Bugün - Tuesday, November 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

İstanbul Türk Müziği Günleri'nin 24.sü ve Göktan Ay…

İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Göktan Ay'ın 1993 yılında 5 dernek/vakıf ile başladığı "MÜZDAK" yolcuğu bugün yani 24 yıl sonra 25 dernek/vakıf/müzik merkezi bir sempozyum ile devam ediyor. Önceleri "Türk Müziği Günleri" olarak anılan etkinlik 2017 yılında festival kapsamına alındı. Etkinlik kapsamında Göktan Ay'a STK'larınca verilen "2017 Türk Müziğine Hizmet ve Onur Plaketi" anlamlıydı. Bu vesileyle Göktan Ay ile yaptığımız mini röportajı yayınlıyoruz.

FESTİVAL Haberi - Sunday, June 4, 2017 - 14:18
İTÜ TMDK Öğretim Üyesi Göktan Ay'ın 1993 yılında 5 dernek/vakıf ile başladığı
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Müzdak ilk girişim, oluşum nasıl başladı?

AY: Konservatuar öğrenciliğimde İstanbul Müzik Festivali vardı ve Türk müziği adına; sadece Aşıklar Şöleni ile İTÜ Türk Müziği Korosu yer alırdı. Neden İstanbul’un bir Türk Müziği Günleri/Festivali yok derdim, bu amaçla yola çıktım.  1993 yılında 5 dernek/vakıf ile başladık…Bugün 25 dernek/vakıf/müzik merkezi ile çalışıyoruz. Başkanlarıma, bu güne kadar  bana destek verdikleri için teşekkür ediyorum.

İlk dernekler hangileri?

AY: Bakırköy Musıki Vakfı, Folklor Kurumu, Şişli Musıki Derneği, Kubbealtı Musıki Derneği, Eyüp Musıki Vakfı

Müzik kalitesi ile katılım isteği arasındaki dengeyi nasıl sağlıyorsunuz?

AY: Etkinliklerde uyulması gereken kurallarımız var. Alaturka davranış ve uygulamalardan kaçınıyoruz. Türk Müziği’nin alaturka olmadığını, yaşayışın ve davranışların alaturka olduğunu nihayet anlatabildik. Son yıllarda

Amatörlük ile profesyonelliği birlikte götürüyorsunuz?

AY:Türk müziğinin günümüze gelmesinde vakıf ve derneklerin önemli bir rolü var. Ancak; biz her başvuranı programa almıyor, takip ediyoruz. Özellikle İstanbul’da çok sayıda koro/topluluk var. Kadıköy bu konuda sınırları zorluyor, her şefin mahallelerde kendi adına kurulmuş toplulukları var. Bu yanlış… Şef’ler çoğalmış vaziyette. Saatler süren, aile içi sohbetler gibi programlar yapılıyor. Biz, bu toplulukları almıyoruz. Özellikle ilçe korolarına yer veriyoruz.

Konser mekanlarınız  İstanbul sınırları içinde geniş bir alana yayılıyor. bu ilginç...

AY: Biraz önce başvuru demiştim, etkinliklerde yer almak için çok başvuru alıyoruz. Gaziantep, İzmir, Balıkesir v.b. geçen yıl Tekirdağ/Çorlu’da bir konser verdik. Özellikle Türk Müziği Konservatuarları’nın gelmek istemeleri çok iyi, ama sponsorumuz olmadığı için olumlu cevap veremiyoruz. Gebze’den başlayıp, diğer illere kadar uzanması iyi bir şey…

Seslenim alanı ve değişik semtler?

AY: Festival ile birlikte ilçelere bir heyecan geliyor. Bunu biz gözlemliyoruz. İlçe Belediye Başkanları’nın ve protokolün  katılımı kurumlar açısından yararlı oluyor. Bu heyecanı bütün siyasilerin, köşe yazarlarının görmesini istiyoruz. Ama onlar dar fanuslarından dışarı çıkamıyorlar.

Koro söylemenin amatör ile profesyonelliğini bir arada götürüyorsunuz, kalite yıldan yıla artıyor mu? 24 yıl önce ile bugün arasında icra açısından da fark  var mı?

AY: Konuk sanatçıyı çoğunlukla TRT’den, konservatuar mezunları arasından seçiyoruz. İlk başlarda bir eski, bir yeni konuk sanatçı yer alırdı, bundan amaç tecrübenin farkına varılmasıydı. Zamanla tek sanatçıya dönüldü. Kurallarda şefin ve saz ekibinin de uyacağı kurallar var. Etkinlikler, ortak kabul edilen kurallar açısından raporlanıyor ve festival sonrası kendilerine gönderiliyor. Elbette, iyi icra yapamayan,eksikleri olan topluklar gelecek seneye çağrılmıyor.

Toplumsal birliktelik toplumsal barış acısından önemli bir işlev yürütüyorsunuz.Bu konu henüz Türkiye’de anlaşılmış değil...

AY: Müziğin; toplum üzerindeki etkisi artık anlaşılmış durumda ve müzik; bütün roplum bilimlerin ortak noktasında yer alıyor. Bunu, bu yıl düzenlediğimiz Güzel sanatlar Eğitimi-Toplum Bilimler Etkileşimi Uluslar arası Sempozyumu Bildirilerinde bir daha görmüş olduk. Toplumsal barışın en güzel yolu sanat ve spordur. Bu alanda ki eğitimli kişilerin durmaması, yeni projelerle ortaya çıkmaları lazım.

Ders verici ve esprili anılarınız vardır...

AY: Yıllar önce çok (çiğ köfte yüzünden) başımızı ağrıtan rahmetli Kazancı Bedi’nin CRR konseri,kazadan sonra ilk konserini veren Selda Bağcan CRR Konseri, İstanbul Tarihi Türk Müziği Topluluğu’nun Şeb-i Aruz CRR konseri, Arif Sağ’ın,Sabahat Akkiraz’ın, Belkıs Akkale’nin, Musa Eroğlu’nun CRR konserleri, 10.yıl Müzdak Ödülleri AKM konseri unutulmazlar arasındaydı.

Ödül dediniz, kimlere ödül veriliyor. Siz de "Türk Müziği Hizmet ve Onur Ödülü" aldınız…

AY: Her yıl Müzdak olarak 6 kuruluş/kişi/sanatçı/program/yayınevine ödül veriyoruz. Bu konuda seçiciyiz. Festival’e katılan bütün kurumlar şahsıma plaket vermek istiyorlar, ben yıllardır istemiyorum. Sadece her yıl,değişik dernek/vakıfların adıyla “Türk Müziği Hizmet ve Onur Ödülü” verilmesine evet diyerek işi tatlıya bağladım.

Bu seneki festival hakkında?..

AY: 15 Konser yapıldı. TSM ve THM alanında 24 konuk sanatçı görev aldı. Sahne üzerinde 750 kişi (koro/topluluk-çalgı) yer aldı. Dinleyici sayısı 7500 amaçlanmıştı ama, 5.000'de kaldı. 19 Mayıs tatili, etkinlikleri  olumsuz etkiledi. Kartal; seyirci açısından toplulukları mahcup etmedi. Uluslararası sempozyuma 80 bildiri geldi, bilim/sanat kurulu 44 bildiriyi kabul etti,  43 bildiri  sunuldu. 2017/Türk Müziği'ne Hizmet Ödülleri ve 2017/En İyi THM/TSM  Programlarına ödüller çeşitli etkinliklerde takdim edildi.

Üzüldüğünüz şeyler oldu mu?..

AY: Elbette olmaz olur mu? Bir sene çalışıp, ülkemizin alanında özgün ve tek Türk Müziği Festivali’ni yapıyorsunuz. Seyirciler arasında tüm alan mensuplarını, arkadaşlarınızı  görmek istersiniz değil mi? Heyhat…İTÜ TMDK, Haliç Ün. Konservatuarı, Okan Ün. Konservatuarı v.b. öğretim elemanları, devlet koroları/toplulukları sanatçıları  yoktular… M.Ü. Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü öğretim elemanları, kendi bünyelerinde yer alan, yan salondaki  sempozyuma ilgi göstermedi.

Festivalde yer alan koro ve topluluklar birbirlerinin konserlerine destek vermedi.

Türk müziğini sevdiğini söyleyen/koşturan, ama, festivale katılmayan diğer ilçe  topluluk/koro üyeleri, müzikseverler; konserlere gelmedi.(Takım tutma burada da başlamış)

Şöyle bir görüş var, her sanatçı arkadaşım benden; festivalde yer vermemi, ödül takdim etmemi, kurullara almamı v.b. istiyor, bunu bazıları bana söylüyorlar.

Oysa, festivalin bir amacı ve gidişi var…Burada gerçekler yatıyor. Etkinliklerin ayrı, sempozyumun ayrı, ödüllerin ayrı kurulları var..

Kendileri olmayınca, o etkinliği, alanları/meslekleri müzik olmasına, müzik etkinliklerini takip etmelerinin gereğine rağmen ilgi göstermiyorlar…Mesela; sempozyum başvurularını bilim/sanat kuruluna gönderiyoruz. (Biz sıradan/çok sayıda bir kurul oluşturmuyor, sayıyı çok az tutuyoruz.) %50 kabul gören bildirilere kabul yazısını gönderiyoruz. Her konuda eleştiriye açığız.

Basından destek gördünüz mü?

AY: Basına bir kırgınlığım var…Festival haberi, sosyal medya hariç 18 sitede yayımlandı.

Festival haberlerine köşe/müzik yazarları ilgi göstermedi. Yer veren; A.Sarı’ya/Musıki Dergisi, B.Ayvazoğlu /Karar, Pervin Kaplan/Habertürk, B.Ayeri/Yeniçağ, E.Tezerdi’ye/Karar, Oğuz Çetinoğlu/Önce  Vatan teşekkürler…

Manevi/Milli  kültür, Türk müziği diye yazanların bir satır dahi yazmamaları düşündürücüydü. Sponsorsuz yapılan 24.İstanbul Türk Müziği Festivali'ni hiç görmeyip, büyük sponsorlarla hayata geçirilen 45.İstanbul Müzik Festivali hakkındaki yazıların ve haberlerin çoğunlukta olması, ülkemiz sanatının gelişmesi ve yazılı/görsel basının durumu açısından  bir ikilemdi.

Bu sene;TRT Müzik ve  TRT İstanbul Radyosu yapımcıları/programcıları -TRT Ana sponsor olmasına rağmen- gereken hassasiyeti göstermedi.

Son söz...

Her şeye rağmen, ülkemize/İstanbul’a tek ve alanında özgün Türk Müziği Festivali kazandırdığım için çok mutluyum.

Kan değerim yine düştü, ama, ülkem ve Türk Müziği için helal olsun…

 

 

 

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:İTÜ, TMDK, Öğretim, Üyesi, Göktan, Ayın, 1993, yılında, 5, dernekvakıf, başladığ,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer FESTİVAL Haberleri
4. Kıbrıs Uluslararası Korolar Festivali gelecek yıla (2021) ertelendi…
Frankfurt Musikmesse corona virüsü riski nedeniyle ertelendi.
4. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Korolar Festivali'ne başvurular başladı…

4. Uluslararası Kuzey Kıbrıs Korolar Festivali'ne başvurular başladı…
Frankfurt Musikmesse Grup Show direktörü Michael Biwer ile söyleştik… Ayhan Sarı
Gülsin Onay Piyano Festivali Gazimağusa’da…
İTÜ TMDK BAĞLAMA GÜNLERİ 2019 ...
26. İstanbul Türk Müziği Festivali...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
“Gözünü akademik hırs bürümüş kişinin konservatuar öğretim üyesi olması mümkün değildir...“
(Ayhan Sarı)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.25ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys