Ayrıca Bakan Avcı, 30 Ekim 2016'da gazetecilerle yaptığı toplantıda tiyatrolar ve sanatçılarla ilgili düzenleme yapıldığını belirtse de konu ile ilgili ayrıntılı bilgi vermemişti.
16 Kasım 2016'da yapılan Plan Bütçe Komisyonu’nda Bakan Nabi Avcı’ya sorulan sorular:
Milletvekili Kadim Durmaz:
Sayın Bakanım, Devlet Opera ve Balesinin özelleştirilmesi için çeşitli çalışmalar yapıldığını geçtiğimiz günlerde basınla paylaşmıştınız. Net bilgi vermediniz. “Özelleştirme durumu belli değil ama çalışma yapılıyor.” demiştiniz. Bu, Devlet Opera ve Balesinin önümüzdeki süreçlerde özelleştirileceğinin bir sinyali midir?
Milletvekili Erkan Aydın:
Kurumlar arasında Türk Tarih Kurumu, Türk Dil Kurumu, Devlet Tiyatroları, Devlet Opera ve Balesi gibi birçok kurumun yapıları değiştirilerek taşınmazlarının satılacağına dair torba yasayla da önümüze Mecliste kanunlar geldi.
Komisyondaki bu soruları yanıtsız bırakan Bakan Avcı, konu ile ilgili olarak Ağustos ayında Yunus Emre Enstitüsü tarafından düzenlenen bir toplantıda şunları söylemişti:
"Şu an söz konusu olan, görüşülmekte olan Devlet Tiyatrolarının bütünüyle Kültür ve Turizm Bakanlığının uhdesinden çıkarılıp, özel bir kurum haline getirilmesi değil, onlarla birlikte, Devlet Tiyatrolarıyla birlikte bazı devlet kurumlarının elinde olan bazı varlıkların, gayrimenkullerin Özelleştirme İdaresi eliyle değerlendirilmesi. Ama biliyorsunuz, daha önce de kamuoyunda tartışılan sanat kurumlarının, mesela İngiltere örneğinde olduğu gibi kendi kendilerini yönetecek bir özerk yapıya kavuşturulmasına ilişkin tasarılar, öneriler, hem camianın kendi içerisinden hem de basından gelen öneriler vardır. Bu tamamen ayrı bir tartışma konusu. Bu tamamen gayrimenkullerle ilgilidir, Özelleştirme İdaresi tarafından değerlendirilmektedir."
Milletvekili Aydın’ın “torba yasalarla önümüze geldi” dediği yasa tasarısı ise Ağustos 2016'da Meclis Genel Kurulu’nda 80 maddelik Torba Yasa (Yatırımların Proje Bazında Desteklenmesi, İki İl Merkezinin Değiştirilmesi ve Bazı Kanun ve KHK’larda Değişiklik Yapan Kanun Tasarısı) görüşmeleri sırasında, Atatürk Orman Çiftliği, Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü, Türk Tarih Kurumu ve Türk Dil Kurumu’nun özelleştirilebileceği ile ilgili düzenleme tasarıdan çıkartılmıştı.
Şu an Meclis gündeminde ya da ilgili komisyonlarda Devlet Tiyatroları dahil bazı sanat kurumlarının kapatılmasıyla ilgili bir kanun tasarısı bulunmadığı belirtiliyor.