Dünya Sağlık Örgütü akıllı telefon, taşınabilir müzikçalarlar gibi cihazları kulaklık ile bir saatten fazla dinleyen bir milyarı aşkın gencin işitme sağlıklarının gelecekte tehdit altında olduğunu açıkladı.
Dünyada 1.1 milyar genç akıllı müzik ve ses cihazlarının kullanım bilincinden habersiz. Bu cihazları günde bir saatten fazla kulaklıkla kullanma sonucunda işitme kaybına uğrama riski buluyor.
Verilere göre, yaşları 12-35 arasında değişen 43 milyon kişide işitme kaybı yaşıyor ve işitme kaybından şikayet edenlerin sayısı giderek artıyor.
DSÖ yetkilisi Dr. Shelly Chadha BM Cenevre Ofisi’nde düzenlenen basın toplantısında şunları söyledi:
"Orta ve yüksek gelir düzeyindeki ülkelerde 12-35 yaş arasındaki kişilerin yaklaşık yüzde 50′si telefon ve müzik çalar gibi cihazları kullanırken, yüzde 40′ı ise gürültülü eğlence mekanlarında ve spor etkinliklerinde tehlikeli derecede yüksek sese maruz kalıyor.
Sekiz saatten fazla 85 desibel (dB) üzerinde ve 15 dakikadan fazla 100 dB üzerinde sese maruz kalmak işitme kaybına neden olmaktadır.
Kulak hücrelerinin sinir hücrelerinden bir kulak hücresi öldüğünde bir daha yenilenmiyor.
Kulak hücrelerin yeniden üretilip üretilemeyeceğine ilişkin araştırmalar yapılsa da araştırmalar henüz ileri düzeyde değil. Şunu söylemeliyim ki İşitme kaybı yaşadığınızda, bir daha geri gelmeyecek. Günlük hayatımıza devam ederken, müzik dinlerken sesi tavsiye edilen seviyede tutarak çok uzun süre kulaklık takarak müzik dinlemeyerek, konsere ya da çeşitli spor etkinlikliklerine gittiğinizde kulak tıkacı kullanarak işitme kaybını engelleyebilirsiniz.”