Festivale katılan korolarda görev alan 650 koristin çoksesli olarak hep beraber KKTC’li Besteci Oskay Hoca’nın korolar için düzenlediği “Bahçada Guzu” isimli Kıbrıs türküsünü seslendirmeleri salonda görkemli ve duygulu bir havanın oluşmasına neden oldu.
Koro müziğinin toplum gelişiminde ne kadar önemli olduğu bir kez daha Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) 3. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Korolar Festivali’nde de görüldü. Çocuk, gençlik ve yetişkin korolar festivalde elele toplumsal birliktelikten sanatsal yükseltiye değin önemli mesajlar verdiler.
Katılımın oldukça yoğun olduğu açılışa Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay, KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu, KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Gazimağusa Kaymakamı Dürdane Acı, Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter, DAÜ Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Halit Tanju Besler, Prof. Dr. Naciye Doratlı ve Prof. Dr. Sonuç Zorlu ile çok sayıda dekan ve bölüm başkanı katıldı.
Festival, DAÜ Tanıtım Filmi gösteriminin ardından Cyprus Dance Education Center’in dans gösterisi ve katılımcı koroların tanıtım videolarının gösterimi sonrasında başladı.
DAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Öğretim Görevlisi, Festival Direktörü Koro Şefi Erkan Dağlı:
“Katılımlarından dolayı tüm konuklarımıza teşekkürlerimi sunuyorum. Hoşgeldiniz. Festivalimizin ana temasında insan, sevgi ve sanatın içsel duygularını korolar, koro müziği aracılığında her duygu ve her can ile Türkiye ve Uluslararası milletlerle nice kuşaklarda paylaşmayı amaçlıyoruz ve bunu da şu anda salonda gördüğüm kadarıyla başarıyoruz. Burada 5 gün boyunca çok güzel müzik ve insan dostlukları kurulacak. Müzikler paylaşılacak. Koro müziğinde koristlerimiz çocuğundan gencine, yetişkinine birlikte aynı sahneyi paylaşma imkanı bulacak. Sayın DAÜ Rektörüme ve tüm emeği geçenlere tekrar sonsuz teşekkürler ediyorum.”
DAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı Prof. Memduh Özdemir:
“Burada paylaşılacak olan sanatsal güzelliklerin dostlukları pekiştireceğine inanıyorum. Festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkürlerimi iletiyor, bu coşkuyla daha birçok festivalde buluşmayı temenni ediyorum.”
Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter:
“Öncelikle bu sanatsal güzelliğin şehrimizde yaşanmasından son derece memnunum. Gazimağusa kültür sanat başkentidir. DAÜ ile geçmiş aylarda imzalanan iş birliği protokolü çerçevesinde bundan sonraki gelişmelerle şehrimiz için bir eğitim başkenti diyebileceğimize inanıyorum”
Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) Rektörü Prof. Dr. Necdet Osam:
“DAÜ bilim üretmenin yanında topluma olan sorumluluklarını en üst seviyede yerine getirmeyi büyük bir anlayış içinde uzun yıllardır yapmaktadır. Sanatın DAÜ aracılığıyla toplumla buluşturulması bizim için kaçınılmaz bir vizyon meselesidir. DAÜ olarak sanata Ulu Önder Atatürk’ün gösterdiği hedefler doğrultusunda önem vermeye devam edeceğiz. Festival 3. Kez düzenleniyor ve artık görüyoruz ki ülkemizde ve üniversitemizde giderek büyük anlamı olmaya başlıyor. İyi bir koro festivali geçmesini temenni ediyorum.”
KKTC Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali:
“Görüyorum ki festival her yıl gelişerek devasa bir organizasyona dönüşüyor. Festivalin yeni hedefinin ikiden çok ulusun katılımı ile yapılacak uluslararası bir organizasyona dönüşmesi olması yönünde çalışmalar yapılabilir. Biz bu hedefin gerçeğe dönüşmesi için payımıza düşeni yapmaya hazırız.”
KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu:
“Biz önümüzdeki dönemlerde de yapılacak etkinliklere artarak katkı koymaya devam edeceğiz. Siz değerli koro katılımcı misafirlerimizin Gazimağusa dışında görülmesi gereken doğal güzellikleri görmelisiniz. İlerleyen yıllarda da yeni organizasyonlar ile birlikte olacağımıza inanıyorum. Festivalin gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkürlerini iletiyorum.”
KKTC Meclis Başkanı Teberrüken Uluçay:
“Festivalin güzel gececeğineolan inancım tamdır. Festival sayesinde Gazimağusa kenti koro müziğinin güzelliğine doyacak. Ülkenin gelişmesi ve turizm açısından tanıtılmasının son derece önemli. Kültür ve sanat aktiviteleri ile festivallerin hem kültürel açıdan tanıtımda hem de ekonomik gelişimde önemli unsurlardan biridir.Korolar festivalinin ülkemizin sanat ve kültür alanında gelişmesine büyük katkı koyacağına inanıyorum.”
Açılış konuşmalarının ardından Prof. Dr. Osam DAÜ Eğitim Fakültesi Güzel Sanatlar Eğitimi Bölüm Başkanı ve besteci Prof. Memduh Özdemir ile Türkiye’den besteci Yrd. Doç. Dr. Nedim Yıldız ve Yrd. Doç. Dr. Aykut Önder Sarıçiftçi’ye “Doğu Akdeniz Üniversitesi Koro Müziği Hizmet Ödülü’’ takdim edildi.
Festival açılışında görülmesi gereken diğer görkemli bir sahne ise KKTC’li Besteci Oskay Hoca’nın korolar için düzenlediği “Bahçada Guzu” isimli Kıbrıs türküsünü katılımcı korolarda görev alan 650 koristin çoksesli olarak hep beraber seslendirmesiydi ki salonda çok güzel bir atmosfer oluştu.
Açılış töreninden sonra saat 20:00’de KPKD Otello Çoksesli Korosu, Sonare Çoksesli Korosu, ASÜ Oda Korosu, Ankara Gelişim Korosu ve Kıbrıs Havaları Derneği Korosu çeşitli parçalar seslendirdi.
Festival, 14 Temmuz 2018 tarihinde sona erecek.
Festival kataloğu için BKZ:
https://choirsfestival.emu.edu.tr/Documents/pdf/korolar-festivali-tanitim-katalogu-2018.pdf