Kutlamalarda Rusya Devlet Başkanı W. Putin'in "Kazakistan’ın tarihte daha önce bir devlet olarak var olmadığını söylemesi" Nazarbayev ve Kazak kamuoyundan büyük tepki çekmişti. Nazarbayev ise " Kazak Hanlığı 1465 yılında Janıbek ve Kerey Han tarafından ülkenin güney doğusundaki Jetisu (Yedisu) çevresinde kurulmuştur. Kazak Hanlığı’nın kuruluşunun Rus Çarlığı ile hemen hemen aynı tarihlere denk gelir. Bizim bu topraklarda 2 bin yıllık geçmişimiz var. Kazakistan olarak bu şanlı geçmişin mirasçılarıyız ve bu mirasa en güzel şekilde sahip çıkacağız" şeklinde cevap vermiş, Taraz şehrinde kurucu hanlar Janıbek ve Kerey anıtının açılışını yapmıştı
Bu konuşmayı ekli videoda izleyebilirsiniz.
Almaata’daki Uluslararası "Gasırlar (Asırlar) Sazı" Halk Çalgı Orkestraları Festivali'nin yarışma bölümünde, jüri üyesi olarak görev yapmak üzere davet edilen İTÜ TMDK öğretim üyesi Doç. Cihan Yurtcu, açılış konserinde Kazakistan’ın dünyaca ünlü “Sazgen Sazı Halk Etnografi Orkestrası” ile solist olarak sahne aldı. (9 Ekim 2015). Festivalin ana programı olan yarışma bölümünde ve Gala konserinde ilgi odağı olan bir performans sundu.
İTÜ Rektörlüğü’nün desteği ve İTÜ TMDK müdürü Prof. Adnan Koç ile Öğr. Gör. Gülaram Baltayeva koordinatörlüğünde festivale katılan, Sedat Solakoğlu, Öğr. Gör. Dr. Deniz Güneş, Araş. Gör. Erhan Uslu, öğrencilerden Sezgin Yaman, Ufuk Şimşek, Tugay Dilber ve mezunlardan Yaman Hadi’nin katılımıyla oluşturulan İTÜ TMDK THM TOPLULUĞU, Kazakistan’da düzenlenen bu önemli uluslararası etkinlikte sahne alarak Türkiye’yi temsil etti.
Kazak medyasının en prestijli haber kanalı KHABAR TV ve Kazakistan haber ajansı KAZMEDYA tarafından da büyük ilgi gören TMDK ekibi, festivalin yarışma bölümünde Kazak seyircilere ve farklı ülkelerden gelen jüri üyelerine etkileyici bir sürpriz yaptı.
Kazakistan’da “Küy”ün (enstrümantal halk ezgilerinin) atası olarak tanınan ünlü besteci Kurmangazi'nın en sevilen küy’lerinden birisi olan "ADAY"ı, Kazaklar’ın en önemli halk çalgılarından Dombra’yı da kullanarak hazırladığı bir mizansenle, üstelik parmaklarla icra şeklinde özetlenebilecek Dombıra tekniğini bağlamalara aynen adapte ederek icra etti.
Bu performansından dolayı Kazaklar'ın ve jüri üyelerinin tamamının takdirini kazanan ve ödüle layık görülen İTÜ TMDK ekibi, Gala konserinde tüm grupların birlikte çalması planlanan bu eserde, jürinin ve organizasyon komitesinin isteği üzerine, katılımcı 40 orkestranın önünde sahnede yer alarak Kazak-Kırgız-Özbek-Uygur müzisyenlerden oluşan 150 kişilik dev orkestra önündeki icrası ile dinleyiciden büyük alkış aldı.