Bugün - Tuesday, November 19, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

2020 yılı “Türkiye Yaşayan İnsan Hazineleri” belgelerini aldı…

Türkiye’nin 2006 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf olması sonrasında toplumlardan bireylere, insanların kültürlerinin bir parçası olarak kabul ettikleri uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler, bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar somut olmayan kültürel miras olarak görülüyor, gözleniyor ve tesbit ediliyor. Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf olması sonrasında, 2008 yılından itibaren söz konusu kültürel mirası yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye, yüksek düzeyde sahip kişiler olarak belirlenmeye başladı. Bu kişileri tesbit çalışmaları, il kültür ve turizm müdürlükleri vasıtasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Uzmanlar Kurulu tarafından yürütülüyor ve Bakanlık makamının onayıyla sonuçlanıyor. Yaşayan İnsan Hazinelerinin tesbitinde en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olması, çıraklar yetiştirmesi, öğretme kabiliyeti, ortaya koyduğu ürün ve eserlerin sahip olduğu istisnai değeri gibi ölçütler aranıyor.

YARIŞMA Haberi - Friday, February 14, 2020 - 23:27
Türkiye’nin 2006 yılında UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf olması sonrasında toplumlardan bireylere, insanların kültürlerinin bir parçası olarak kabul ettikleri uygulamalar, temsiller, anlatımlar, bilgiler, beceriler, bunlara ilişkin araçlar, gereçler ve kültürel mekanlar somut olmayan kültürel miras olarak görülüyor, gözleniyor ve tesbit ediliyor. Yaşayan İnsan Hazineleri Türkiye’nin UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf olması sonrasında, 2008 yılından itibaren söz konusu  kültürel mirası yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye, yüksek düzeyde sahip kişiler olarak belirlenmeye başladı. Bu kişileri tesbit çalışmaları, il kültür ve turizm müdürlükleri vasıtasıyla Kültür ve Turizm Bakanlığı Araştırma ve Eğitim Genel Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan Uzmanlar Kurulu tarafından yürütülüyor ve Bakanlık makamının onayıyla sonuçlanıyor.  Yaşayan İnsan Hazinelerinin tesbitinde en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olması, çıraklar yetiştirmesi, öğretme kabiliyeti, ortaya koyduğu ürün ve eserlerin sahip olduğu istisnai değeri gibi ölçütler aranıyor.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

"Yaşayan İnsan Hazineleri Ödül Töreni" Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezi'nde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'un yaptığı konuşma ile başladı.

İnsanlık bugün küreselleşen dünyada popülizme dayalı olarak sürekli değişen, hızlı üretilen, aynı hızda tüketilen bir kültürün yozlaştırıcı etkisini tecrübe ediyor. Türk milletinin kültürü, binlerce yıllık tarihimiz kadar derin bir görgünün, yaşanmışlıkların, ihtiyaç, arayış ve çözümün şekillendirdiği muazzam bir hazinedir. Bizim hayatımızın içinde doğmuş, bizimle birlikte gelişmiş ve olgunlaşmıştır. Farklı kültürlerle olan münasebetlerimizde benimseyip, aldığımız kültür dallarında dahi özgünlüğe ulaştığımız, adımızla anılan yeni tarz ve türler çıkardığımız aşikardır. Bu tür bir güç, ancak gerçek anlamda kültürel kimliği olan milletlere mahsustur. Dolayısıyla hepimiz, sahibi olduğumuz kültürün değerini bilmekle ve onu korumakla sorumluyuz. Bu sorumluluk onu bize emanet eden geçmişimize vefa borcumuz, geleceğimiz olan çocuklarımıza karşı yerine getirmekle yükümlü olduğumuz asli görevimizdir. Kültürün merkezinde insan bulunuyor. Kültürü meydana getiren de yaşatıp geliştiren ve nesilden nesle aktaran da insan. Dinlediğimiz bir türküde, bir sanat müziği eserinde onların ezgisini, nağmesini duyarız. Çalınan bağlamanın asıl bam teli, kavala, neye biçim veren el, dile getiren nefes yine onlardır. Kah acı, kah sevinçle yoğrulmuş duygu dünyamızın estetiği, onların elinde çini olur, ebru olur. Bu insanlar, milletimizin değerlerinden hayat bulan edep ve adabın yazısız fermanlarıdır. Ondandır ki kendilerini yaşayan insan hazinesi olarak görmekteyiz.

Türkiye 2006'da UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Sözleşmesi'ne taraf olmuş. Yaşayan İnsan Hazineleri, somut olmayan kültürel mirasın belli unsurlarını yeniden yaratmak ve yorumlamak açısından gerekli bilgi ve beceriye, yüksek düzeyde sahip kişilerdir. Bu insanların bilgi ve becerilerinin devamlılığının sağlanması, geliştirilmesi ve gelecek kuşaklara aktarılması ise muhakkak ki somut olmayan kültürel mirası korumanın en etkili yoludur.

Bu unvan verilirken kişinin en az 10 yıldır ustalığını icra ediyor olmasından mesleğini devam ettirecek çıraklar yetiştirmesine kadar önemli ölçütler aranıyor. Öyle ölçütler ki bilgisi ve deneyimini, bunları işine aktarma becerisini, bu sayede ortaya koyduğu ürün ve eserlerin sahip olduğu istisnai değeri ve öğretme kabiliyetini teyit etmiş oluyoruz. Bugün ödül alacaklarla birlikte, 2008'den başlayarak bu unvanla taltif edilmiş insanlarımıza baktığımızda, aradığımız kriterler de hazine ifadesinin içinin ne kadar dolu olduğu da net bir şekilde anlaşılmaktadır. Aslında sürekli unvanı vermekten bahsetsek de şunu açıkça belirtmek gerekir ki Yaşayan İnsan Hazinesi bizlerin verdiği değil, hayatları ve eserleriyle bizzat onların var ettiği bir unvandır. Kültürün yaşatılmasında bir ömürlük emek sarf eden ustalara, onların nezdinde tüm insan hazinelerine şükranlarımısunuyor,  ebediyete intikal edenleri rahmet ve saygıyla anıyorum. Sizler Türk milletinin kültür hafızası olarak, kimliğimizin çok değerli unsurlarını gelecek nesillere aktaracaksınız. Kendimiz kalabilmek yolunda her daim arkanızda olmaya, sizinle birlikte yürümeye devam edeceğiz. Himayelerinde gerçekleştirdiğimiz bu ödül töreni vesilesiyle her daim sanatın ve sanatçının yanında olan, gerçekleştirdiğimiz tüm çalışmalarda çok kıymetli desteklerini bizlerden esirgemeyen Sayın Cumhurbaşkanımıza en derin şükranlarımı arz ediyorum."

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca verilen "Yaşayan İnsan Hazineleri" ödülüne layık görülenler:

"Çanakkale Seramiği" İsmail Bütün

"Aşıklık Geleneği" Ali Rıza Ezgi ve Maksut Koca

"Sipsi Yapımı ve İcrası" Halime Özke ve Mehmet Bedel

"Kemençe Yapımı" Hasan Sancak

“Eşme Kilimi Dokumacılığı” merhume Ümmü Balyemez

"Bitki Yetiştirme ve Ağaç Aşılama" Orhun Güven

"Damal Bebek Yapımı" Fidan Atmaca

"Telkari Sanatı" Subhi Hindi Yerli

"Ebru Sanatı" Ahmet Hikmet Barutçugil

"İpek Böcekçiliği ve Dokumacılığı" Hasan Büyükaşık

Abdallık Geleneği, Davul Yapımı ve İcrası" Adem Göçer

"Çini Sanatı" Hamza Üstünkaya

"Alem Ustalığı" Mahmut Efeoğlu

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Türkiye’nin, 2006, yılında, UNESCO, Somut, Olmayan, Kültürel, Miras, Sözleşmesin,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YARIŞMA Haberleri
28. Mavi Nota Müzik Ödülü Olimbera Voice Korosu’nun…
Telli Çalgılar Yarışması...
Yöresel Van Türküleri Yarışması sonuçlandı…

Yöresel Van Türküleri Yarışması sonuçlandı…
2020 yılı “Türkiye Yaşayan İnsan Hazineleri” belgelerini aldı…
Cumhurbaşkanlığı 2019 Kültür ve Sanat Büyük Ödülleri belli oldu…
“İlahi Aşkın Sesi Milletlerarası Beste Yarışması“na son başvuru: 30 Kasım 2019…
26. Mavi Nota Müzik Ödülü Devlet Sanatçısı Dr. Teoman Önaldı'ya verildi...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Kendine bak kendine. Özüne, sözüne, benliğine. İlgilenme kimseyle... Kim ne yemiş, giymiş? Bundan sana ne... Sen kendini besle. Bilgiyle, sevgiyle, şefkatle... Ancak o zaman ulaşırsın, insan olmanın erdemine...
(Can Yücel)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.23ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys