Bugün - Tuesday, November 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

Stockhausen'in izinde yeni nesil elektronik müzikçiler… Gökmen Özmenteş

...Son yıllarda dünya müziğinde iki büyük akım ortalığı yıkıp geçiyor. Bunlar EDM ve Latin Pop'u. EDM deyince artık akla büyük paralar ve ün kazanan DJ'ler geliyor. Örneğin DJ Snake 800 milyon görüntülemeye sahip bir isim ve hem de tek bir videosu ile ulaşmış durumda bu rakama. Bunun dışında özellikle Almanya, Danimarka, Hollanda, Belçika gibi Germen ülkelerinde ve Norveç, İsveç gibi kuzey ülkelerinde çok sayıda elektronik müzikçi büyük işlere imza atıyor. Kendi içinde underground türlere ayrılan EDM'de son dönemin yükselen alt türleri "minimal house, minimal techno, minimal trance" gibi türler. Bu türde başarı kazananların başında Stockhausen'in torunları geliyor. Bunlardan biri de Bremen doğumlu bir mızıkacı olan Stephan Bodzin...

YENİ Haberi - Sunday, September 23, 2018 - 00:37
...Son yıllarda dünya müziğinde iki büyük akım ortalığı yıkıp geçiyor. Bunlar EDM ve Latin Pop'u. EDM deyince artık akla büyük paralar ve ün kazanan DJ'ler geliyor. Örneğin DJ Snake 800 milyon görüntülemeye sahip bir isim ve hem de tek bir videosu ile ulaşmış durumda bu rakama. Bunun dışında özellikle Almanya, Danimarka, Hollanda, Belçika gibi Germen ülkelerinde ve Norveç, İsveç gibi kuzey ülkelerinde çok sayıda elektronik müzikçi büyük işlere imza atıyor. Kendi içinde underground türlere ayrılan EDM'de son dönemin yükselen alt türleri
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

 

 

Alman besteci Karlheinz Stockhausen'in 20.yy müziğindeki en büyük etkisi kuşkusuz elektronik müziğin gelişimi üzerinde olmuştur. Tam da bu noktada elektronik müzik kavramının günümüzde kavramsal ve pratik olarak çeşitlendiğini görüyoruz. Bu açıdan önce bu noktayı biraz açalım. Günümüzde elektronik müzik dendiğinde şu iki tür akla geliyor:
-Klasik geleneğin izinde bir elektronik müzik (music concreté bağlamında)
-70'lerle birlikte Moog Synthesizer ve türevlerinin gelişmesi ile analog ve sonrasında digital sample üreten cihazların desteği sonrası ortaya çıkan elektronik dans müziği (EDM)
***
Elbette günümüzde en popüler olanı ve artık elektronik müzik deyince akla gelen EDM'dir. Elektronik müzik deyince belli çevreler dışında Stockhausen'i pek kimse aklına getirmez. Popüler kültürün bir etkisi diyelim. Stockhausen ve diğer elektronik müzikçilerin temel hedefi o güne dek duyulmamış bir soundu üretmekti. Wagner, Debussy, A.Webern dahil gördüğümüz bir şey bu. Farklı tınılar...Bestecilerin orkestralarda farklı çalgı birleşimleri ile elde etmeye çalıştıkları yeni tınıları elektronik müzikçiler teknoloji sayesinde sınırsız bir çeşitlilik ile elde etme olanağına sahipti. Tınının en önemli boyut olması armoni, melodi ve ritim gibi geleneksel elemanların işlevini azaltmasa da bir şekilde örtmeye başlamıştı. Çünkü bu "yeni müzikteki" yeni tınılar ana kimliği oluşturmaktaydı. Bilgisayar, synthesizer vb cihazlar artık yeni müzik enstrümanları olmuştu.
***
11 Eylül saldırılarının o güne kadar yapılan en büyük sanatsal ve estetik eylem olduğunu söyleyerek post sonrası metamodern'e dahil olan ve çok tepki toplayan Stockhausen'in müzikal mirasıyla Avrupa'da özellikle Almanya'da disko ve klüp ortamlarının yeni müziği artık EDM olmuştu bile. Kraftwerk ile başlayan süreç Alphaville ile 80'lere ulaştığında hepimiz "Big in Japan" ile büyülendik. Tabii ki, Stockhausen'den çok farklı bir anlayışla..."kulağa hoş gelen" melodi, armoni ve ritim anlayışı bu yeni popüler müzik türünün olmazsa olmazıdır. Geleneksel şarkı formlarının kullanıldığı bu stilde söz ve müzik unsuru bir lied gibi düşünülmüştü hep. ABA formunu çok net duyardınız. Ancak işler giderek değişmeye başladı. ABCDEF şeklinde form açısından tekrara dayanmayan bazı türlerin yanı sıra AA'A''A''' gibi tek bir bölümün çeşitlemesine dayalı formları da gördük.
***
Son yıllarda dünya müziğinde iki büyük akım ortalığı yıkıp geçiyor. Bunlar EDM ve Latin Pop'u. EDM deyince artık akla büyük paralar ve ün kazanan DJ'ler geliyor. Örneğin DJ Snake 800 milyon görüntülemeye sahip bir isim ve hem de tek bir videosu ile ulaşmış durumda bu rakama. Bunun dışında özellikle Almanya, Danimarka, Hollanda, Belçika gibi Germen ülkelerinde ve Norveç, İsveç gibi kuzey ülkelerinde çok sayıda elektronik müzikçi büyük işlere imza atıyor. Kendi içinde underground türlere ayrılan EDM'de son dönemin yükselen alt türleri "minimal house, minimal techno, minimal trance" gibi türler. Bu türde başarı kazananların başında Stockhausen'in torunları geliyor. Bunlardan biri de Bremen doğumlu bir mızıkacı olan Stephan Bodzin. Bugün 50 yaşında olan Bodzin ağırlıklı gençlerin sahne aldığı festival ve ortamlardaki minimal tekno işleri ile üstün performans sergiliyor. DJ'in "Yaşam ve Ölüm-Teklik" isimli bu harika çalışması felsefi bir açılıma da sahip...yaşam ve ölümün tek bir varoluş/yokoluş sürecinin iki ayrı ama eklemli yüzü olduğunu vurguluyor. Son derece obsessive bir synth arpeji duyuyoruz alt yapıda. Akabinde synthbass melodisi bir şeyler mırıldanıyor. Parçada üç katman var...Synth arpej yaşamı, synthbass ölümü ve ritmik yapı ise bu ikisini taşıyan devamlılığı (tekliği) simgeliyor gibi. Çünkü önce synth arpej başlıyor yani yaşam ve synthbass sonradan giriyor (en azından tek bir kişinin yaşamında göreceği gibi, tek bir yaşamda isek önce doğarız sonra ölürüz). Yaşamı simgeleyen synth arpejin fadeout'u ile yaşam gibi müzik de sona eriyor.

Not: Videoyu çok iyi bir kulaklık ya da ses sistemi ile dinlemeniz tavsiye olunur.

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Son, yıllarda, dünya, müziğinde, iki, büyük, akım, ortalığı, yıkıp, geçiyor, EDM,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YENİ Haberleri
Mehmet Tez: “Yapay zeka müziği nasıl değiştirecek?..”
Erkin Koray plakları 28 yıl sonra yeniden arşivlerde...
Sanal gerçeklik canlı müziğin yerini alabilir mi?

Sanal gerçeklik canlı müziğin yerini alabilir mi?
FM radyo yayınları Norveç'te kaldırıldı…
Radyolar Analogtan dijitale geçecek, yolllarda radyo keyfi başlayacak…
GTM ile Caz harmanı: "Aşkın Dansı" albümü…
Itri’nin yeni bir güftesi bulundu…
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Yüzeyde ne görüyorlarsa kültür ve sanattan onu anlıyorlar…
(Akif Beki)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.27ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys