Önce sn. Recep Uslu Beyin ‘’Müzik terapi dersi daha çok anatomi, beyin, pedagoloji, psikiyatri ve psikoloji öğrenimi almayı, sonuçta bir ilaç yazabilme yetkisi kazanmış olmayı gerektirmektedir.’’ Cümlesine benim adım verildiği için eklemede bulunmak istedim.
Cümlenin ilk bölümü doğru ama müzik terapistlerinin eğer tıp doktoru değillerse ilaç yazabilme yetkileri yok. Daha doğrusu eğer herhangi bir müzik terapisti aynı zamanda nörolojist psikiyatrist veya medical doktor değilse kesinlikle ilaç yazamaz, eğer yazarsa kanunen suçtur.
Diğer cevabım sn Ayhan Sarı yazısına dair: Sn Sarı akademisyenlerden müzikle tedavinin bilimsel verilerle kanıtlanmasını ve somut tıbbi onaylı belgelerle ispatını istiyor. Türkiye’de henüz bunun kanıtı yok. Sebebi müzik terapinin halen bir bilim dalı olarak hastahanelerde müzik terapistleri tarafından uygulanmamasıdır. Ama size Amerika’dan pek çok örnek verebilirim. Şu an sadece kanıtlanmış iki örnek vereceğim.
Birincisi Amerikan valisi Gabriel Giffds’ın vurulmasından sonra müzik terapiyle iyileşmesini gösteren video: ‘’Gabby Giffds Finding Voice Through Music Therapy ABC News part 2/3’’ (You Tube’dan izleyebilirsiniz).
Diğeri ise kendi çalışmamdan. Bayada Rehabilitasyon Enstitüsü’ndeki kadın hastam, dementia teşhisi konulmuş 46 yaşındaki Rebecca Fairbrother, Hannover Rehabilitasyon Merkezi’ne yatırıldığında hiçbir kelime söyleyemiyordu. Bir aylık çalışmadan sonra en azından 10 kelime kullanmaya başladı. Kendisi halen tedavim altında. Eğer rap da istiyorsanız gönderebilirim.
Saygılar
Prof. Dr. Ayla Varol Clark
Music Psychotherapist
www.aylaexpressivemusictherapy.com