Bugün - Sunday, November 24, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Teke yöresine ait 1500 ezgi orijinal haliyle koruma altında...

Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teke yöresine ait bin 500 ezgiyi orijinal haliyle muhafaza altına altına aldı.

TOPLUMSAL Haberi - Sunday, May 28, 2017 - 23:54
Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teke yöresine ait bin 500 ezgiyi orijinal haliyle muhafaza altına altına aldı.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

SDÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teke yöresine ait bin 500 ezgiyi orijinal halini koruyup kayıt altına aldı. Isparta, Burdur ve Antalya’yı kapsayan coğrafyada 60 bin kilometre yol kat eden Merkez, önemli bir dilimi 200 yıllık bağlama, sipsi, kabak kemane sair enstrümanları da ‘Çalgı Belgeliği Müzesi’ne kazandırdı. Merkez, şimdi de Birleşmiş Milletler Eğitim Bilim ve Kültür Örgütü’ne (UNESCO) Dünya Mirası için 3 ayrı proje yazıyor.

SDÜ Konservatuar ile Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Erhan ile Çalgı Belgeliği Müzesi, sipsi, kabak kemane imalâtı, yöresel türkü derlemeleri hakkında bilgi verdi. Öğretim Görevlisi Mustafa Erhan, Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi’nin 28 Ağustos 1996 tarihinde Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Rektörlüğü genel şemsiyesi altında kurulduğunu söyledi. Teke Yöresi’nde 60 bin kilometre yol kat edilerek kültürel mirası kaynağında (özgünlüğünde) bilimsel yöntem ve teknolojiler kullanılarak kayıt edildiğini anlatan Erhan, bin 500 ezginin derlendiğini belirtti. Kültürel mirasın yapısal formlarının özenle korunduğunu dile getiren Erhan, “Teke Yöresi’nin özgün bin 500 türküsü şu an SDÜ tarafından kayıt altına alındı. Müzik Bilimleri’nin faydalanmasına açıktır. Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi, Teke Yöresi’nde 60 bin kilometre mesafe kat etti. Gezilerde çok türkü derlendi. Pek çok mahalli sanatçı ile tanışıldı. Onların hayat öyküleri kayıt altına alındı. Kültürel yapıları incelendi. Nereden geldikleri çözüldü. Teke Yöresi olarak tanımlanan bu geniş coğrafyanın hangi özgün kaynaklarla beslendiği tespit edildi. Bin 500 ezgi, Teke Yöresi’nin müzik ve folkloru, ulusal hatta global ölçekte tanınması sağlanmış oldu” dedi.

“Müze’de 200 yıllık el yapımı enstrümanlar da var”
SDÜ Konservatuar Müdürü Öğretim Görevlisi Mustafa Erhan, sipsi, kabak kemane başta olmak üzere 150’den fazla enstrüman toplandığını söyledi. Enstrümanların etnomüzikoloji kökenleri ve zenginliğinin tespit edildiğini kaydeden Erhan, “Bu çalışmaların Müzik Bilimleri’ne katkısı çok değerliydi. Ve o değerini hâlâ koruyor. Zira bilimsel teknik kullanılarak kayıt altına alınan çalışmalar üniversiteler ve konservatuarların kullanımına açık. Enstrümanlar da SDÜ Doğu Yerleşkesi’ndeki Çalgı Belgeliği Müzesi’nde araştırmacılar başta olmak üzere herkese açık durumda. Yakın bir süreçte Çalgı Belgeliği Müzesi’ni genişleteceğiz. Şu an sergileme imkânı bulamadığımız diğer enstrümanları da Çalgı Belgeliği Müzesi’ne dâhil edeceğiz” diye konştu.

“Kent merkezinde de müze açmak istiyoruz”
Şehir merkezinde de Çalgı Belgeliği Müzesi açılması için proje üzerinde çalıştıklarını, buna SDÜ Rektörü Prof. Dr. İlker Hüseyin Çarıkçı başta olmak üzere tüm yönetimden tam destek aldıklarını belirten Erhan, “Isparta Valiliği de bu projeye çok sıcak bakıyor. Hedefimiz kültürel mirası, o büyük zenginliği daha geniş kitleler ile buluşturmaktır. Isparta, Antalya ve Burdur ‘Teke Yöresi’dir. Çok zengin ezgileri, enstrümanları, ağıt, destansı anlatım, karşılama, sevinç eserleri var. Bunların SDÜ’de derlendiği, kayıt altına alındığı bilgisi herkeste olmayabilir. Ama kent merkezinde müzemiz olursa, dilden dile, gönülden gönüle daha çok yayılır fikrindeyim” dedi.

“UNESCO’ya 3 proje sunacağız”
Öğretim Görevlisi Mustafa Erhan, UNESCO ile proje yapacaklarını da açıkladı. Dünya Kültür Mirası’nı koruma ile ilgili 3 proje hazırlığı yaptıklarını ifade eden Erhan, “Sanatçıları tespit ettik. Ve bilimsel bir disiplin ile yazdık. SDÜ’de yakın zamanda bir proje ile UNESCO’ya. UNESCO’dan gelen araştırmacılara biz Teke Yöresi’ndeki değerlerin arşivinin tamamını açacağız. Hayatta olanların UNESCO ölçeğinde kayıt altına alınmasını sağlayacağız. Hayata gözlerini kapatmış mahalli sanatçılarımızın isimlerini de tarihe not düşeceğiz. Ayrıca Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) ile de çalışacağız. Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı kurumlardaki öğrencilerin kendi müzik kültürlerini öğrenmeleri ile bir proje bu” şeklinde konuştu.

“Çalgı Yapım ve Geliştirme Birimi”
SDÜ Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi genel şemsiyesi altında Eylül 2003’te ‘Çalgı Yapım ve Geliştirme Birimi’ kurulduğuna da atıf yapan Erhan, “Okutman Uğur Özek, el emeği, göz nuru ile sipsi, kabak kemane başta olmak üzere çok farklı enstrümanlar yapıyor. Çok değerli bir zanaatkâr. Teke Yöresi’nin enstrümanlarının hayatta kalmasını, büyük bir mirasın gelecek kuşaklara kalmasını sağlıyor” dedi.

Bkz:

Süleyman Demirel Üniversitesi Müzik Kültürü Araştırma ve Uygulama Merkezi

http://muzmer.sdu.edu.tr/tr/alan-arastirmalari/veli-karabacak-7363s.html 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Isparta, Süleyman, Demirel, Üniversitesi, (SDÜ), Müzik, Kültürü, Araştırma, Uygu,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer TOPLUMSAL Haberleri
Yeni şarkıları nerede keşfediyoruz?.. Mehmet Tez
Ortadoğu uyanıkları (Kırık Cam Teorisi) Türkiye'de toplumsal hayatımızı mahvetmeden…
2017 Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı İsmail Balaban’dan “Koca Yusuf” Bestesi…

2017 Kırkpınar Yağlı Güreşleri Başpehlivanı İsmail Balaban’dan “Koca Yusuf” Bestesi…
Murat Yurtcu otizmli ama 10 enstruman çalabiliyor…
Beyin ameliyatı olan kadın mani söylemeden duramıyor...
Azerbaycan Petrol'ün Türkiye CEO’su Kenan Yavuz: "Lütfen bana üniversite mezunu CV yollamayın. Bakmadan çöpe atıyorum."
Zararlı ve yararlı musiki dernekleri ile korolar… M. Murat Oto*
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Asla tıngırdatma...
(R.Schuman 1810-56)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.24ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys