Bugün - Tuesday, November 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Sevin Alnar Hanımefendi'nin vefatı üzerine Tahir Aydoğdu ile röportaj…

Sevin Alnar Hanımefendi'nin vefatı üzerine kendisiyle sağlığında Ankara'daki evinde görüşen, sağlığını ziyaretiyle takip eden kanun sanatçımız Tahir Aydoğdu ile kısa bir görüşme gerçekleştirdik...

ANMA Haberi - Sunday, February 5, 2017 - 22:20
Sevin Alnar Hanımefendi'nin vefatı üzerine kendisiyle sağlığında Ankara'daki evinde görüşen, sağlığını ziyaretiyle takip eden kanun sanatçımız Tahir Aydoğdu ile kısa bir görüşme gerçekleştirdik...
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Ayhan Sarı: Siz Sevin Alnar Hanımefendi ile sağlığında görüşüyor, söyleşiyordunuz. Ferid Alnar'ın eserleri, kütüphanesi, belgelerinin bundan sonraki hali ne olacak, bir bilginiz var mı?

Tahir Aydoğdu: Ferid Alnar'ın eserlerinin unutulmaması, gelecek kuşaklara doğru aktarılması konusunda hepimize görev düşüyor. Türk Müziği'nin zenginliğinden en iyi şekilde faydalanan bestecilerin başında gelen Ferid Alnar'ın eserlerini düzgün bir şekilde takip edecek, bestecinin haklarını koruyacak hatta gelen telif gelirlerinden öğrencilerin öğretiminde kullanılacak şekilde bir sistem ayarlayacak olan bir kuruma ,vakıfa veya üniversiteye ihtiyaç vardır.

 

-- Ferit Alnar'ın eserlerinin hakları?

 -- Şu anda Sevin Alnar, eserlerinin hakkını birlikte yaşadıkları İlhami Eriş'e yasal olarak bırakmıştır. İlhami Bey de şu anda 89 yaşındadır, yaş gereği kendisinin bu tür telif konularını takip etmesi de kolay değildir. Kaldı ki bazı orkestralar yasal bir hak olmasına rağmen Alnar'ın eserlerine telif ödemeye bile yanaşmıyorlar. Bazen de bu ödemelerin takibi uzun sürüyor. Sn.Yalçın Tura'nın  hayatının konu edildiği ve Sevda Cenap And Müzik Vakfı yayınlarından olan ve Şefik Kahramankaptan tarafından hazırlanan  "Ezgiselliğin Doruklarında"  kitabında aynı soruna Yalçın Tura Hocamız da değinmiştir. Telif konusunun artık çözüme kavuşturulması gerekmektedir.

 

-- Konuştuğunuz kurum oldu mu?

-- Sizinle konuşmamızdan sonra, birkaç kişiyle Ferid Alnar'ın eserlerine sahip çıkması muhtemel kurumlarla ilgili konuştuk ve araştırma yapmalarını söyledim,ne kadar başarılı olurum, bilmiyorum. Ama acele edip bu konuyu çözmemiz gerekiyor.

 

-- Sevin Hanım ile ilgili anlatmak istediğiniz bir anekdot var mı?

-- Sevin Hanım sağlıklı iken yaşadığım ilginç bir olayı paylaşmak isterim;

10-11 sene önce evlerine gittiğimde ki Ferid Alnar'ın yıllar önce aldığı tarihi evdir, birçok hatıralarla dolu idi- bir valizin içinde notalardan oluşan büyük bir klasör gördüm,Sevin Hanım'a ne olduğunu sorduğumda bilmediğini söyledi. Sevin Hanım ile anlaşmak da zordu,iyi Türkçe bilmediği için bilebildiğim kadarıyla bazı Almanca kelimeler kullanıyordum bazen de İlhami Bey yardımcı oluyordu anlaşmak için. Almanca bilip Sevin Hanım ile anlaşabilmeyi çok istemiştim.

 

-- Notalar ne imiş?

-- Anlaşabilmemiz sonucunda bu notaların bestesinin Ferid Alnar'a ait "İstanbul Suiti" olduğunu gördüm. Kendilerinden izin alarak bu notaları almış fotokopi çektirip aynı gün notaları kendilerine iade etmiştim. (…bu arada önemle belirtmeliyim ki  birçok besteci ve orkestra şefi maalesef notaları alıp  geri getirmemiş ve bazı eserler kaybolmuş…) İstanbul Süiti notalarını fotokopi olarak almamdan sonra ilk olarak Cihat Aşkın ile görüştüm,o da Rengim Gökmen'e ulaşarak eserin partileri yazıldı ve ilk dünya premieri olan 2006'da İstanbul'da Rengim Gökmen yönetiminde CRR Senfoni Orkestrası ile daha sonra ise Hakan Kalkan yönetiminde Antalya Devlet Senfoni Orkestrası ile seslendirildi. Bir tesadüf eseri bulduğum notalar böylece gün yüzüne çıktı ve can buldu. Cihat Aşkın ve Rengim Gökmen'e teşekkür ediyorum.

 

-- Ferid Alnar hakettiği önemi hala bulamamış bestecimiz…

-- Burada bir konuya değinmeden geçemeyeceğim; Ferid Alnar adına ne bir orkestra, ne bir konser salonu, ne de kültür merkezi vardır, bu konu düşündürücüdür. Türk Müziği'ne, Türk Opera ve Türk çoksesli müziğine bu kadar hizmet etmiş değerli bir sanatçının kıyıda, köşede bırakılması da üzüntü vericidir.

 

-- Neler yapılabilir?

-- Ferid Alnar'ın taş plaklara yapmış olduğu taksim ve eşlikler de araştırılarak bir dökümü yapılmalı ve bir kolleksiyon halinde yayımlanmalıdır. Çünkü bu örnekler dalının en güzel örnekleri arasındadır. Bestelemiş olduğu birbirinden güzel, teknik kapasitesi yüksek saz semaileri de daha çok icra edilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Prelüd ve İki Dansın dışındaki eserleri pek fazla seslendirilmemektedir.

1946'da bestelediği dünyanın ilk kanun konçertosunu seslendiren Ruhi Ayangil ve Tahir Aydoğdu dışında başka icracılar olması da sevindiricidir. Halil Altınköprü, Oğuz Karakaya gibi...

Viyolonsel konçertosu,sekiz piyano parçası gibi eserlerinin yanında Türk Müziği tarzında bestelediği eserler de daha sıklıkla, özellikle gençler tarafından seslendirilmelidir.

Umarım bu konular yakın bir zamanda çözüme kavuşturulur ve Ferid Alnar'ın eserleri gelecek kuşaklara doğru bir şekilde aktarılır ve icra edilir.

-- Eklemek istediğiniz…

-- Şunu da belirteyim eksik kalmasın: Ferid Bey, Hasan ön adının kullanılmasından pek hoşnut olmadığını biliyoruz hatta kendisi el yazısıyla yazmış olduğu anılarında bu konudan söz etmiştir.

______________________________________

Defin merasimi sonrasında (04 Şubat 2017 - Ankara Karşıyaka Mezarlığı) çekilmiş fotoğraf ve Tahir Aydoğdu'nun notu:

 

"Merhume Sevin Alnar'ın cenazesine katılan sayıca az ama gönlü güzel insanlar. Allah hepinizden razı olsun. Erol Çetin, Serkan Günalçın, İlhami Eriş, Hülya Aydoğdu, Jankat Eser,Birol Parlak,Gülgün Akagün Sarısözen ve İsmet Sarısözen...


 

Haberin Diğer Fotoğrafları
Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Sevin, Alnar, Hanımefendinin, vefatı, üzerine, kendisiyle, sağlığında, Ankarad,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer ANMA Haberleri
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı

Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Hasan Saltık ile müzik endüstrisi üzerine bir söyleşi… Süleyman Fidan[1]
Bâkî “KALAN” bu kubbede, bir hoş sadâ imiş… Fatih Coşkun
İlyas Tetik'in umulmadık vefatı müzik dünyasında üzüntü yarattı...
Erdoğan Okyay… Adnan Atalay
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Müzik, ruhu kelimelerden daha etkili binlerce şeyle doldurur…
(Mendelsohn 1809-47)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.27ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys