Bugün - Saturday, December 21, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Müzik endüstrisi batıyor mu?.. Alper Bahçekapılı

Müzik endüstrisi gerçekten batıyor mu? İngilizlerin son yıllardaki en popüler solisti Adele’in onu kurtarmasına gerçekten ihtiyacımız var mı?..

POPÜLER Haberi - Thursday, November 26, 2015 - 23:14
Müzik endüstrisi gerçekten batıyor mu? İngilizlerin son yıllardaki en popüler solisti Adele’in onu kurtarmasına gerçekten ihtiyacımız var mı?..
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Bugünkü krizi anlamak için müzik endüstrisinde geçmişte potansiyel kriz olarak algılanan şeylere de bakmak gerekiyor. Zira müzik endüstrisi geçtiğimiz yüz yıl boyunca defalarca krize girdi. Ama geri dönüp incelediğinizde bu krizlerin birileri tarafından her zaman fırsata dönüştürüldüğünü, teknolojik ve artistik açıdan ise ilham verici olduğunu görüyoruz.

Radyoyu düşünün mesela. Yaygınlaştığı dönemde müzik endüstrisine ciddi bir darbe vurabileceğinden korkuluyordu. Düşünsenize, müzik havada bedava uçuşuyordu. Bugün konuştuğumuz, müziğin değeri, müziğe ücretsiz ulaşma tartışması yüzyılın başında da, farklı şekillerde yaşanıyordu. Ama bu krizin neticesinde radyolar kendi yıldızlarını yaratmaya ve albüm satışlarını körüklemeye başladılar. Üstelik telif hakları düzenlemeleri ile müzisyenler ve müzik endüstrisi de radyolarda çalınan şarkılardan da gelir kazanır hale geldi.

1960’larda ise endüstriyi şüpheye düşüren bir başka teknolojik gelişme yaşandı. Kasetler ortaya çıktı. İnsanlar albümleri kopyalama kabiliyetini kazandı. 1980’lerde Sony’nin Walkman’i piyasaya sürmesiyle toptan bir devrim yaşandı. Müziği nasıl tükettiğimiz, müzikle ilişkimiz baştan sona değişti. Ceplerimizde istediğimiz albümleri, hatta ‘playlist’leri taşımaya başladık. Ama bu kopyalamalara rağmen müzik endüstrisi büyümeye devam etti.

1990’lardaysa CD formatı iyice yaygınlaşıp plakları ve kasetleri tehdit etmeye başladı. Ama kasetten üç kat daha fazla olan fiyatı ve taşınabilir CD çalarların yaygınlaşması ile müzik endüstrisi –gelir açısından da- büyümeye devam etti. 1999’da ise müzik endüstrisi, daha doğrusu albüm satışları 26.6 milyar dolarla rekor seviyeye ulaştı.

Tam da bu yıllarda MP3 kavramı ve Napster hayatımıza girdi ve albüm satışları düşmeye başladı. İşte bizim son 15 yıldır konuştuğumuz o ‘kriz’ burada başlıyor.

Nedir o kriz? Yaşanan kriz albüm satışlarıyla ilgili. 1999’dan bu yana tüm dünyadaki albüm satışları 26.6 milyar dolardan 15 milyar dolarlık bir seviyeye geriledi. Bu ciddi gelir kaybını endüstri hâlâ geri kazanamadı. iTunes ve Pandora ile başlayan, Deezer ve Spotify gibi yenileriyle devam eden ‘download’ ve ‘streaming’ servisleri de yakın gelecekte bu gelirin tekrardan kazanılmasını sağlayamayacak gibi görünüyor. Dolayısıyla evet, satışlar açısından bir kriz var.

Ancak albüm satışlarında yaşanan bu gerilemenin aksine canlı müzik piyasası –gelirlerin tamamı müzisyenlere yansımasa da- ciddi bir hızla büyümeye devam ediyor. Sadece Kuzey Amerika’daki bilet satışları son 20 yılda 1 milyar dolardan, 6.2 milyar dolara yükselmiş durumda.

PricewaterhouseCoopers’un raporuna göre 2014’te dünyadaki canlı müzik piyasası 25 milyar dolara ulaştı. Ve önümüzdeki yıllar boyunca da albüm satışlarından kaybedilen gelir, canlı müzik gelirleri ile dengelenecek. MIDiA raporlarına göre 2000 yılında dünyadaki müzik gelirlerinin %60’ı albüm satışlarından elde edilirken, bu rakam 2013’te %36’ya düşmüş. Ancak yine MIDiA raporlarına göre toplam gelirin kendisi 55 milyar dolar civarında sabit kalmış. Dolayısıyla büyük resme baktığınızda (albüm satışlarının azaldığı elbette doğru ama) müzik endüstrisinin battığı pek de söylenemez. Yani Adele’in endüstriyi kurtarmasına pek de ihtiyacımız yok.

Son yüzyılda müzik endüstrisinin tehdit olarak algıladığı birçok şey zaman içerisinde müzikal ve teknolojik kazanımlara, hatta devrimlere dönüştü. Günümüzde de bu tipte bir değişim yaşanıyor. Siz bu değişime yeni hit şarkınızla mı, yoksa muhteşem müzik aplikasyonunuzla mı ortak olursunuz, orası size kalmış. (1)

_______________________________________________

 (1) Müzik endüstrisi batıyor mu? Birgün Gazetesi, 25 Kasım 2015  

http://www.birgun.net/haber-detay/muzik-endustrisi-batiyor-mu-96020.html 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Müzik, endüstrisi, gerçekten, batıyor, mu, İngilizlerin, son, yıllardaki, popüle,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer POPÜLER Haberleri
MESAM'da yönetim görevden alındı...
Fuat Güner: "Ortada eser yoksa ne yorumcu var, ne de yapımcı…"
Mehtap Demir ve "Ya Nedir Allah"...

Mehtap Demir ve "Ya Nedir Allah"...
Yaşar İpek: 2.5-3 milyar insana hitap eden 300; 80 milyona hitab eden 150 milyon tık alıyor. Nasıl oluyor?..
Sarper Özsan: “1 Mayıs“ marşı…
Kürşat Başar: “Müzik dünyasında besteci sıkıntısı var“…
Pop müzikte gruplar out, solistler in…
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Gerçek müziğin farkına varan ve onun ardındaki sırrı çözebilenler, bütün evren ile aynı frekansı titreşir ve her şeyle anlaşıp konuşabilirler.
(Sufi İnayet Han 1882-1927)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.38ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys