Bugün - Saturday, December 21, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Konferans Turizmi… Dr. Yavuz Eryılmaz

Yıllardır paralı sempozyum ve kongrelerin müzikbilim alanına yarar değil, zarar verdiğini dilimiz döndüğünce yazıp duruyoruz. Bizim meslek toplantılarının mühendislik, tıp vs gibi, katılımcıların oralarda öğrendikleri yeni bilgileri müşterilerine satıp daha çok para kazanmasına olanak veren bir yapıda olmadığını, dolayısıyla bu sempozyum kongre vs toplantılara sadece akademik titr çıkarı/hevesi olan akademisyenlerin katıldığını dile getiriyoruz… Meğer aynı durum tıp alanında da görülmeye başlanmış. iç hastalıkları uzmanı Dr. Yavuz Eryılmaz' ın, Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın somut, objektif bir yapıda kurduğu, aydınlatıcı yazılarıyla topluma faydalı olarak gördüğümüz web sitesi www.ahmetrasimkucukusta.com'da yayınladığı "Konferans Turizmi" başlıklı yazısı bu açıdan bize oldukça anlamlı geldi. Paralı kongre ve sempozyumları savunanların da okuyacağını ümid ediyoruz…

KONGRE SEMP.PANEL Haberi - Thursday, June 15, 2017 - 01:18
Yıllardır paralı sempozyum ve kongrelerin müzikbilim alanına yarar değil, zarar verdiğini dilimiz döndüğünce yazıp duruyoruz. Bizim meslek toplantılarının mühendislik, tıp vs gibi, katılımcıların oralarda öğrendikleri yeni bilgileri müşterilerine satıp daha çok para kazanmasına olanak veren bir yapıda olmadığını, dolayısıyla bu sempozyum kongre vs toplantılara sadece akademik titr çıkarı/hevesi olan akademisyenlerin katıldığını dile getiriyoruz… Meğer aynı durum tıp alanında  da görülmeye başlanmış. iç hastalıkları uzmanı Dr. Yavuz Eryılmaz' ın, Prof.Dr. Ahmet Rasim Küçükusta'nın somut, objektif bir yapıda kurduğu, aydınlatıcı yazılarıyla topluma faydalı olarak gördüğümüz web sitesi www.ahmetrasimkucukusta.com'da yayınladığı
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Konferans Turizmi… Dr. Yavuz Eryılmaz

"Uzun zamandır bırak kitap okumayı, kendi kurmuş olduğum Anadolu Dahiliye toplantılarına bile gitmiyorum. Kerameti kendinden menkul bazı büyük  bilim adamlarını(!) dinledikçe çok sevdiğim mesleğimden iyice soğudum..

Bu oluşumu kurmaktaki asıl maksadım, bu tür konferanslarda hep ayni kişilerin çıkıp bir şeyler anlatmasına engel olup, gençlere yer açmaktı.. Konuşmacılar Anadolu yakasındaki eğitim hastanelerinin son sene asistanları veya yeni uzman olmuş kişilerinden seçiliyordu. Konuşmanın oturum başkanı seçilen eğitim kurumunun şefi veye ana bilim dalı başkanı oluyordu.

Konferanslardaki ağırlık bilimsellikten çok konferans turizmine doğru kaydığından bu oluşumun süregelmesinde yarar görmedim. Konferansı turistik otelde yaptığımızda salon hıncahınç doluyordu ama, otel toplantısını destekleyenlerden salon fiyatları pahalı diye reaksiyonlar gelmeye başladı.

Bunun üzerine Siyami Ersek Hastanesinin konferans salonunu kullanmaya başladık başlamasına ama katılımcılar gittikçe azalmaya başladı ve son toplantımızda sadece dört kişi gelmişti. Sonuçta bu işe nokta konuldu.

Bu tür toplantıların bilimsel boyutu yanında, büyük bir ekonomik boyutu da vardır. O toplantıya katılımcı getiren firma bu toplantıya çok büyük bir bütçe ayırıyor. Toplantıyı düzenleyen kuruluş ise, konuşmacılara konuşmacının popülaritisine göre konuşma hakkı ödüyor.

Toplantıya katılanların pek çoğu konferansı dinlemek yerine, ya denize gidip güneşlenirler ya da alışverişe giderler. Yani konferans turizmi.

Bu davranış hemen hemen dünyanın her yerinde üç aşağı beş yukarı aynidir. Hele hele Amerika’da işler daha da uzmanca yapılır. Örneğin Amerika’nın belli başlı konferans merkezleri vardır ve o şehrin belediye başkanı benim şehrimde konferans yapılsın diye konferansı düzenleyen kuruluşa teklifler götürür. Düşünün bir AHA veya ACC konferansına minimum 50000 kişi katılır. Katılımcıların az bir kısmı dinlemeye giderlerse de gerisi alışverişe, restoranlara giderler. Bu da o yörenin ekonomisini oldukça canlandırır.

Ama, aşağıda adresini vereceğim güncelleme konferansı bu işi son derecede ciddi olarak yapar. Ben bu konferansa 1991 yılından beri katılırdım. Orada yaşadığım ve ömür boyunca da bir göremeyeceğim bir olaya 1995 yılında şahit olmuştum. O toplantıya katılanlardan başka da kimsenin böyle bir duruma şahit olabileceklerini hiç sanmıyorum.

Birinci konuşmacı C.Furberg bir ilacı yerin dibine soktu, ikinci konuşmacı F.Messerli ilacı destekledi. Tam konuşma bittiğinde bir salon görevlisi  oturum başkanının yanına giderek bir kağıt uzattı. Başkan o kağıttaki yazıyı  önce Almanca olarak bize okudu ve tercüme etti.

Yazı, İsviçre Federal Mahkemesinden geliyor ve ilacı üreten firma mahkeme kararı ile oturumu durdurup kendi avukatlarını konuşturttu. Avukat kürsüye çıktığından yaklaşık 800-900 kişilik salon, salon görevlileri ve firma yetkilileri dışında tamamen boşaldı. Avukat konuşmasını bitirince bir salon görevlisi bizlere haber verdi ve tekrar salona girdik. İşte konferans ciddiyeti böyle olur ve bir daha da kimsenin böyle bir olayı yaşayacağını tahmin etmiyorum.

Özellikle bizde; bildiğimiz hep ayni bilgiler, konular sanki yeni bir şeymiş gibi terennüm edilip duruluyor. Zaten hipertansiyon gibi konularda duvara toslanmış olup, adeta deniz bitti diyemeyip ikili üçlü kombinasyonlardan medet umuluyor. Bunun ötesinde bir de işin içine bir de siyaset karıştı mı işler iyice karman çorman oluyor.

Bunlar bitecek gibi değil.

Yazının bundan sonrası tıp alanının spesifik terminolojisine girdiği için yönlendirme yapmakla yetiniyoruz.

. . .

Yazının tümü için bkz:

http://ahmetrasimkucukusta.com/2017/06/14/misafir-yazar/konferans-turizmi/ 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Yıllardır, paralı, sempozyum, kongrelerin, müzikbilim, alanına, yarar, değil, za,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer KONGRE SEMP.PANEL Haberleri
MÜZDAK “2021 Popüler Müzik Besteciliği Paneli” Sonuç Raporu…
Gökmen Özmenteş “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…

Çocuk Şarkıları ve Okul Marşları Besteciliği Paneli Raporu…
Prof. Erol Parlak “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Ayhan Sarı “Okan Murat Öztürk ile Salı Söyleşileri“nde...
Tanbûrî Cemil Bey -online- Sempozyumu 7-9 Mayıs 2021'de...
Türk Musikisi Federasyonu (TÜMFED) Türk Müziği Çalıştayı...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Birbirimize birkaç adım mesafelerdeyiz aslında, ama aramızda kilometrelerce gurur var...
(Cemal Süreyya)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.30ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys