Ziara Geleneksel Tunus Müziği. Sufi müziği olarak da betimleniyor. İçinda dua da var, çalgılar, ritm ve oynayan kadın da... Tunus'ta ülkenin kültür sanat yaşamında önemli bir yere sahip. Yıl boyunca büyük kentlerde ziara müziğiyle ilgili gösteriler düzenleniyor. Habib Burgiba Caddesi'ndeki Tarihi Tiyatro Binası, başkent Tunus'ta Sami Lajmi'nin yönettiği ziara gösterileri çok ünlü. Etkinliğin biletleri günler öncesinden tükeniyor. Tunuslular salonu da; gösteriye saatler kala dolduruyor.
Ziara; Tunus'un kendine özgü dili; menkıbe anlatım geleneği, Kur'an kıssalarına olan ilgi ve geleneksel müziğinin harmanlanması.
Yaklaşık iki saat süren ziara, her gösteride farklı kompozisyonlarla sunuluyor. Fatiha Suresi'nin okunmasıyla başlayan gösteri, herkesi derinden etkiliyor. Tunus'un kendine özgü lehçesi ile Kur'an kıssalarının müzikal tarzda anlatıldığı gösteri, her yaştan izleyiciyi manevi anlamda da besliyor.
Sanatçıların Tunus'un geleneksel kıyafet ve davranış modellerini de sergilediği ziara, tasavvuf büyükleriyle olan ilişkilere değinirken, adab-ı muaşeretin örneklerini de gösteriyor. 80 vokalistin birlikte seslendirdiği ilahiler ve huzur veren melodilerle sunuluyor.
Ziara gösterisi yönetmeni Sami Lajmi şöyle anlatıyor:
"Gösterileri her seferinde farklı tarzlarda sunmaya çalışıyoruz. Gösterinin içeriğini, halkın kendi aralarında konuştuğu kıssalar, efsaneler ve menkıbelerin anlatımlarından oluşuyor. Ziara, aslında türbelere yapılan ziyaretlerin insanlarda oluşturduğu manevi hissiyatın bir benzerini onlara sahne ve müzik performansıyla yaşatma çabasının bir ürünü. Salondaki izleyiciler, ziyaret ettikleri büyüklerinin hikâyelerini dinliyor, yani onları yeniden ziyaret etmiş oluyorlar. Bu gösteriyle bugüne kadar biriktirdiğimiz tüm kültürel öğeleri bir araya getirmeye çalışıyoruz.”
Sami Lajmi ziarayı Tunus üniversiteleri konservatuarlarında bölümlerinin açılmasına öncülük etmiş. Tunus geleneksel müziği ve folklorunu, modern sanatla birlikte sunuyorlar. Gösteri iki saat sürüyor. Ziara da artık bir gösteriye dönüşmüş durumda. Tüm dünyada kendine sahne buluyor.