani hit şarkı yapmak, farklı dinleyici kitlelerine hitap edecek şarkılar üretmek, yapay zekanın kullanıldığı bir alan olacak. Hatta oluyor. Şu ara dünyanın neresinde en fazla ne dinleniyor, ne tutar, ne tutmaz, hangi melodiler, tarzlar moda olur, nasıl ritimler daha fazla satar gibi konular tamamen yapay zekaya emanet olmak üzere. Stream platformları üzerindeki milyonlarca şarkıyı milyarlarca dinlenmeyi analiz edip bu bilgileri analiz etmek ve derin öğrenme yapmak (deep learning) yapay zeka için iş değil.  “Big data” varsa orada yapay zekanın işi çok kolay.

2013’te hit şarkıları önceden tahmin eden bir arama sistemi geliştiren “We Are Hunted” adlı firmanın Twitter’a satıldığını hatırlatalım.

Bugün çok daha gelişmiş işler yapılıyor.  Bilim insanları yaratıcılığı içeren konularda yapay zekanın insanın yerini almayacağını söylüyor. Ama kim bilebilir ki? Neticede çok satmaya yönelik bir sektör ve ekonominin umurunda olur mu sizce?

Şu anda popta bütün hit şarkıları belli başlı prodüktörler yapıyor ve sanatçılara dağıtıyor. Öncelikleri de yaratıcılık, insan dokunuşu, müzikte “organiklik” değil.

Weav adlı firmanın geliştirdiği programla şarkılar artık tamamen kişiye göre şekilleniyor. Bir hizmeti “customize” etmek yani kişiselleştirmek gibi, bir sanatçının şarkısını da kişiselleştirmek bu şekilde mümkün olabilecekmiş. Sanki hayran olduğunuz sanatçı size özel şarkı yapmış gibi. Son albümünden pek memnun kalmadığınız bir starın ilk albümlerini mi özlüyorsunuz? Tamam, yeni besteler o şekilde düzenlemelerle karşınıza gelebilir. Başlangıç aşamasındaki birçok yazılım yatırım alır ve yaygınlaşırsa bu mümkün olacak.

Bu yılın başlarında Sony Music ve Warner AI tabanlı çalışan iki start up’a yatırım yaptı. Bu firmalardan biri Amper. Sosyal medyadaki videonuz için size özel müzik besteliyor. Diğeri Popgun. İddiası, yapay zeka destekli yeni nesil bir yaratıcılık deneyimi sunması. Amaç hit şarkı yaratmak. Bu program besteciye hit şarkı yapması için yol gösteriyor. “Tamam melodin iyi ama şurasını şöyle yapsan daha çok dinlenir” diyor yani resmen. Ve bunu size piyanoda çalıp dinleterek yapıyor.

Sırf yaratıcılık da değil konu elbette. Pippa adlı program, yapay zeka kullanarak derin sound araması yapıp podcast’lere kişisel reklam girilebilmesini sağlayan bir yazılım sunuyor. İçeriğe uygun kişisel reklamın gelecekte podcast’çiliği kârlı bir iş haline getireceği konuşuluyor .

Müzik zevkinizi analiz edip hangi konserlere gitmeniz gerektiğini söyleyen, biletinizi alan basit programlar şimdiden var. Bunların yapay zeka destekli yeni sürümleri eğilimleri anlayarak talebi öngörecek ve arzı buna göre şekillendirecek. Yani turnelerin rotasını saptayabilecek.

Google’ın yapay zekayı orijinal sanat eserleri ve besteler yaratmak üzere eğitmeyi amaçlayan Magenta adlı kendi projesini yürüttüğünü, Sony’nin, Paris’te Flow Machines adlı bir proje geliştirdiğini de burada belirtelim. İleride bir düğmeye basarak senfoni yazmak mümkün mü olacak? Bu sorunun yanıtı kocaman bir “evet”.

 Peki müzisyenler ne olacak? Hayatların şarkılarına adayan, besteler yapan provalarda, stüdyolarda ömür geçiren, dinlenmeyi, duyulmayı, imza atmayı, albüm yapmayı, konser vermeyi bekleyen müzisyenler bu işten hiç hoşlanmayacak gibi geliyor. (1)

_______________________________________________

(1) Mehmet Tez “Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek?” Milliyet Gazetesi, 07 Ekim 2017

http://www.milliyet.com.tr/yapay-zeka-muzigi-nasil/mehmet-tez/cumartesi/yazardetay/07.10.2017/2532490/default.htm 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Son, dönem, yapay, zeka, aşağı, yapay, zeka, yukarı, Hayatımız, nasıl, değişecek,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YENİ Haberleri
Mehmet Tez: “Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek?..”
Erkin Koray plakları 28 yıl sonra yeniden arşivlerde...
Sanal gerçeklik canlı müziğin yerini alabilir mi?

Sanal gerçeklik canlı müziğin yerini alabilir mi?
FM radyo yayınları Norveç'te kaldırıldı…
Radyolar Analogtan dijitale geçecek, yolllarda radyo keyfi başlayacak…
GTM ile Caz harmanı: "Aşkın Dansı" albümü…
Itri’nin yeni bir güftesi bulundu…
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Türkiye akademik müzik hayatındaki içsel çatışmalar bize tarihimizin bir mirasıdır...
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.24ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys