Mevcut Gelir Vergisi Kanunu’nun 18’inci maddesinde fikir ve sanat eseri üretenler için istisna düzenlemesi şöyle:
“Müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekar, bilgisayar programcısı ve mucitlerin ve bunların kanuni mirasçılarının şiir, hikaye, roman, makale, bilimsel araştırma ve incelemeleri, bilgisayar yazılımı, röportaj, karikatür, fotoğraf, film, video bandı, radyo ve televizyon senaryo ve oyunu gibi eserlerini gazete, dergi, bilgisayar ve internet ortamı, radyo, televizyon ve videoda yayınlamak veya kitap, CD, disket, resim, heykel ve nota halindeki eserleri ile ihtira beratlarını satmak veya bunlar üzerindeki mevcut haklarını devir ve temlik etmek veya kiralamak suretiyle elde ettikleri hasılat Gelir Vergisi’nden müstesnadır. Eserlerin neşir, temsil, icra ve teşhir gibi suretlerle değerlendirilmesi karşılığında alınan bedel ve ücretler istisnaya dahildir”
Bu istisna hükmü ‘Gelir Vergisi Kanunu Tasarısı’nın 31’inci maddesinde yer alıyor ancak kapsam daraltılıyor.
2016 için planlanan yeni vergi düzenlemesinde fikir ve sanat eseri üretenlere yönelik vergi oranının yüzde 17'den yüzde 35'e kadar yükselir mi?
Vergi Uzmanı Dr. Nedim Türkmen:
Gelir Vergisi taslağı mevcut yasadaki vergi istisnasını koruyor ancak gelir belli bir tutarı aştığı taktirde bu istisna ortadan kalkıyor. İstisnadan yararlanamaz demek artık gelir vergisi tarifesi ile vergilendireceği anlamına gelir. Devlet bu kapsamda yüzde 17 stopajla yetinecekken, şimdi yeni tasarıda yeni bir had belirleniyor ve bu haddin üstüne aşarsanız bu istisnadan faydalanamıyorsunuz. Bu düzenleme ile müellif, mütercim, heykeltıraş, hattat, ressam, bestekârlara, ‘bu memlekette sanat eseri üretmene gerek yok’ deniyor. Aynı zamanda serbest meslek erbabı olarak makbuz düzenleme zorunluluğu anlamına da gelir.