Erguner'in sunumundan:
"Giriftin 1920'li yıllardan sonra uygulanan sanat politikaları çerçevesinde unutulmaya başladı ve TRT'de o dönemde icra edilmesi yasaklandı.
Giriftin tekrar gündeme gelmesi için çalışma yürütüyoruz. Yaklaşık 15 yıldır uğraştığım bir konuydu. Bugün hiçbir icracısı yok. Son icracı 1929'da vefat etmiş olan Giriftzen Asım Bey'dir ve merhum göçtükten sonra saz adeta yok olmuştur.
Girift, musikimizde neye çok benzeyen bir sazdır. Görünüşte de neye benzetenler vardır ama değil, neyden farkları vardır. Boyunun kısa olmasına rağmen sesinin neyden farkı vardır. Ayrıca giriftte serçe parmağı kullanılır. Neyde bu yoktur. Tabii ki bu haliyle de sistemi değişmiştir.
Giriftin bir örneğini ilk olarak Amasya'daki bir müzede, daha sonra ise Aynalı Kavak Kasrı'nda ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi Şehir Müzesi'nde buldum. İBB Kültür AŞ'nin destekleri ile de giriftin solo olarak bütün musiki yapısını ortaya koyan bir albüm hazırladım.
Bas karakterli ve kendine has sesiyle giriftin Türk musikisine büyük katkı sağlayacağına inanıyorum,konservatuvarlarda ney eğitiminin yanında giriftin de öğretilmesi, giriftzenlerin yetiştirildikten sonra istihdam edilmesi, giriftin metodunun hazırlanıp yayılması ve kurumlar tarafından destek verilmesi gerek."
Etkinliği İstanbul Valisi Vasip Şahin ile İstanbul İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Coşkun Yılmaz da izledi.
______________________________
Aişe Hümeyra Bulovalı - Anadolu Ajansı
http://aa.com.tr/tr/kultur-sanat/istanbulun-unutulan-calgisi-girift/1052078