Rahbari de 25 şef arasından Türk şef Prof. Erol Erdinç’e “Principal Guest Conductor” ünvanıyla 2015'de orkestra ile İran’da dört konser vermesini, master class derslerine girmesini ve turnelere eşlik etmesini teklif etti.
Teklifi kabul eden Erol Erdinç Tahran Devlet Senfoni Orkestrası ile ilk konserinde (4 Kasım 2015), Katolik kiliselerinde Hz. İsa'nın çarmıha gerilmesi kökenli bir dini müzik türü olan ve Kont Franz Walsegg'in cenazesinde seslendirilmesi için W.A. Mozart'a (1756-1791) ısmarladığı fakat kendisinin daha önce ölmesi neticesinde Mozart'ın kendi cenazesinde icra edilen Mozart’ın 1791'de başladığı, aynı yıl Mozart'ın ölmesi üzerine gizli rakibi Salieri'nin tamamladığı ölü missası Requiem’ini (*) icra etti.
İran’da şef adaylarına yönelik olarak ilk kez gerçekleştirilecek olan masterclas’ta da Prof. Erol Erdinç 16 masterclas öğrencisine öğreticilik yapacak..
Erdinç bu yıl Tahran Devlet Senfoni Orkestrası ve Korosu ile Tahran’da 30-31 Aralık, 4-5 Mayıs ve 17-18 Ağustos tarihlerinde üç konserin yanısıra ABD ve Çin gibi çeşitli ülkelere turneye gidecek ve her konserinde uvertür olarak bir İranlı bestecinin eserini seslendirecek.
Bayan sanatçıların türbanları ile sahne aldığı Tahran Devlet Senfoni Orkestrası ve Korosu'nda 90 orkestra sanatçısı, 132 korist görev yapıyor.
Erol Erdinç'in Hürriyet Gazetesi'nden Umut Erdem ile yaptığı röportajdan kesitler (1):
- İlk konseriniz nasıldı? Orkestrayı nasıl buldunuz?
Çok iyi geçti. Müzikten anlayan, seçkin bir dinleyici kitlesi var. Orkestranın tümü İranlı, yabancı hiç yok. Dünyada çalıştığım Leningrad Filarmoni ve Rusya Devlet Senfoni Orkestrası da başta olmak üzere, bu kadar disiplinli bir orkestra görmedim. Çalışma istekleri müthiş. Her şeylerini veriyorlar. Belki bir tek Leningrad ile kıyaslayabilirim disiplin açısından. Davranışları çok nazik ve yaptıklarından gurur duyuyorlar.
- Türkiye-İran arasında ortak bir proje olacak mı?
Benim orada olmam, İran’la dostane ilişkilerimizin yeniden canlanması, kültürel alışverişimizin tekrar gündeme gelmesi manasına da gelebilir. İki ülke arasında orkestralar gidebilir. Eserlerimizin İran’da çalınabilir, solistlerimiz de gidebilir. İran’dan da buraya gelinebilir. Benim orada olmam kültürel bir köprü kurabilir. Bu fikri Rahbari de çok destekliyor. Böyle bir süreç başlayacaktır.”
_________________________________________
(1) Umut Erdem "Tahran Senfoni'ye Türk Şef" Hürriyet Gazetesi, 20 Kasım 2015
http://www.hurriyet.com.tr/tahran-senfoniye-turk-sef-40016320
(*) Requiem hakkında geniş açıklama için Bkz:
http://www.musikidergisi.net/?p=2911