Bugün - Thursday, April 25, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

YÖK tarafından 1980'lerde konservatuar hocalarına verilen titrler dosyası açıldı...

1980'li yıllarda YÖK geleneksel Türk müziği öğretim üyelerinin doktora eğitimi verme kriterlerine uygun titrde olmaması nedeniyle -geleceğe titrli öğretim üyeleri yetiştirilmesinin önünü açmak maksadıyla- İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda görev yapan öğretim görevlilerine titr verilmesi için özel kararlar çıkararak bir gecede birçok kişiyi titr sahibi yapmış idi. Aynı günlerin canlı tanığı Dr. Öğr.Üyesi Göktan Ay konuyu İnternet Haber web sitesindeki köşesine taşıdı. Yazısından alıntılar sunuyoruz:

DÖNÜŞÜM Haberi - Monday, May 21, 2018 - 18:21
1980'li yıllarda YÖK geleneksel Türk müziği öğretim üyelerinin doktora eğitimi verme kriterlerine uygun titrde olmaması nedeniyle -geleceğe titrli öğretim üyeleri yetiştirilmesinin önünü açmak maksadıyla- İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı'nda görev yapan öğretim görevlilerine titr verilmesi için özel kararlar çıkararak bir gecede birçok kişiyi titr sahibi yapmış idi. Aynı günlerin canlı tanığı Dr. Öğr.Üyesi Göktan Ay konuyu İnternet Haber web sitesindeki köşesine taşıdı. Yazısından alıntılar sunuyoruz:
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

"…Bugünkü yazımla Yeni YÖK’e sesleniyor ve “müzik tarihine” olumsuz  bir not düşmek istiyorum…

Bize yıllardır öğretilen; devlet yanlış bir iş yaparsa, mutlaka yeni gelenler onları düzeltir. Yani, devlet kimseyi -bile bile- mağdur etmez. Hak-hukuk vardır...Yani, bugün fazlasıyla ihtiyacımız olan “etiklik”

Oysa vereceğimiz örnek, tam tersi? Ve, mağduriyet 34 yıldır sürüyor. Konunun muhatabı elbette YÖK ve MEB…Ama, yıllardır, o kadar başkan ve yönetim kurulu üyeleri geçti, başvurduk, anlattık. Ama hala çözülemedi?

Yasa: 1983 yılında çıkan 2809 sy.kan. geçici 10 md. 2. fıkrasında Y.Doç.lik için 4 yıl, Doç.lik için 8 yıl, Prof luk için 15 yıl ve üniversite mezunu olmak şartı vardı...

(Resmi Gazete Tarihi: 02.02.1985 Resmi Gazete Sayısı: 18654)

Konuyu son defa anlatalım.

Konservatuarlarda çalışan sanatçılara, üniversiteye uyum amacıyla unvan hakkı verilmişti. Prof.Dr.Ayhan Songar başkanlığında, 5 kişilik bir alt komisyon kuruldu.(Prof.Dr.Ayhan Songar, Prof.Dr.Altan Günalp, Prof.Dr.Efruz Edgü, Doç.Dr. Güner Yavuz, Doç.Dr Yavuz Aksoy)

1984 yılı ortasında Milliyet gazetesi (A.Güçlü), "havadan Prof. luk", "kavalcı Prof. lar geliyor" başlığı ile, eline geçirdiği taslak listeyi yayımladı ve olumsuz bir kampanya yaptı... 

Bunun üzerine, YÖK yaptığı/yayınladığı yönetmeliğin, kurduğu komisyonun  arkasında durmadı ve "böyle bir çalışma yok" diyerek, listeleri geri çekti. (Ekteki resim/belge)

Listelerdeki Tenakuzlar…

İlk listede “uygun görülmeyen” olarak adı geçen; Ş.Aksu daha sonra (Y.Doç.), R.Ayangil daha sonra (Y.Doç.), Y.Tura daha sonra (Doç.) olarak atandı.Bu ne ciddi çalışma değil mi? Diğerleri zaten ilkokul, lise ya da İstanbul Belediye Konservatuarı mezunu oldukları için -üniversite mezunu olmadıklarından- unvan alamadılar.

İkinci listede ise Prof. olarak adları geçenlerden; N.Giray (Doç./emekli),B.Tarlabaşı(Y.Doç./emekli),A.Turan (Doç. sonra Prof. oldu/rahmetli),T.Yakarçelik(lise mezunu olduğu için alamadı),M.C.Atasoy(Doç./rahmetli),İ.Özgen(Y.Doç./emekli),S.Öztürk (Doç./emekli),Ş.Önaldı(Doç., yıllar sonra başka bir üniversiteden Prof. oldu/emekli),E.Berker(Doç./sonra Prof. oldu/rahmetli),C.E.Ökten(Doç./sonra Prof. oldu/emekli),G.B.Çeliker(lise mezunu olduğu için alamadı),H.Aksoy(Doç./rahmetli),T.Korman(lise mezunu olduğu için alamadı/rahmetli),A.Yavaşça (Doç. açıklanınca istifa etti, Prof. yapıldı, geri döndü/emekli),Y.F.Kutluğu(Doç./rahmetli), E.Deran(Doç./bir süre sonra Prof. oldu),S.İçli(Doç./bir süre sonra Prof. oldu/rahmetli),

Doç.ve Y.Doç.lerden ise;

S.Erguner (Y.Doç./Dr. yaptı/ geçtiğimiz günlerde Doç.oldu, şimdi 5 sene bekleyecek, yazık değil mi?),C.Ünal(Y.Doç.), A.F.Emiralioğlu(Y.Doç./emekli), Göktan AY(Y.Doç./Dr. yaptı), Ç.Körükçüoğlu(Y.Doç./korodan emekli), M.Torun(Doç./bir süre sonra Prof. oldu), F.Değerli (Y.Doç./6 ay sonra Doç. /bir süre sonra Prof. oldu/emekli), Ş.Yılmaz(Y.Doç.), N.İdemen(Y.Doç./emekli)

İlk alt komisyon, o kadar çok etki altında kalarak çalışmıştı ki (Önce yüksekokul şartı yoktu, sonra getirildi, önce ücretli sanatçılar yoktu, rahmetli Özal'ın akrabası M.Berk dışarıda kaldı diye o da getirildi, önce konservatuarlardı, sonra bir kaç kurum daha katıldı);

1/ Üniversite mezunu olmayan bazı sanatçıları bile unvan listesine koymuş, bazılarını koymamıştı,

2/ 15 yılı dolduran sanatçılar arasında bile farklılıklar yapmıştı. F.Değerli,B.Tarlabaşı ve  İhsan Özgen'in Y.Doç.liği gibi... S.Erguner ve şahsımın Y.Doç.liği gibi..

Bir süre sonra, “başvuruları olmadığı” halde YÖK (1985); N.Atlığ, A.A.Saygun’u ve bir tiyatro sanatçısını (hatırlayamadım)  Prof. olarak atayarak, onlardan bir üst komisyon kurdu. N.Atlığ o günleri şöyle anlatmış:

"..Bir gün gazetelerde, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’ndan bazı kişilerin doçentliğe ve profesörlüğe terfi ettirileceklerine dair haberler, adları geçenlerin fotoğraflarıyla birlikte yayınlandı. İçlerinden, konuyla ilgili beyanatlar verenler de vardı. Birkaç gün sonra, Mimar Sinan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Gündüz Gökçe, mahrem kalması ricası ile, gazetelere yansıyan terfi listesinin bir alt komisyonun hazırladığı liste olduğunu, Üniversitelerarası Kurul’un bu listeyi kabul etmediğini, Kurul’da Ahmet Adnan Saygun ile benim profesörlüğe yükseltilmemin bahis konusu edildiğini, hazırlıklı olmamı da ilâve ederek açıklamıştı. Bu görüşmeden birkaç gün sonra, Alt Komisyon’un üyesi olduğunu sonradan öğrendiğim Prof. Dr. Ayhan Songar telefonla arayıp Prof. Doğramacı’nın benimle görüşmek istediğini ve aynı akşam birlikte evine davetli olduğumuzu söyledi. Gittiğimizde, sayın Doğramacı, Adnan Saygun, Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Müdürü Prof. Dr. Lütfü Zeren ve YÖK’ten birkaç üye ile birlikteydi. Batı müziğinden Adnan Saygun’un, Türk Müziği’nden ise benim profesörlüğe getirilmemin düşünüldüğü ifade edildi. Adnan Saygun ve ben, öğretim üyeliği hakkında bir talebimizin olmadığını ifade ettikten sonra, konservatuarlarda ders verebileceğimizi, kabul edilecek 10 senelik bir süre zarfında konservatuar mezunlarının doktora ve doçentlik gibi akademik aşamalardan sonra profesörlüğe yükseltilmelerinin uygun olacağını ileriye sürdük. Doğramacı, teklifimizi kabul etmedi ve “Ben bu arkadaşların terfi ve sınavları için Avrupa’dan öğretim üyesi mi ithal edeceğim?” diyerek konuyu kapattı. Birkaç gün sonra Ankara’ya çağrıldık. Saygun’dan ve benden talepname istendi. Biz talepkâr olmadığımız için talepname vermeyi kabul etmedik. Bir ‘ara formül’ olarak, profesörlüğe seçildikten sonra en az üç yıl görev yapacağımıza dair taahhütname imzaladık. Nihayet Üniversitelerarası Kurul’un onayı ile değişik sahalardan altı kişinin profesörlüğe yükseltilmesi, 27 Şubat 1985 tarihinde kesinleşti." (M.Güntekin, Nevzad Atlığ'ın  Tanıklığında,SF.92-93)

Yaşanmış gerçekler…

Örnek 1: Rahmetli A.Songar ile odasında bir tören öncesi sohbetimizde, kendisine; "hocam, unvanlardan kimse  memnun değil,sizine hiç görüşmemişler" dediğimde; "Göktan hocam, bana söyletme, bunların hepsini anılarımda yazıyorum…Sizdeki gazeteye çıkan o sarışın kadın var ya, şu koltuğun dili olsa da konuşsa, buradan çıkmazdı" dedi.

Örnek 2: B.Tarlabaşı'nın son mektubu: “İTÜ TMDK Çalgı Eğitimi Bölümü’nde “Kaval” Öğr.Gör. YÖK’ün Üniversitelerarası Kurulu tarafından, şahsıma layık görülen, ancak bugüner kadar hala tebliğ edilmeyen ve bunca yıl mağduriyetime neden olan Prof. unvanım hakkındaki bu bilgiler, beni seven, hatırlayan, dost, arkadaş, öğrencilerim ve tüm dinleyenlerimedir...Bu kazanılmış haklarımdan hiçbir zaman, asla vaz geçmediğimin bir hatırlatması olarak bilinmesi gerekir ki; 1985’te YÖK.(üniversitelerarası Kurul) tarafından görevlendirilen (merhum) Prof.Dr.Ayhan Songar, Prof.Dr.Altan Günalp, Prof.Dr.Efruz Edgü, Doç.Dr. Güner Yavuz, Doç.Dr Yavuz Aksoy’dan oluşan YÖK Komisyonu , öğretim üyesi olmak için baş vuran sanatçı  öğretmenlerin  durumlarını incelemiş, bazı sanatçıları Prof. luğa, bazılarını Y.Doç. ve Doç. yükselttiğini, bazı sanatçıların isteklerini ise bilimsel çalışmaları ile öğretim durumları yetersiz olması yüzünden reddettiğini gazetelerin baş sayfalarında haber olarak duyurmuştu...Adı geçen komisyon Burhan Tarlabaşı’nın, Fransızca sınavından sonra, alanındaki bilimsel/sanatsal çalışmalarını değerlendirmiş, 30 Ocak 1985’ de kendisine  Prof.luk unvanını uygun görmüştü....Ne var ki, lâyık görülen bu akademik ünvan ne YÖK ve ne de Konservatuar  Müdürlüğü tarafından  bilinmeyen  bir nedenle,  bu  güne  kadar  Burhan Tarlabaşı’na hâlâ, bir türlü tebliğ edilmemiş, yıllarca mağdur edilmesine neden olmuş, iş bu ihmal ve haksızlık  da bir türlü akıllardan çıkmamıştır...”

Sonra kurulan N.Atlığ başkanlığındaki 3 kişilik komisyonla biraz daha düzene girdi, ancak bir yanlış daha yapıldı.

Kanunla belirlenen süreler 1983 yılı sonuna kadardı.

Ancak, son listeler Aralık 1987'de ilan edildi. Ve, bazı Y.Doç. ve Doç. sanatçıların, 4 yılı daha yok edilmiş, hesaplanmamış oldu.

Yani, diyelim ki, şahsımın Y.Doç.liği 1983 yılı sonuna göre doğruydu!...Peki, benim unvanım Aralık 1987 sonunda geldi. 4+4= 8 dolayısı ile Doç. olmam gerekmez miydi?

Gerekirdi elbette..2002'de Prof. olacaktım, ama hala Y.Doç. (Dr.Öğr.Üy.) tim...

Biz, Y.Doç.' ler;

1/ Genç  ve yeni mezun olduğumuz için dava açmaya çekindik. Dava açanlar hep kazandı, unvanlarını aldılar.

2/ Devletimize ve dolayısıyla YÖK'e güvendik. Devlet devamlıdır hakkımızı verir dedik!. Kısaca, bizler büyük bir  hata yaptık. Heyhat!...

Ve, 1987'den sonra, her başvurumuza, "yapacak bir şey yoktur", "bir defalık verilmiştir" yazısı gönderildi. Oysa, yukarda yazdığım gibi Y.Doç.ler, kısa bir süre sonra Doç., Doç.ler kısa bir süre sonra Prof. oldular…"(1)

Yazının devamı için BKZ:

____________________________________________

(1) Göktan Ay "Devlette devamlılık” esas ise, bazı sanatçıların "hak ihlalleri" neden çözülmüyor?" 20 Mayıs 2018

 http://www.internethaber.com/devlette-devamlilik-esas-ise-bazi-sanatcilarin-hak-ihlalleri-neden-cozulmuyor-1873029y.htm 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:1980li, yıllarda, YÖK, geleneksel, Türk, müziği, öğretim, üyelerinin, doktora, e,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer DÖNÜŞÜM Haberleri
Muammer Sun-Cenan Akın Van Bülbülü derlemesinde... Sinemis Adige SUN
Orkestra fabrikadır.. Ayhan Sarı
İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı

İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı
Toplumun "Korkuluk Argümanı" ve “Halil Sezai olayı”… Gökmen Özmenteş
Akademik yağmacılıkta ibret tablosu…
Üç telli-dört telli kemençelerin akordu üzerine fıkra (*)…
Müzikte batılılaşma travması “tedavi“ edilebildi mi?.. Ayhan Sarı
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
Müzik, içimizden geçenleri dışarıdan dinlemektir...
(Anonim)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.24ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys