Almanya'nın Frankfurt şehrinde 39 yıldan bu yana düzenlenen ve dünyanın müzik çalgıları yapımcılarının ürünlerinin sergilenmesini sağlayan ve tabii ki bu alandaki pazara yönelik Musikmesse yani Frankfurt Müzik Fuarı'na Musiki Dergisi olarak bizzat katılımımızla üç yıldır gözlemliyoruz. İfade etmeliyiz ki çalgılar dünyasının ve pazarının büyüklüğü konusunda insan Musikmesse'de yeni bakış açıları yakalıyor. Çalgılar hakkındaki fikirleri, dünyası bu fuarda geniş bir pencereye açılıyor. Frankfurt Musikmesse bunu insanın dünyasına yansıtması açısından çok başarılı. Hele ortak noktaları müzik olan çalgı yapımcısı, pazarlamacı ve icracılarının ortak platformda buluşmaları Musikmesse'de biraraya gelmeleri dünya ekonomisi açısından önemli bir katkı sağlıyor.
Frankfurt Musikmesse alanının görkemli büyüklüğü ve organizasyonun kusursuz başarısı hayranlık uyandırıcı boyutta.
Frankfurt Musikmesse'yi her profesyonel müzik uğraşanının hayatında en az bir kere görmesi gerektiğini belirtmek istiyoruz.
* * *
Musikmesse Grup Show direktörü Michael Biwer (Messe Frankfurt Group Show Director) ile Fuar Basın Merkezi'nde özel kısa bir röportaj gerçekleştirdik. Uluslararası müzik çalgılarının genişce sergilendiği, ticaretinin yapıldığı Musikmesse'de Asya'dan Avrupa'ya halk müziği çalgılarına ve müziğine verilen önem konusu röportajımızın ana konusunu oluşturuyordu.
Dr. Ayhan Sarı'nın Musikmesse Grup Show direktörü Michael Biwer Michael Biwer (Messe Frankfurt Group Show Director) ile Röportajı…
Ayhan Sarı: Musikmesse'nin geçmişi ve hikayesi ve bugünü hakkında giriş yapalım isterseniz...
Michael Biwer: İlk Musicmesse bundan 39 yıl önce gerçekleştirilmiş. Musikmesse kurulmadan önce Frankfurt'ta bir tüketim ürünleri sergisi yapılıyor. Bu sergide porselenler, hediyelik eşyalar, sanat için gerekli çeşitli araç gereçler ve bunlarla birlikte enstrumanlar, müzik aletleri de yer alıyor. Daha sonra enstrumanlara, müziğe olan ilginin arttığı görülünce tek başına ayrı bir müzik fuarı düzenlenmesi fikri doğuyor. Ve böylece enstrumanların, enstrumanlarla ilgili yeni teknolojilerin tanıtabileceği , sergileneceği enstruman odaklı bir fuar kurulmuş oluyor 1980 yılında.
2020'de 40. kez düzenlenecek.
Fuar başlangıçta çalgılara odaklanırken günümüzde yapılan müziğe evrilmiş durumda. Durum dünyada da böyle. Biz de bunu bir dönüşüm projesi olarak uygulamaya aldık. Gösteri, konser kısmına ağırlık vermeye başladık.
Ayhan Sarı: : Halk müziği çalgıları ile uluslararası çalgıların sergilenmesi arasında bakış açınız nedir?
Michael Biwer: Uluslararası müzik, uluslararası çalgılar fuarın hep ana odak noktasını oluşturmuştur. Tabii ki dünyanın her tarafından ülkelerin fuarda yer alması bizim için önemli. Örneğin 2019 yılında Endonezya ön plana çıkmış durumda. Biz bu konuda Endonezya ile özel bir çalışma yaptık. Bunun yanısıra diğer ülkelerden gelen çalgı yapımcıları da büyük yer tutuyor. Örneğin İtalya, İspanya ve son yıllarda Çin. Sonuçta uluslararası müziğe ilgi duyan ve bu çalgıları üreten çoğunluk MM'de yer alıyor. Bu arada Alman müzik endüstrisinin azalan ilgisini de sorguluyoruz. Bu azalan ilginin tekrar nasıl canlandırılacağı konusunda çalışmalarımız sürüyor.
Bunun yanında şimdiye kadar yapılandan daha iyi yapabileceğimiz, geliştireceğimiz nokta ise yerel manada tanınmış enstrumanların MM'de yer almasını sağlamak ve bunun oranını arttırabilmek. Örneğin Türkiye'de yaygın olarak kullanılan bir veya birkaç enstrumanın Avrupa'da tanıtılması, pazara sunulması kendimizi geliştirmek istediğimiz konulardan bir tanesi.
Ayhan Sarı: Gelişmiş yerel çalgılar ve yeni tını üzerine:
Michael Biwer: Yerel çalgıların uluslararası müzikte kullanımı konusunu önemsiyoruz ve 2019'da Endnezya çalgılarının uluslararası müzikte kullanımı üzerine aktiviteler, konserler düzenledik.
Çin menşe'li uluslararası müzik çalgıları 2019' MM'de ön plana çıktı. Ancak yeni ve farklı müziklere de bu fuarda eğilim giderek artıyor. Bu nedenle gelecekte iki parçalı bir projemiz bulunuyor. MM'de öncelik müziktir. Bu nedenle halk müziklerinin de kendi çalgılarıyla icra edilebileceği, tanıtılabileceği bir zemin oluşturmak projemizin birinci kısmı. Projemizin diğer parçası ise bu halk müziklerinde kullanılan çalgıları ve felsefelerine yer vermek. Bu çalgıların sergilenebileceği özel standlar, özel bir alan meydana getirilmesi. Yani Halk müziklerinin hem dinlenebileceği, hem de görsel olarak sergilenebileceği ve tabii ki bir pazarın meydana getirilmesine imkan sağlamak.
Şunu söylemek istiyorum ki müzik bir duygudur, histir. Biz de organizatör olarak, müzik fuarı olarak bizim de yapabileceğim en iyi şey katılımcılara pozitif duyguları en kısa yoldan en iyi şekilde ulaştırabilmek.(1)
Musikmesse websitesi'nden:
Musikmesse 2020'de neler bekleyebilirsiniz?
Musikmesse'nin 40. yıldönümü 01 - 04 Nisan 2020 Çarşamba - Cumartesi tarihlerinde gerçekleştirilecek. Profesyonel buluşmalara açık bir şekilde odaklanan müzik endüstrisi için uluslararası ticaret fuarı kimliğinde olan Musikmesse çok sayıda atölye çalışması, konser ve eğlence ile genişletilmiş bir etkinlik programıyla ziyaretçilerine kapılarını açacak. Ayrıca 02-04 Nisan Cuma ve Cumartesi günleri için, özel ziyaretçilere özel bir bilet verilecek.
Frankfurt Musikmesse müzik aletleri, müzik prodüksiyonu, müzik notaları ve aksesuar alanlarından pek çok katılımcı, perakendeci, distribütörün katılımıyla bire görüşmelerine ve bağlantı kurmalarına olanak sağlayan Avrupa'nın en büyük platformu olduğunu birkez daha belirtmek istiyoruz.
____________
(1) Röportaj sırasında ve sonrasında Türkçe'ye çevrilmesinde yardımları için Sn. Kaya Gül'e teşekkür ederiz. MD.
Musikmesse 2020 hk. web site için BKZ:
https://musik.messefrankfurt.com/frankfurt/en.html