Bugün - Tuesday, November 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Hür olmak... Tuluyhan Uğurlu

...Dostoyevski’nin nasıl zorluklar içinde yazdığını düşündüm. Para içinde yüzen o büyük Tolstoy’un bile ona gizli hayranlığını keşfettim. Mozart’ın yalnızlığını, hatta ölüme terk edilişini, kimsesizler mezarlığına atılışını, Mehmet Akif’in yurdundan sürgün edilişini, cenazesinin camiye üstü açık bir at arabasıyla getirilişini düşündüm düşündüm…

YAŞANIM Haberi - Saturday, March 6, 2021 - 17:31
...Dostoyevski’nin nasıl zorluklar içinde yazdığını düşündüm. Para içinde yüzen o büyük Tolstoy’un bile ona gizli hayranlığını keşfettim. Mozart’ın yalnızlığını, hatta ölüme terk edilişini, kimsesizler mezarlığına atılışını, Mehmet Akif’in yurdundan sürgün edilişini, cenazesinin camiye üstü açık bir at arabasıyla getirilişini düşündüm düşündüm…
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Askerlik görevimi yapmak için Türkiye’ye döndüğüm ve yedek subay olarak Ankara’da yaşadığım yıllarda karşıma “İstanbul Kanatlarımın Altında” film müziği teklifi çıktı. Filmin müzikleri kısa süre sonra filmi aşıp efsane oldu. Unutulmayan melodiler arasına girdi.

O güne kadar Avrupa’da tanınan ama ülkesinde pek de şöhretle ilgisi olmayan bir müzisyendim. Bir anda kendimi medyanın arananlar listesinde buldum. Türkiye’nin en önemli kanallarında, en önemli gazetelerinde boy gösterir oldum. Tüm konuşmalarımda inandığım ve her zaman savunduğum fikirlerimle halk tarafından çok sevildim.

Ancak fazlaca Anadolu, Türk, İslam, Ortadoğu halkları, eşitlik, sanatta yaratıcılık, Batı’ya öykünmenin sanatçıya bir şey kazandırmayacağı şeklindeki görüşlerim gizli sanat gurularının üzerinde soğuk duş etkisi yaptı. Hele sadece kendi eserlerimi çalma kararım beni klasik müzik camiasının dışına itti ve yalnız bırakıldım.

Sonra başka birilerinin lanse edildiğini, medyada yıldızlaştırıldığını gördüm. Bana konser salonlarının kapıları kapanırken birilerinin yıldızlaştırılması ( şişirilmesi )  beni biraz üzse de konuyu çözmem çok uzun sürmedi.

Dünyayı yönlendiren güçler özellikle sanat ve sahne dünyasında birilerinin üzerine gidiyor, onları yıldızlaştırıyor, şan şöhret ve paraya boğuyorlardı. Ancak sahiplerinin her sözünü dinleyen bu uslu çocuklar, günü geldiği zaman bir silah olarak kullanılıyordu. Özellikle sosyal medya en büyük silahlarıydı ve zaten pompalanarak milyonlarca takipçi kazanmışlardı.

Sahiplerinin isteği doğrultusunda başlatılan bir kampanya olunca klişe olarak gelmiş metinleri hesaplarından paylaşarak kamuoyu oluşturuyorlardı. Ve işin ilginç yanı birbirinden tamamen farklı işler yapan bu uslu çocuklar birbiriyle de pek iyi geçiniyorlardı. Bir rock yıldızı ile bir tiyatro sanatçısı, bir pop yıldızı ile bir klasik müzik sanatçısı birbirini tanıyor ve paslaşıyorlardı. Çünkü sahipleri öyle istiyordu.

Onlar para içinde yaşıyorlar, tüm reklam filmlerinde tekrar tekrar onlar oynuyorlar, halkın göz bebeği gibi gösterilirken bu ülkenin pek çok değeri zar zor idare ediyor, adını, sesini, müziğini duyurmaya çalışıyordu.

Sonra düşündüm ve karşılığını buldum.

Dostoyevski’nin nasıl zorluklar içinde yazdığını düşündüm. Para içinde yüzen o büyük Tolstoy’un bile ona gizli hayranlığını keşfettim. Mozart’ın yalnızlığını, hatta ölüme terk edilişini, kimsesizler mezarlığına atılışını, Mehmet Akif’in yurdundan sürgün edilişini, cenazesinin camiye üstü açık bir at arabasıyla getirilişini düşündüm düşündüm…

Dünya hiç değişmedi ve değişmeyecek. Ya düzeni kuranların kuklası olacaksınız ya da zoru seçip kendiniz olarak hayata direneceksiniz...

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Dostoyevski’nin, nasıl, zorluklar, içinde, yazdığını, düşündüm, Para, içinde, yü,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YAŞANIM Haberleri
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Hür olmak... Tuluyhan Uğurlu
Müzik evrensel midir?.. Dr. Fatih Coşkun

Müzik evrensel midir?.. Dr. Fatih Coşkun
Rusya’da Bale Topluluğu’nda 50 sanatçıda covit 19 tesbit edildi…
Bir emeklilik hikayesi… Tanburi Hakan Talu
Türkiye’de covit-19 sürecinde müzisyenler ve müzik performansına etkileri… Orkun Zafer Özgelen
Yorgo Vapuridis : Türkiye'nin ilk taverna müzisyeni
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
“Gözünü akademik hırs bürümüş kişinin konservatuar öğretim üyesi olması mümkün değildir...“
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.22ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys