Kazakistan Sazgen Sazy Folklor ve Etnografya Topluluğu Tango’dan Türkü’ye, Opera’dan Küy’e değin geniş bir yelpazede repertuara sahip.
Kazakistan’dan Tenor Zhenissali Yerzhanov, Türkmenistan vatandaşı İTÜ TMDK Öğr. Gör. Soprano Gülaram Baltayeva, Ankara 1982 doğumlu İTÜ TMDK Öğr. Gör. Tenor Laçin Modiri ve İTÜ TMDK Öğr. Üyesi Kaval Sanatçısı Doç. Cihan Yurtcu'nun Sazgen Sazy eşliğinde soloları gelenekselin önce kendi yereli, sonra ülkesi, ardından dünyaya açılma başarısının hakkıyla olduğunu gösterdi.
Genel Sanat Yönetmeni Bagdat Tilegenov
Geleneksel Kazak çalgılarından oluşan orkestra icra dağarında operadan tangoya, cazdan geleneksel Kazak Türküleri “Küy”lere değin 5000'e yakın eser var.
Sazgen Sazy müziğin akademik ve sanat camiasında geleneksel çalgılar ile “dünyada var olan hemen her tür müziği icra edebilme vizyonu”nun vurgulanması açısından örnek bir topluluk.
Dombra, Şerter, Bas Dombra, Kıl Kobız, Prima Kobız, Nar Kobız, Bayan (bir tür akordeon), Sazsırnay, Sıbızgı, Cetigen gibi geleneksel çalgılardan ve çeşitli vurmalı çalgılardan oluşuyor.
“Sazgen Sazy” konserleri Kazakistan-Türkiye ilişkilerinin 25. Yılına ithaf ediliyor.
İstanbul’da 2 ve 3 Mayıs tarihlerinde üç ayrı salonda düzenlenecek.
03 Mayıs Çarşamba saat 18.00’de İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Maçka Kampusu Türk Musikisi Devlet Konservatuarı BİSED Konser Salonu’nda gerçekleşecek konserin öncesinde “Sazgen Sazy”, 2 Mayıs 10.30’da Marmara Üniversitesi Göztepe Yerleşkesi, İbrahim Üzümcü Konferans Salonu’nda “Marmara Üniversitesi II. Ulusal ve Uluslararası Katılımlı Kültür Sanat Günleri”nin açılışında ve aynı gün saat 20.30’da Ataşehir Belediyesi Mustafa Saffet Kültür Merkezi’nde müzikseverlerle buluşacak.
Konserlerde Kazakistan’dan Zhenissali Yerzhanov (Tenor), Türkmenistan vatandaşı İTÜ TMDK Öğr. Gör. Gülaram Baltayeva (Soprano), İTÜ TMDK Öğr. Gör. Laçin Modiri (Tenor) ve İTÜ TMDK Öğr. Üyesi Kaval Sanatçısı Doç. Cihan Yurtcu da solist olarak sahne alacak. “Tango’dan Türkü’ye, Opera’dan Küy’e” teması ile gerçekleşecek konserlerde topluluk, Türk halk müziğimizin en sevilen türkülerinden de örnekler seslendirecek.
Sazgen Sazy, Sovyetler Birliği döneminde birçok kısıtlama ve yasaklamalara rağmen, 1981 yılında Kazak Milli Halk Çalgıları Müzesi idaresi altında Almaata’da kuruldu. Repertuarını öncelikle Kurmangazi, Tatimbet, Şügür gibi Kazak müziğinin en ünlü ve büyük bestecilerinin “halk çalgıları için yazdıkları solo ve orkestra” eserlerinden oluşturan topluluk, müzik sanatının birçok farklı tarzlarından da adaptasyonlar yaparak, Kazak halk çalgılarının kapasitesini ve müzikalitesini daha da geniş kitlelere duyurmayı başardı. İngiltere, İsviçre, İtalya, İspanya, Fransa, Rusya, ABD, Japonya, Kore, Çin, birçok Orta Avrupa Ülkesi, Türkiye ve daha birçok ülkenin en saygın salonlarında sayısız konserler vererek müzik otoritelerinin büyük beğenisini alan topluluk, bu yolla Kazak halk kültürü ve müziğinin tanıtımına önemli katkılarda bulunuyor.
Bu başarıyı Türkiye'deki 34 konservatuarın yöneticileri ile Kültür Bakanlığı yetkili/etkili kişilerinin mutlaka izlemesi gerek.