Bugün - Saturday, December 21, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Yorgo Vapuridis : Türkiye'nin ilk taverna müzisyeni

"…Bu kırmızı al bayrağın çocuğuyum. Ne göçmenim, ne de buraya Yunanistan'dan geldim; gözümü bu topraklarda açtım, bu bayrağı tanıdım ben…. Almanya'da üç konser verdim, kazandığım parayla Mercedes 280 s serisinden bir araba alıp trenle getirdim. Spor araba bir Zeki'de, bir de bende vardı artık… Babam Atatürk'ün şef garsonuydu, bundan da şeref duyuyordu. Annem de doktordu. Türkiye'de Rum olarak Türk sanat müziği okuyan tek kişi benim. Türk sanat müziği hocasıyım ben… 'Manolya' şarkısını Rumca ve Türkçe okudum, kasetim Yunanistan'da 100 bin sattı. 1973'te çıkan albümüm, Türkiye'de en çok satan albümler arasına girdi…"

YAŞANIM Haberi - Saturday, November 23, 2019 - 17:12
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Sabah Gazetesi'nden Hakan Uç'un 2018 yılında Türkiye'nin ilk taverna müzisyeni Tavernaların Kralı lakaplı bugün 91 yaşında olan Yorgo Vapuridis ile yaptığı röportajdan kesitleri aktarıyoruz(1) .

 Yorgo Vapuridis:  "Müziğe 17 yaşında akordeon çalarak başladım. 1968 yılında Büyükdere Beyaz Park Gazinosu'na da akordeon çalarak girdim. Orkestrada bir kişi eksikmiş, beni çağırdılar, bir-iki hafta denediler, beğendiler. Bir gün patron geldi, Akordeonumu kırıp denize attı. "Bundan sonra sahneye çıkacaksın, şarkı söyleyeceksin" dedi bana. İşe 2.5 lira yevmiyeyle başladım. O zaman Zeki Müren, 5 lira alıyordu. Bir süre sonra ben de 5 lira almaya başladım çünkü sanatçı yoktu o zaman. 36 sene birçok yeri dolaştım. İstanbul Radyosu'nun en büyük sazları yanımda çaldı.

Ben bin senelik Türk çocuğuyum, bu kırmızı al bayrağın çocuğuyum. Ne göçmenim, ne de buraya Yunanistan'dan geldim; bu toprağa bastım. Herkese söylüyorum bunu, reisicumhurlara da söyledim; gözümü bu topraklarda açtım, bu bayrağı tanıdım ben.
Her yere parasız gittim, çünkü Tavernacılar Kralı Yorgo'ydum. Paraya ihtiyacım olmuyordu ki, kazandığımın hepsini fakir fukaraya dağıtıyordum. Şimdi bir emekli maaşım var. Fakat öbür dünyaya, annemin-babamın yanına Türkiye Cumhuriyeti'nin şerefini kazanarak gidiyorum.

Babam Atatürk'ün şef garsonuydu, bundan da şeref duyuyordu. Annem de doktordu. Türkiye'de Rum olarak Türk sanat müziği okuyan tek kişi benim. Türk sanat müziği hocasıyım ben.

Zeki Müren Maksim'de, ben Şişli'deki Paşam Taverna'da 17 sene çalıştık. Zeki'yi şimdi radyoda dinlediğim zaman çok üzülüyorum. O yıllarda İstanbul'da spor araba yoktu, bir tek Zeki Müren'de 58 model Chevrolet vardı. Ben de Almanya'da üç konser verdim, kazandığım parayla Mercedes 280 s serisinden bir araba alıp trenle getirdim. Ardından Eyüp Sultan'a gidip kurban kestim, sonra da arabayı Arnavutköy'e getirdim. Spor araba bir Zeki'de, bir de bende vardı artık.

Bu arada Zeki Müren'in 'Manolya' şarkısı bana şans getirmişti. Bir akşam Zeki bana geldi, ona "Paşam, senden bir ricam var" dedim, "Emret" dedi. Kendisine, 'Manolya' şarkısını Rumca ve Türkçe okumak istediğimi söyledim. Zeki, "Benden izin alma, biz kardeş değil miyiz, aynı sahneyi paylaşmıyor muyuz, tabii ki oku" dedi. Okudum; kasedim Yunanistan'da 100 bin tane sattı.


Hakan UÇ : Ülkenin sanatçısı olarak size sahip çıkıldı mı?
Yorgo Vapuridis : Reisicumhurumuz Recep Tayyip Erdoğan, bir heyet gönderdi. 50 senelik bir sanatçı olarak ona çok teşekkür ediyorum. Benim tam da o zamanlar akülü tekerlekli arabaya ihtiyacım vardı, hemen gönderdiler. Çok sevindim, çok mutlu oldum. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; çok hassas, vatandaşının en küçük bir ihtiyacını düşünen bir insan. Fakat benim bir arzum var. Bu kadar sevginin karşısında, şayet kendisi de arzu ederse, ölmeden önce hastaneye gelse, kendisini beş dakikacık da olsa kapıdan görebilirsem mutlu giderim öbür dünyaya.

Hakan UÇ : Televizyon izliyor musunuz?
Yorgo Vapuridis : Evet, haberleri izliyorum. Afrin'de görev yapan aslanlarıma, Allah yardım etsin. Reisicumhurumuza da uzun ömür diliyorum.

Hakan UÇ : Her hafta Eyüp Sultan'a gidip dua ediyormuşsunuz...

Yorgo Vapuridis : Aşiyan Gazinosu'nda 17 sene çalıştım. Bir gün işten çıkarken iki yaşlı, Eyüp Sultan'a gitmek istedi. Saat 22.00 civarı onları oraya götürdüm. Ertesi gün işlerim açıldı, o günden beri her hafta Eyüp Sultan'a uğrayıp dua ediyorum. Ayıp mıdır? İsmim Yorgo olabilir ama her hafta Eyüp Sultan'a gidiyorum.


Hakan UÇ : Eski dostlarınız sizi arayıp soruyorlar mı?
Yorgo Vapuridis : Üzülüyorum çünkü çok kişiye yardım ettim ama şimdi eski dostlarım beni görünce ara sokaklardan kaçıyorlar. Yapmayın! Bir Müslüman'a 'Al beni sırtına, karşıya geçir' de, geçirir hemen.


Hakan UÇ : Bugüne kadar kimlere şarkı söylediniz?
Yorgo Vapuridis : Bütün sanatçı dostlarımıza, Hilton'da ise rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'a söyledim. Özal'a rica ettim; kasetlere bir Türk, bir de Yunan bayrağı koyabilir miyiz diye. "Ne demek, tabii ki" dedi. Biz kardeşiz çünkü. Bunun üzerine kaset kapağında Türk- Yunan bayrağını birlikte kullandım. Bir gün de Süleyman Demirel'e şarkı söyledim. Demirel, o zamanki belediye reisi Osman Kibar'a "Ne kadar güzel seslerimiz var" dedi.

____________________________________

(1) Hakan UÇ "İsmim Yorgo Vapuridis olabilir ama her hafta Eyüp Sultan’a gidip dua ediyorum" Sabah Gazetesi - Günaydın Eki - 14.4.2018

https://www.sabah.com.tr/magazin/2018/04/14/ismim-yorgo-olabilir-ama-her-hafta-eyup-sultana-gidip-dua-ediyorum

 

 

Haberin Diğer Fotoğrafları
Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:“…Bu, kırmızı, al, bayrağın, çocuğuyum, Ne, göçmenim, ne, de, buraya, Yunanistan,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YAŞANIM Haberleri
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Hür olmak... Tuluyhan Uğurlu
Müzik evrensel midir?.. Dr. Fatih Coşkun

Müzik evrensel midir?.. Dr. Fatih Coşkun
Rusya’da Bale Topluluğu’nda 50 sanatçıda covit 19 tesbit edildi…
Bir emeklilik hikayesi… Tanburi Hakan Talu
Türkiye’de covit-19 sürecinde müzisyenler ve müzik performansına etkileri… Orkun Zafer Özgelen
Yorgo Vapuridis : Türkiye'nin ilk taverna müzisyeni
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
“İnsan her gün bir parça müzik dinlemeli, iyi bir şiir okumalı, güzel bir tablo görmeli ve mümkünse birkaç mantıklı cümle söylemeli.“
(Johann Wolfgang von GOETHE (1749-1832))
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.31ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys