Giresun Kuşdili Tanıtma ve Yaşatma Derneği Başkanı Rıfat Köçek:
"Kuşköy yöresinde insanlarımız kuşdilini ilk çocukluk çağlarında öğrenir. Bu nedenle ana dilidir demek yanlış olmaz. Kuşdili Türkçe, İngilizce gibi bir dildir. Henüz bir alfabesi olmasa da yöredeki insanlarımızın haberleşme dilidir. Biz bu dilin okullarımızda okutulmasını anadil eğitimi olarak verilmesini bekliyoruz. Halk Eğitim Merkezi aracılığıyla son zamanlarda bir eğitim verilmiş olsa da yeterli görmüyoruz. Biz anadilde eğitim istiyoruz...”
Kuşköylü Nazmiye Çakır:
“Doğduğum günden beri kuşdili ile konuşuyorum. Bizim dönemimizde ne telefon vardı ne de başka bir şey. Biz hep kuşdili ile haberleşirdik. Şimdiki nesil bu dili telefonlarla unutmaya başladılar. Bu nedenle bir eğitim verilmesi dilin gelecek nesillere aktarılmasını sağlayacaktır”
Kuşdili Festivali (1)
1997'de başlayan Islık Festivalinin fikir babası Karabörklü öğretmen Şenel Çakır Şenel Çakır dönemin muhtarı Lütfi Cındık’la beraber yola koyulur. Kuşköy ve Karabörk arasında bir ayrım görmediği için, Kuşköy İlkokulu’nda öğretmenlik yapmasından dolayı bu festivali, ismi de ilginç geldiği için, ıslık ve kuş sesi benzerliğinden dolayı “Kuş Dili” olarak başlatma kararı alırlar.
İlk festival mahalli boyutta 1997’de, ulusal ve uluslararası boyuttaki ilk festival ise, 6 Haziran 1998’de yapılır.
İlk yıllarda Kuşköy Mobil Okulu sahası içinde yapılan Kuş Dili Şenlikleri, daha sonra bir dönem Çanakçı ilçesinde ve Karabörk beldesinde de yapıldıktan sonra tekrar Kuşköy’de düzenlenmeye başlanmıştır. Kuş Dili Yaşatma Kültür ve Turizm Derneği’nin düzenlenmiş olduğu Kuş Dili Şenlikleri’ne, yerel yönetimlerden sonra en büyük katkı ise Giresun Valiliği tarafından yapılmaktadır.
İlçenin Kuşköy Köyü’nde 2 Mart 2015 günü gerçekleştirilen 18. Kuşdili Festivali'ne Giresun Çanakçı Belediye Başkanı Tuncay Kasım, davetliler ile yöre halkı katıldı.
___________________________________
(1) http://www.giresunblog.com/uluslararasi-kusdili-kultur-turizm-ve-sanat-festivali/#ixzz3Z1TrXLQ1