Bugün - Friday, April 26, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

“Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı“ mı geliyor?..

Ülkemizde kültür hayatının geleceğini etkilemesi kuvvetle muhtemel önemli bir konu dolaşıyor dillerde. Dillerde diyoruz, çünkü herşey 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinden sonra belli olacak. Mevcut bakanlıkların yeniden yapılandırılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bakanlıklardan bir tanesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı.

DÖNÜŞÜM Haberi - Monday, May 28, 2018 - 10:03
Ülkemizde kültür hayatının geleceğini etkilemesi kuvvetle muhtemel  önemli bir konu dolaşıyor dillerde. Dillerde diyoruz, çünkü herşey 24 Haziran 2018 Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimlerinden sonra belli olacak. Mevcut bakanlıkların yeniden yapılandırılacağına kesin gözüyle bakılıyor. Bu bakanlıklardan bir tanesi de Kültür ve Turizm Bakanlığı.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Daha önce konuya değinmiş "Turizm para getiren, kültür para götüren" ama herşeyin para demek olmadığı, bir bakanlıkta yer alan bu iki alanın bütçelerinin nasıl dağıtılacağı" içeriğinde bir yazı kaleme almıştık.

Sonrası uygulamalarda işin kültür kısmı gerilerde kalmış, ilgi görmemiş, kendi haline bırakılmış, hatta son dönemlerde “Sanat/kültürde başarılı olunamadığı" açıkça dile gelir olmuştu.

Kültürde devlet uygulamaları açısından bir aşama uzun zamandan beri bekleniyor, merak ediliyordu.

Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili seçimine günler kala Kültür Turizm Bakanlığı'nın kapatılacağı gündeme geldi ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu konuya ilişkin açıklama yapmak zorunda kaldı. 28 Mayıs 2018 tarihli konuşmasının temelinde turizme önem verdikleri vurgusu hissediliyordu. Yani Turizm konusunda açık konuşurken Kültür Bakanlığının ne olacağı sorusuna tam olarak açıklık getirmedi.

Bu da kafalarda soru işaretlerinin artmasına neden oldu.

Dışişleri Bakanı, Kültür Bakanı Fahri Yardımcısı Sayın Mevlüt Çavuşoğlu'nun açıklaması şöyle:

"Bu tartışmalar özellikle sosyal medya üzerinde, bu dezenformasyonun doğru olmadığını sizlere vurgulamak isterim. Sadece yeni yapılanmada iki şey düşünüyoruz. Bir Kültür Bakanlığı ve Turizm Bakanlığı birlikte mi olmalı, ayrı mı olmalı. Turizm sektöründe de farklı görüşler var, bazı arkadaşlarımız birlikte olursa daha iyi olur, bazı arkadaşlarımız ayrılsa daha iyi olur, 'Biz turizmiz, kültür yönüyle bizi bağlamaz' diyenler var. Tersini de savunanlar var. Kendi içimizde de Ankara'da devletin içinde bürokrat, uzman arkadaşlar bu konuda farklı görüşler söyleyebiliyor. Bunlar doğaldır. Ama bizim bir gayemiz var. Turizm Bakanlığı birlikte de olsa devam edecek, ayrı da olsa devam edecek. Bir gayemiz var, Turizm Bakanlığını daha dinamik hale nasıl getirebiliriz, bürokratik engellerden nasıl kurtarabiliriz, bu yapılanmayı nasıl pratik hale getirebiliriz. Turizm sektörünün Ankara'da işlerinin hızlı görülmesi için sistemi nasıl güçlendirebiliriz, nasıl yenileyebiliriz. Bunun gayreti içindeyiz. Bu konuda da özellikle Bakanımız Numan bey, müsteşarımız başta olmak üzere üst düzey bürokratlarımızın ciddi gayretleri var. Bunları nereden biliyorsunuz, bir Antalyalıyım, turizmin içindeyim, iki turizm bakanımızın fahri olarak ikinci yardımcısıyım Dışişleri Bakanı olarak, yardımcı olmaya çalışıyoruz."

Görüldüğü gibi Kültür Bakanlığı ile ilgili net bir açıklama yok. Ama Sayın Bakanın Turizm Bakanlığı hakkında söylemi net, diyor ki :

"…Bir gayemiz var, Turizm Bakanlığını daha dinamik hale nasıl getirebiliriz, bürokratik engellerden nasıl kurtarabiliriz, bu yapılanmayı nasıl pratik hale getirebiliriz. Turizm sektörünün Ankara'da işlerinin hızlı görülmesi için sistemi nasıl güçlendirebiliriz, nasıl yenileyebiliriz. Bunun gayreti içindeyiz…"

Sayın Bakan Kültür Bakanlığı konusu üzerinde pek durmuyor. Üzerinde durduğu daha çok Turizm Bakanlığı.

Bu tür konularda hemen fikrine başvurulan yazdıklarına bakılan Hürriyet Gazetesi yazarı Abdülkadir Selvi konuyu köşesine taşımış yeni bakanlıkları belirttikten sonra Kültür Bakanlığı, Gençlik Spor Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın birleştirileceğini isminin de "Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı" olacağını yazmış ve sonuna da şöyle bir not düşmüş:

"Tekrar ifade edeyim. Bunlar henüz taslak çalışmalar. Net olan sadece bakanlık sayısının azaltılacağı. Sadece bakanlıklar birleştirilmeyecek. Yeni sistemde bakanlar, milletvekilleri arasından seçilemeyeceği için özel sektörden, üniversitelerden, toplumun diğer kesimlerinden liyakat ve ehliyete göre isimler bakan olabilecek."

Görüldüğü gibi Kültür Bakanlığı'nın Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın Spor bölümü ile birlikte (Gençlik kısmı yeni kurulacak olan Aile Gençlik ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na) Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlanması ve isminin de  "Milli Eğitim Kültür ve Spor Bakanlığı" olması yönünde açık bir çalışma sözkonusu.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın içinde halk oyunlarından, şarkı/türkü, resim, spor gibi birçok çalışma ve yarışma düzenlemeleri bulunduğunu biliyoruz. Fakat bunları öğrenciye sistematik, bilinçli bir yolla öğretecek, benimsetecek uygulamalarını ve en önemlisi sonucunu göremiyoruz.

Dememiz o ki; Milli Eğitim Bakanlığı'nın on yıllardır içinde bulunduğu "yap boz" uygulamaları, hala sistemi oturtamaması, yoğunluğu, politik ilgi merkezi olması, Gençlik Spor Bakanlığı'nın da gençleri yönlendirme konusunda bir ses getiremediği düşünülürse böyle bir yapının içine Kültür Bakanlığı'nı dahil etmek pek başarı getirecek gibi görünmüyor.


Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Ülkemizde, kültür, hayatının, geleceğini, etkilemesi, kuvvetle, muhtemel, , önem,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer DÖNÜŞÜM Haberleri
Muammer Sun-Cenan Akın Van Bülbülü derlemesinde... Sinemis Adige SUN
Orkestra fabrikadır.. Ayhan Sarı
İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı

İşlevsel Müzikoloji - Functional Musicology… Dr. Ayhan Sarı
Toplumun "Korkuluk Argümanı" ve “Halil Sezai olayı”… Gökmen Özmenteş
Akademik yağmacılıkta ibret tablosu…
Üç telli-dört telli kemençelerin akordu üzerine fıkra (*)…
Müzikte batılılaşma travması “tedavi“ edilebildi mi?.. Ayhan Sarı
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Mavi Nota Dergisi 2021 Ödülü Sıtkı Sahil'e verildi...
Tanbur: Bir resim ve İstanbullu bir saz hakkında... Hakan Talu
Günün Sözü
Müzisyenin "akademisyen" olmasını bekliyoruz yıllardır!..
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.25ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys