Kemençe Kuartet’in 90 yıl sonra İTÜ BAP destekleriyle yeniden Dr. Ayhan Sarı ve Feridun Obul tarafından imalinin gerçekleştirildiği şu günlerde Fırat Kızıltuğ’un kitabının kapağına bas kemençe ile fotoğrafını koyması anlamlı bulunuyor.
Fırat Kızıltuğ 351 sayfalık ve Akıl Fikir Yayınlarından çıkan ‘Çal Söyle Şarkımı’ başlıklı kitabında geçmiş yazılarının bir derlemesini yapmış.
Ümit Meriç kitabın sunuş yazısında ‘Kopuz Coğrafyası’nın Şairi, Edibi, Mûsikîşinası: Fırat Kızıltuğ’ başlığı ile şöyle diyor:
“Fırat Bey hem sesi ve sazı hem kelamı ile babasının yönettiği Bayburt Halk Evi Bandosu’ndan esen Batı mûsikîsinin rüzgarını, yıllar sonra Gerhard Braun’la sürdürdüğü flüt çalışmalarıyla birleştirmiş; nu nağmeleri Arel’den, Laika Karabey’den, Münir Nurettin Selçuk’tan süzülen saz virtüözlüğü ile buluşturmuştur. Asya’dan Avrupa’ya sesten bir gök kuşağına binerek gitmiş, oradan tekrar Anadolu’ya, Osmanlı’nın XX. yüzyılda miras kalan muhteşem ses ummanına dalmak üzre dönmüş ve bu yolculuğu hayatının hemen her gününde tekrar etmiştir”
Kitap üç bölüm. Birinci Bölüm Türk Dünyası ve Mûsîkî; İkinci Bölüm Şair ve Bestekârlar; Üçüncü Bölüm Hatıralar-Bayburt Yazıları.
Kitabın yayınevi takdimi:
“Hazırladığımız eser Fırat Kızıltuğ hocamızın farklı coğrafyalarda farklı zaman dilimlerinde ama ille de Mûsikîmiz ve onu besleyen edebiyatımız üzerine yazılmış makalelerinden oluşmaktadır. “Çal Söyle Şarkımı” sizi insan mahşerinde müstesna insanlara yaklaştıracak, duymadığımız belki de hiç bilmediğimiz yaşanılmış veya düşünülmüş ummanlara doğru yol almanıza vesile olacaktır. Pek çoğu edebi bir dille ce sanatçı hassasiyetiyle yazılmış makaleleri okudukça Türk Mûsikîsi üzerine tartışmaların hâlâ bitmediği günümüzde Fırat hocamızın ısrarla hep aynı şeyleri savunduğunu ve ifade buyurduklarındaki ısrarların ne kadar yerinde olduğuna bir kez daha tanık olacaksınız.”