Oyunlarda canlı orkestrada görev alan kadrosuz sanatçıların görevlerine ‘tasarruf' gerekçesiyle son verildi.
Ankara Devlet Tiyatrosu'nun müzisyenlerin işine son verme uygulaması ilk olarak geçtiğimiz sezon Ali Düşenkalkar'ın yönetmenliğinde sahnelenmeye başlanan Haldun Taner'in "Gözlerimi Kaparım, Vazifemi Yaparım" oyununda başlamıştı. Bu ve "Yeşilçam" oyununda müzikler artık kayıttan kullanılıyor.
İşine son verilen, adını vermek istemeyen devlet konservatuarı mezunu bir sözleşmeli sanatçı şöyle diyor:
“Sadece orkestra sanatçılarına değil, mezun sanatçı oyunculara da uygulanmış bu tasarruf. Çoğu kişi çıkartılmış. Kayıttan müzik kullanacaklarmış. Müzikal oyun kayıttan müzikle saçma sapan bir şeye dönüşmüş. Kimseye haber bile verilmedi, birçok sözleşmeli sezon açılacak diye beklediği için şimdi işsiz kaldı.”
Müzisyenlerin işten çıkarılmasının ardından, sözleşmeli oyunculardan bazılarının da işine son verilmiş.
Devam eden bazı oyunlarda orkestra kullanılmaya devam edildiği ama onların da Ocak 2016'da işine son verileceği duyumları belirtiliyor.
Devlet Tiyatroları yetkilisinin açıklaması ise şöyle:
"Oyunlarda orkestranın susturulması söz konusu değil. Yeni çocuk oyunlarımız var, onlar için müzisyenler aranıyor. Zaten çalışan müzisyen sanatçılar da bizim kadrolu sanatçılarımız değil, dışarıdan temin yoluyla çalışıyorlar. Bütün oyunlarda öyle bir şey yok. Ankara Müdürlüğü istediği her oyunda da değişikliğe gidebiliyor zaten. Ya da Genel Müdürlük değişikliğe gidebiliyor. ‘Oyundan alındık.' diyen sanatçının oynadığı oyuna özgü bir şey sadece. Hangi oyun bilmiyorum ama o oyuna özgüdür. Genel bir şey söz konusu değil.”
Bu haberi okuyunca yazarımız Ayhan Sarı'nın "Eyvah, konservatuardan mezun oluyorum" yazısını hatırladık:
http://www.musikidergisi.net/?p=1827