Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) ile 4 müzik meslek birliği arasında "TÜROFED üyesi otellerde ve turistik tesislerde müzik yayını" için ödeyecekleri telif ödemelerinde %80 indirim içeren ilgili yeni bir sözleşme imzalandı.
Protokole göre, Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜ-YAP), Türkiye Musiki Eserleri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), Müzik Yorumcuları Meslek Birliği (MÜYORBİR) ve Musiki Eserleri Sahipleri Grubu Meslek Birliğine (MSG), telif ödemesiyle ilgili sözleşme imzalayacak olan TÜROFED üyesi otellere yüzde 80'e varan oranlarda indirim getirildi. Ayrıca sözleşme imzalayacak otellerin önceki yıllara ait borçları da silindi.
TÜROFED Başkanı Osman Ayık:
"5846 Sayılı Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu çerçevesinde 2008 yılında müzik meslek örgütleriyle yaptıkları protokolde 8 yılı tamamladık ve geçen bu sürede telif ödemesiyle ilgili aşamalar kaydettik. 2008 yılında imzalanan protokole bin 500'ü aşkın otel katılırken bu sayının artık ikibini aşacağını düşünüyorum. TÜROFED olarak müziğin, sanatın her zaman yanındayız. Telif haklarıyla ilgili ilk imza atan kurum olmanın gururunu yaşıyoruz."
Yerli müzik çalınmaması eleştirisine Ayık'ın cevabı şöyleydi:
"Türk müzik eserlerinin bir şekilde, bizim elimizdeki imkanlarla gelen yabancı misafirlere sunulması gerektiğinin bilincindeyiz. O konuda bir çalışma başlatalım diye konuştuk ama henüz fikir aşamasında. Önümüzdeki günlerde inşallah bir çalışma yaparız ve bu anlamda da bir katkımız olur diye düşünüyorum."
MÜ-YAP Başkanı Bülent Forta:
"Telif haklarına gösterdikleri saygı nedeniyle TÜROFED üyelerine ciddi indirimler yaptık.Telif hakkı sorununun aslında bir "aldı-verdi" sorunu değil, aynı zamanda Türkiye'de sanat kültürünün derinleşmesi açısından da çok önemlidir. Müzik meslek birlikleri farklı örgütlerle de anlaşmalar yapıyor ama hiçbiri TÜROFED üyelerine tanınan indirim hakkına sahip olamamıştır. "
MSG Başkanı Garo Mafyan:
"Müziğe ve telife büyük saygı gösteren otelcilere çok teşekkür ediyorum.
MESAM Başkanı Arif Sağ: "5 yıldızlı otellerimizi 'yerli müzik çalmıyorsunuz' şeklinde eleştirmiştim. Bu eleştirimin ardından bu otellerde Türk müziği çalmaya başlandı. Gelinen noktadan mutluluk duyuyorum."
MÜYOBİR Başkanı Burhan Şeşen:
"Bu yıl canlı müzikle ilgili çalışmalarımız olacak. Eser sahiplerinin haklarını biraz daha takip edeceğiz".
Belkıs Akkale:
"Türk Sanat ve Türk Halk Müziği'nin son dönemde zayıf halka haline gelmiştir. Devletin yanlış politikaları müziğimizi bu noktaya getirdi. Otellerde bunlara daha fazla yer verilmesini çok arzu ediyorum"
Toplantıya Belkıs Akkale, Edip Akbayram, Ali Rıza Binboğa, Ali Kocatepe, Onur Akın, Kubat, Metin Özülkü de katıldı.
Türkiye'de farklı yıldızlara sahip bin 675 lisanslı otel, dört müzik meslek birliğine yıllık 6-7 milyon lira telif ücreti ödüyor.
Sanatçılar ise otellerin daha fazla yerli müzik çalmasını istiyor.
TÜROFED telif problemine böyle yaklaştığı sürece, uzlaşma kültürünü sürdürdüğü müddetçe TÜROFED üyesi oteller, diğer meslektaşlarından daha avantajlı olacak."