Tematik liseler mevzuunu duymuşsunuzdur ve bu alanda meslek ve spor liseleri eğitime başlamıştı.
10 ilde 10 tematik spor lisesinin branşları şöyleydi: Futbol, voleybol, basketbol, bisiklet, badminton, yüzme, atletizm, güreş-boks, karate-tekwondo-judo-jimnastik, yelken-kano-kürek, buz pateni-kayak-curling, buz hokeyi-sürat pateni.
12 ildeki 20 tematik meslek lisesinin temaları ise şöyle: Motorlu araçlar teknolojisi, kimya teknolojisi, uçak bakımı, mobilya ve iç mekan tasarımı, elektrik-elektronik teknolojisi, denizcilik, biyomedikal cihaz teknolojileri, plastik teknolojisi, kuyumculuk, metal teknolojisi, seramik ve cam, tekstil.
Şimdi güzel sanatlarda da tematik liseler eğitime başlayacak. Sanata ilgi duyan, yetenekli öğrenciler sinema, tiyatro, halk müziği gibi temalardan birinde açılan liseleri tercih edebilecek. Öğrenciler, akademik derslerin yanında sinema ve tiyatro gibi belirli alanlarda branş eğitimi alacak. Akademik dersleri MEB öğretmenleri, meslek derslerini ise sektörün önerdiği oyuncu, yönetmen, yapımcı gibi uzman kişiler verecek.
Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Doç. Dr. Yusuf Tekin:
"…Ülkenin sanat birikimine katkı sağlaması amacıyla tematik liseleri uygulamaya koyuyoruz. Mevcut okul türlerini belli bir tema etrafında odaklandırıyoruz. Örneğin, mesleki ve teknik Anadolu lisesini her bölümün olduğu rastgele bir okul olmaktansa, bir tema etrafında kuruyoruz. Belli temaya yoğunlaşacaklarından bazı konularda ayrıcalıklarının olması gerektiğini düşündük. Sektörün temsilcileriyle bu okulları beraber kurgulayalım istedik. Anadolu liselerinde standart olan akademik derslerin programlarını biz yaptık. Mesleki yani branşla ilgili dersleri ise sektörün ihtiyaçlarına göre onlarla beraber hazırladık. Akademik dersleri biz veriyoruz. Alanla ilgili olanlara kendini ispatlamış, sektörden kişiler giriyor. Devlet memuru, öğretmen olma şartı yok. Sektör temsilcisi, bu kişilerin CV’lerini bizimle paylaşıyor. Öğretmenliğe uygunsa ders veriyor. Bu okullar, belli temada yetenek testi yaparak öğrenci alacak. Buna meslek liseleriyle başladık, spor liselerinde de yaptık. İlgili federasyonlarla protokoller imzaladık. Futbol, basketbol, voleybol liseleri kurduk.
Şimdi sanatla ilgili kısma geldik. Beraber çalışacak paydaşlar arıyoruz. Görüştüğümüz kişiler var. Türkiye’de herkesin uzlaştığı, sanat konusunda kendini ispatlamış kişilerle konuşup protokoller imzalayıp güzel sanatlar liselerinde de tematik başlık oluşturma çabasındayız. Bu anlamda aklımıza gelenler sinema, tiyatro, halk müziği, halk kültürü gibi konular. Bu konularda güzel sanatlar liselerimizi tematik hale getireceğiz. Adı, güzel sanatlar lisesi olacak. Sinema, tiyatro temalı şeklinde belirtilecek. Bize bu konuda katkı sağlayacak kişilerin tekliflerine açığız.
Sanatla ilgili çocuklarımızın küçük yaştan itibaren yeteneklerini keşfedip altyapı eğitimlerini sağlıklı şekilde almalarını ve ülkemizin sanat birikimlerine katkı sağlamalarını amaçlıyoruz. 18-20 yaşında bir çocuğun sanat alanında yetenekli olduğunu test edip yatırım yapmaktansa 5’inci, 6’ncı sınıftan itibaren tarama testleriyle bunları yapalım. Çocuklar, lise eğitimlerini alsınlar ve hangi alanda yeteneklilerse onda hem ortaöğretimlerini hem sanat eğitimlerini beraber yürütsünler istiyoruz…"
İstanbul Milli Eğitim Müdürü Ömer Faruk Yelkenci:
Türkiye’de 3 bin 290 meslek lisesi bulunuyor, bunlardan 320'si İstanbul’da. Bu rakam yüzde 10'a yakın bir dilimi oluşturuyor. 1 milyon 754 bin öğrenci var Türkiye'de. İstanbul’da ise bu rakam 332 bin. Yani yüzde 19'a karşılık geliyor. Mesleki teknik eğitimdeki öğrencilerin yüzde 20'si İstanbul'da diyebiliriz.
Genel yapı içinde mesleki teknik liselerinin sayısını artırmak çok kolay değil. Bizim İstanbul olarak iki projemiz var. Biri tematik lise, diğeri ise okul-sanayi işbirliği İstanbul projesi. Biz Bakanlığımızın koyduğu vizyona uygun olarak düşündüğümüzde mesela okul-sanayi işbirliği İstanbul modeli projemiz. Yani sektörle okulu eşleştiriyoruz. Sektör o okulun hamisi oluyor. 82 tane protokolümüz var. 35 tane hamisi olan okulumuz var bu anlamda. Bu yetmez sahada yaptığımız görüşmeler sonucunda doğan bir ihtiyaç olarak bakanlığımızla görüşerek tematik meslek liselerinin önünü açtık. İhtiyaca göre tematik mesleki eğitim liseleri kuracağız… İşveren bu öğrencileri istihdam ettiğinde de sonuçta büyük teşvikler alacağını belirten Yelkenci, "3- 4 yıl süren teşvikler var. Sigortadaki işveren payının ödenmesi gibi…Böylece onlar hazır insan kaynağını bulmuş olacak, biz de çocuklarımızın istihdam edilmesini sağlayacağız."