Cemgil, makam ve usulleri bilgisayar ortamında ayrıştırarak otomatik olarak tanınmasını sağlıyor.
Doç. Dr. Cemgil'in metodu makamlar ve karmaşık ritimlerin arasındaki ilişkileri de içinde barındıran bir sistem arayışı.
Şöyle diyor:
“Marie Curie projesi çerçevesinde bir doktora sonrası program kapsamında Türk müziğinin analiz edilerek makamların, usullerin bulunması ve otomatik olarak çıkarılmasıyla ilgili çalışma yaptık, halen de devam ediyoruz. Örnek olarak vermek gerekirse projede ‘’Bu Ferahfeza makamında çalan bir eserdir’’ bilgisinin otomatik olarak çıkartılmasını hedefledik. Buna ‘’Music Information Retrival’’ (Müzikten Bilgi Çıkarımı) denilebilir. Bizim çalışmalarımız genel olarak metotlar, algoritmaların geliştirilmesi ve bunların sınanması üzerine diyebiliriz. Makamları tanıyan, Türk müziğinde ritimlerle melodilerin ilişkilerini içinde barındıran bu yaklaşımı bir metot önerisi geliştirdik. Biz bunu matematiksel bir temelde ele aldık. Metodolojiyi eğer doğru kurgularsanız aynı metodoloji alıp bambaşka bir alanda veri analizi probleminde uygulamaya koyabilirsiniz’’.
Proje 2013’te başlayıp 2015’te sona ermiş.
Doç. Dr.Cemgil aynı zamanda caz müziği yorumcusu. Bilgisayarların sesleri nasıl algıladığının geldiğini müziğin kaydedildikten sonra notalandırılması veya tempo gibi kavramların otomatik olarak bilgisayar tarafından görüntülenmesi ile ilgili konularda çalışmaları sürdürüyor.