Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı, "Öğrencilerimiz lisans eğitimlerine devam ederken dönem içinde ya da yaz okulu şeklinde üniversitemizden pedagojik formasyon eğitimi alabilecek" dedi.
2015-2016 öğrenim yılında ilk defa öğrenci alımına gideceklerini anlatan Şaktanlı, konservatuvarın 2013 yılında kurulmasının onaylandığını, Geleneksel Türk Müziği ve Halk Oyunları Bölümlerinde 8 öğretim elemanı ile yapılanarak eğitim öğretim faaliyetlerine başlama yolunda gerekli hazırlıkları yerine getirdiklerini hatırlattı.
2015-2016 eğitim öğretim yılında Geleneksel Türk Müziği Bölümü Türk Halk Müziği Anasanat Dalına özel yetenek sınavı ile 30 birinci 30 da ikinci öğretim olmak üzere toplam 60 öğrenci alacaklarını aktaran Şaktanlı, ayrıca yüksek lisans programına da 6 öğrenci alarak akademik açıdan bölgenin güçlü konservatuvarları arasında yer alacaklarını söyledi.
Konservatuvarın Doğu Anadolu Bölgesinin en büyük şehirlerinden biri olan Van'da kurulmasının avantajının bulunduğunu belirten Şaktanlı, şunları ifade etti:
"Van'ın gerek komşu illerin çekim merkezi haline gelmiş olması, gerekse de Azerbaycan, İran, Ermenistan ve Irak gibi ülkelerle komşu olması konservatuvarımızın kurumsal olarak belirtilen yerlerdeki resmi ya da özel sanat kurum ve kuruluşlarıyla işbirliği içinde olabilmesine olanak sağlayacaktır. Ayrıca bu durum alanında birikime sahip, yetkin ve ehil kişilere de ulaşmayı kolaylaştıracak. Yapılması öngörülen bu işbirliklerini, müzik sanatımızın ve halk oyunlarımızın sonra ki nesillere aktarılabilmesi bakımından önemsemekteyiz. Konservatuvarımız dünya coğrafyasında uygarlıklar beşiği olarak adlandırılan, tarihi İpek Yolu'nun önemli duraklarından olan zengin kültür birikimi ile Van, çevresi ve ülkemizin her bölgesinin, sadece ülkemizin sınırlarıyla kalmadan, aynı coğrafyayı paylaştığımız sınır ve kültür komşularımızda var olan geleneksel müzik ezgilerini, çalgılarını, sözlerini, söyleniş biçimlerini, sanatçılarını, yine halk oyunlarımızın, oyunlarının, ritimleri, hareketleri, oynanış biçimleri ve kıyafet öğelerini konu alan eğitim programlarının uygulanması yoluyla bu öğeleri gerçekleştirebilen sanatçılar yetiştirmeyi amaçlamaktadır."
Şaktanlı, ayrıca konservatuvarın hedefleri arasında müzik ve oyunların otantik hallerinin korunması, geliştirilmesi ve evrensel düzeyde tanınması için gerekli tüm uygulama ve araştırma donanımına sahip uzmanlar yetiştirmek de olduğuna dikkati çekti.
Konservatuvarımızdan mezun öğrencilerin alanlarında sanatçı unvanı kazanmakta olduğunu anımsatan Şaktanlı, şöyle konuştu:
"Ayrıca öğrencilerimiz lisans eğitimlerine devam ederken dönem içinde ya da yaz okulu şeklinde üniversitemizden pedagojik formasyon eğitimlerini alabilmektedirler. Bu yolla 4 yıllık lisans eğitimlerinin sonunda müzik öğretmenliği hakkı da kazanabilecekler. Bu bakımdan konservatuvar mezunları, Kültür Bakanlığı ve TRT'ye bağlı orkestra ve korolarda, STK koro ve orkestralarında, özel şirketlerin orkestra ve korolarında, Milli Eğitim Bakanlığı ya da özel eğitim kurumlarına bağlı okullarda müzik öğretmeni istihdam olanağı bulabilirler."