Emrah Kaya doğup büyüdüğü yer olan Giresun'da Güzel Sanatlar Lisesi müzik öğretmeni. Erciyes Üniversitesi'nde yüksek lisans yapmış. 2004 yılından bu yana hemen tüm Doğu Karadeniz bölgesinde kendi imkanlarıyla derleme gezilerine çıkıyor ve Halk müziği ile ilgili kültürel değerleri topluyor. Evinde kurduğu atölyede derleme sırasında gördüğü yerel çalgıları yeniden imal ediyor.
Kendisinden çimon çalgısını anlatmasını istedik:
Musiki Dergisi: "Çimon çalgısının örneğini elinizde görüyorum, bize bu çalgıyı anlatabilir misiniz?
Emrah Kaya: "Çimon çalgısının geçmişi hakkında pek fazla bilgi bulunmamaktadır. Uzunluğu 18-20 cmcivarında olan çimonun gövdesi, çeşitli ağaçlardan (kamış, gürgen, kayısı, söğüt vb.) yapılmaktadır. Üzerinde 5, altta ise 1 deliği vardır. Genellikle alt kısmına da öküz boynuzu takılmaktadır. Ağızda toplanan nefesin kontrol edilerek üflenmesi gerekir. Ağız burada hava deposu görevindedir.
Çimon çalgısı, çeşitli yörelerde ‘‘cibon’’ ve ‘‘cimbon’’ adıylada bilinmektedir. Bu çalgı, ülkemizde fazla yaygın değildir. Günümüzde unutulmaya yüz tutmuş çalgılarından birisi olan çimon’un Artvin yöresinde "önceleri" kullanılan bir çalgı olduğu bilinmektedir.
Geçmişte özellikle Artvin yöresinin oyun müzikleri ile halk müziği icrasında kullanılmıştır."