Fiskeli darbukanın muhteşem üçlüsü: Güngör Hoşses, Hüseyin İleri, Atilla Mayda (Aralık 2009)
Hüseyin İleri, fiskeli darbuka'nın son temsilcilerinden idi. 1970-80 ve 90'ların TRT müzik programlarında ilgiyle izlenen, darbuka icracısı müzisyen kimliğiyle geleneksel Türk müziği sever halkın gönüllerinde yer edinmiş sanatçımızdı.
Kendi dönemindeki programlarda ritm sanatçılarının sahne takdimi sırasında son sırada anons edilmelerini soyismi ile adeta bir protesto söylemine dönüştürmüştür.
22 yaşında, Mesut Cemil ve Cevdet Kozanoğlu'nun yardımlarıyla, Ankara Radyosu'na darbuka sanatçısı olarak girdi. Böylece, kendi ifadesiyle,Türkiye Radyoları'nın ilk kadrolu darbuka sanatçısı ünvanını alıyordu. 1970'lerde TRT'de darbuka'nın yasaklandığı dönemler de olmuştur.
Konser sırasında gerek, mimikleri, gerekse vücut hareketleri ile sürekli aktif görünümü ile izleyicilerin gönlünde yer eden Hüseyin İleri 2009 yılının son günlerinde katıldığı TRT programında şöyle demişti:
"1946 senesinde girdim. Çanakkale’de 57. Alay Tümen Bandosu’nda asker oldum. O Bandoda heveslendim. Saxafon, trompet verdiler çalamadım. Trampet verdiler çaldım. Bayrak çekme ve indirmeye gidiyorduk. Gözümde yaşlarla çalıyordum. Askerlik güzel şey. İnsan Bayrağının vatanının, milletinin ailesinin kıymetini askerlikte anlar… Kanuni o zaman büyük üstad Ahmet Yatman Kıbrıs dönüşü Adana Ceyhan’da kaza yapmışlar, kolu kırılmış. O zamanlar gazino ve tiyatrocuların peşinde perde çekiyorum. Akşamları da elime def veya darbuka veriyorlar. Ahmet Yatman'ı buldum. Kolu kırık. Beni sevdi. Sonra askere gittim. Beni askerde İstanbul’a gönderdiler. Müzik malzemesi almak için. Sonra A. Yatman’la tekrar karşılaştık. Bana “Çakıl Gazinosu’na gel” dedi. Orada bi baktım Müzeyyen Senar. Bi baktım Hasan Tahsin. Ben darbuka çalmaya karar verdim. Askerlikten sonra Adana’ya döndüm. Baktım Adana’da istikbal yok. Ankara’ya geldim… Zeki Müren (sazın falso yaptığı durumlarda) seyirciye arkasını dönmeden şöyle bir bakardı. Bir şey söylemezdi. Ama o sazendeyi de o gece uyku tutmazdı… Hüseyin İleri o programda caz müziğinden örnek ritmler ile müziği başlatıyor ve İngilizce kelimeler "ribab, thank you, very nice" kelimelerini her coştuğunda nida ediyordu… (Bkz: Ayhan Sarı "Bakır Darbuka ve “Fiskeli Darb” İcracılarının Son Temsilcileri “TRT Türk” Kanalındaydı" 01 Ocak 2010 http://www.musikidergisi.net/?p=1290 )
Bir izleyicisi şöyle yazmış:
"Sıradan, monoton bir duruş yerine dâima hareketli, kıpır kıpır, eğer program TV'de ise devamlı kamerayı takip eden gözleriyle, darbukayı çalış biçimiyle gerçekten farklı bir sanatçıydı. İlginç ritm saz kombinasyonları denedigini de hatırlarım. Örnegin aynı anda hem darbuka ve hem de yanına yerleştirdiii bateri zilini bagetle çaldığı vakîdir..."
Hüseyin İleri Türk Pop Müziği sanatçısı Mustafa Sandal'ın dedesidir.
__________________________________
Fotoğraflar:
Hüseyin İleri (88 yaşında) - Özgen Gürbüz
Hakan Güngör - Hüseyin İleri
Mustafa Sandal - Hüseyin İleri
Hüseyin İleri