Van YYÜ TMDK Müdürü Doç. Dr. Cem Şaktanlı konservatuar açılışında şöyle demişti:
“Van’a yaklaşık 3 ay önce geldim. Üniversitenin desteği ve kentteki sanat birikimini kullanarak faaliyetlere başladık. Okulun kurulması, öğrenci alımı ve öğretim görevlilerinin alınmasıyla konservatuvarı çok ileri bir seviyeye götüreceğiz. Bu amaçla konservatuarın ilk orkestrasını kurarak yola çıktık. Çocuk korusu için de senatodan gerekli onayı aldık. Bunun yanında üniversitemizin ve akademik personelin sosyal faaliyet ihtiyacı olan Türk Halk Müziği korusunu da kurduk. Önümüzdeki dönem bunun çalışmaları da başlayacak. Bir üniversitenin vitrini olan müzik ve sanat faaliyetlerini en iyi biçimde yaparak bunu sadece Türkiye’de, Van’da değil, bütün dünyaya YYÜ’nün her alanda olduğu gibi sanat alanında da iddialı bir yapıya sahip olduğunu göstermek istiyoruz. Yeni yaptığımız bir şey daha var. Van Çevresi Müzik Araştırma ve Uygulama Merkezini kurmak istiyoruz. Onun için de YÖK’ten onay bekliyoruz. Merkezin kurulmasıyla Van ve çevresindeki derlenmeye açık halk türkülerimizi derleyip, onların hem repertuara kazandırılmasına hem de uluslararası düzeyde dinlenebilir hale getirebilmeyi amaçlıyoruz. Burası bölgedeki tek konservatuvar olması bakımından oldukça önemli bir yere sahiptir” Bkz: http://www.musikidergisi.net/?p=2650
YYÜ Senatosu Ocak 2016'da TMDK’nın kapatılması için bir karar almış. Alınan karar YÖK’e gönderilmiş, YÖK de nihai karar için Bakanlar Kurulu'na…
Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Rektörlüğü Van'da bir yerel gazetede yayımlanan “Van Sizi Affetmez” başlıklı köşe yazısında YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılacağı yönündeki iddialar nedeniyle bir yazılı açıklama yapmış, şöyle denilmişti:
“Böyle bir şeyin olması için öncelikle senato kararı ve YÖK onayı gerekmektedir. Ayrıca şu an konservatuarımızda lisans ve yüksek lisans öğrencileri halen eğitim görmekte olduklarını belirten açıklamada ," Konservatuar müdürümüz ve öğretim elemanlarımızın çabalarıyla kısa sürede öğrenci almaya başladık. Van’a ve bölgemize hizmet konusunda öncülük eden üniversitemiz bu konuda da konservatuarı ile üzerine düşen sorumluluğu ve görevi yerine getirmeye devam edecektir. Vanlı hemşirelerimiz şunu bilsin ki Van’a pozitif katkı sunacak hizmetleri desteklemeye devam edeceğiz. Tekrar söylemek gerekirse konservatuarın kapatılmasıyla ilgili alınmış bir karar yoktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur”
Bu açıklamaya karşın Yüzüncü Yıl Üniversitesi'nin 24 Aralık 2015'de 2015/37-7 sayılı Senato Kararıyla kapatma ve yerine Müzik Sahne Sanatları Fakültesi kurma kararı aldığı TMDK'yı kuran aynı Rektör P. Battal'ın da imzaladığı ortaya çıktı. Senato Kararı'nda " Türkiye'de üç Müzik Sahne Sanatları Fakültesi'ne karşılık 30'un üzerinde konservatuar bulunduğu, üniversitelerin en büyük akademik biriminin fakülte olduğu" belirtilerek şöyle deniyordu:
"… açılması muhtemel popüler müzik, etno müzikoloji, kompozisyon ve müzik teorisi, elektronik müzik, müzik teknolojileri, orkestra, vurmalı çalıgılar, piyano, opera-bale, ses alanı, çalgı alanı, modern dans, oda müziği vb bölümler açılabılmasi amacıyla üniversitemiz bünyesinde Müzik Sahne Sanatları Fakültesi kurulması… "
Van Sesi Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İkram Kali'nin yazısı şöyle:
"Vanlıların mücadele ve emekleriyle kurulan, 35 yıllık geçmişi olan Yüzüncü Yıl Üniversitesi bünyesinde 3 yıl önce açılan Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın (TMDK) hiçbir gerekçe yokken kapatılmasını önlemek, Van kamuoyunun, müzik çevrelerinin tepkilerini, kaygılarını dile getirmek üzere “Van sizi affetmez” başlıklı yazı yazdım.
Yazıda, YYÜ Türk Müziği Konservatuarı Müdürlüğü görevine Burdur’dan kariyeri Batı müziği üzerine olan Doç. Dr. Cem Şaktanlı’nın getirildiğini, tabiri caizse pastanenin köfte ustasına teslim edildiği örneğini vererek işe yanlış atama ile yanlış yapılarak başlandığını… Söz konusu şahsın TMDK’da beklenen akademik kadroyu kuramadığını… Ortaya çıkan hatalı yapılanmayı düzeltmek yerine birilerinin hatırı için umutlarla ve iddialı sözlerle kurulan YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılacağını… Yine birlerinin beklentileri için Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi kurularak, konservatuarın bu fakülte bünyesine alınacağını belirterek şöyle dedim;
“ Türkiye’nin en iddialı, en başarılı üniversitelerinin hepsinde (30) konservatuar var. Ama hiç bir üniversite birilerinin hatırı veya yanlışını düzeltmek için ya da yeni fakülte kurmak bahanesiyle konservatuarını kapatmıyor.
YYÜ de Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne gerçekten ihtiyaç varsa bağımsız olarak bu fakülteyi kurun, Vanlılar da sizi alkışlasın, desteklesin.
Bir yıl sonra profesör olma planı yapan Doç. Dr. Cem Şaktanlı veya birilerinin hatırına YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kapatılamaz.
…Vanlıların itirazı, tepkisi TMDK’nın kapatılmasınadır. Konservatuarın kuruluşunu ilk günden son güne kadar her aşamada yakından takip eden, destekleyen biriyim. YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı kapatılırsa Vanlılar sizi affetmez, bu yanlışın sorumlularının peşini de bırakmaz. Yanlışı yanlışla düzeltmekten vazgeçin. Siz TMDK’dan önce hocası, öğrencisi olmayan kapatılması gereken bölümleri kapatın. Van’ın kurumları, kuruluşları birilerinin deneme yanılma, yükselme kadrolaşma çiftliği değil. Yeter artık. “
Van TMDK'nın kuruluşu için 2012 yılında İTÜ TMDK Md. Prof. Dr. Cihat Aşkın aralarında öğretim üyeleri, Musiki Dergisi Yönetmeni Dr. Ayhan Sarı'nın da bulunduğu bir konser ve TMD konservatuarı kuruluşu hakkında ön tanıtım ekibiyle gelmiş, sonrasında Van TMDK kurulmuştu.
Cihat Aşkın YYÜ Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın kapatılması, Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’nin kurulmasıyla ilgili olarak şöyle diyor:
“Konservatuarın kapanmaması Van için daha isabetli olacaktır. Fakülte ve konservatuar yapılanması tamamen ayrı yapılanmalardır. Van için ihtiyaç olan bir fakülte değil, ama konservatuardır. Konservatuar sayesinde küçük yaştaki müzisyenler eğitim alabilecekler ve gelecekte yapılanacak olan her kurum için potansiyel olacaklardır. Bu şekilde değerlendirmek daha doğrudur. Tüm dünyada konservatuarlar küçük yaştaki çocuklar başta olmak üzere performans alanında ağırlık gösterirler, ancak fakülte yapılanmaları lisans alanında uzmanlık ağırlığı gösterirler ve daha çok anglo-sakson eğitim yapılanması üzerine kuruludurlar... Fakülte yapılanması gereksizdir ve korkarım ki daha önce çevre illerdeki aynı yanlışların tekrarı olacaktır.”
Van Sesi Gazetesi yazarı İkram Kali şöyle devam ediyor:
"…YYÜ TMDK’na yönetici olarak kimin, kimler tarafından neden getirildiği bizi ilgilendirmiyor. Lakin Van’ın yüksek eğitim kurumu olan üniversitenin doğruları, başarıları kadar yanlışları da Vanlıları ilgilendiriyor. “Van sizi affetmez” yazım üzerine YYÜ önceki gün basın açıklaması yaptı. YYÜ açıklamada konservatuarın kurulması ve güçlenmesi için çok sayıda haber yaparak, köşe yazıları yazarak destek olan şahsımı tekzip etmeye çalıştı!
YYÜ açıklamada özetle şu ifadelere yer verdi:
“Böyle bir şeyin olması için öncelikle senato kararı ve YÖK onayı gerekmektedir. Böyle bir karar alınmamıştır… Tekrar söylemek gerekirse konservatuarın kapatılmasıyla ilgili alınmış bir karar yoktur. Kamuoyuna saygıyla duyurulur” Ama gel gör ki gerçek açıkladıkları gibi değil. Van halkından, kamuoyundan gizlenen gerçeği YYÜ Rektörlüğüne bazı sorular sorarak öğrenmeye çalışalım.
Ve soralım: BİR: YYÜ Türk Müziği Müdürü Doç.Dr. Cem Şaktanlı, YYÜ Rektörlüğüne senatonun toplandığı aynı gün yani 24 Ocak 2015 günü 256 sayı ile bir yazı yazdı mı? Yazdıysa neden aynı gün yazdı?
İKİ: Bahse konu yazıda üniversitelerin en büyük birimlerinin fakülteler olduğu, konservatuarların artık fakültelere dönüştüğü ileri sürülerek YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nın Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne dönüştürülmesi gerektiği ifadesi yer aldı mı?
ÜÇ: YYÜ Senatosu 24 Ocak 2015 günü toplandı mı? Senatoda YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nın kapatılması/dönüştürülmesi üyeler arasında tartışıldı mı?
DÖRT: TMDK Müdürü Doç.Dr. Cem Şaktanlı imzasıyla gelen yazı ışığında senato her hangi bi karar aldı mı?
BEŞ: Senato karar aldıysa kararın son paragrafında, “ Üniversitemizin Türk Müziği Devlet Konservatuarı’nın ‘Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi’ne dönüştürülmesi teklifinin uygun olduğuna ve gereği için Yüksek Öğrenim Kurulu Başkanlığı’na arzına oy birliği ile karar verildi” ifadeleri yer aldı mı?
ALTI: YYÜ Türk Müziği Konservatuarı’nı kapatan/ 2015 /37-7 sayılı senato kararı gereği için YÖK’e gönderildi mi?
Daha çok yazacağım ama yerimiz kısıtlı. Değerli Vanlılar, saygıdeğer kamuoyu, müziğe gönül verenler, yetenekli çocuklar ve sevgili, gençler, mesleğine saygı duyan akademisyenler… Senato kararı vardır. Senato kararında yazıldığı gibi maalesef Türk Müziği Devlet Konservatuarı için kapatma kararı alınmıştır. Ancak kelime oyunlarıyla kapatma dönüştürülme tanımıyla gizlenmeye çalışılmaktadır. Ama mızrak çuvala sığmıyor. Van halkı, siyasiler, kamuoyu, akademisyenler gerçeği öğrenmişlerdir. Vanlılar kapatmaya karşı mücadeleyi her aşamada sürdürecektir. Şu bilinsin… Birilerinin kişisel beklentileri için Van’a zarar verilmesine müsaade edilmeyecektir. Şimdi neden bir kez daha” Van sizi affetmez” dediğimi anladınız mı? (1)
_____________________________________
(1) http://www.habervan.com/van-haberleri/van-sizi-affetmez-de-2-perde-van-son-dakika-haberleri-h11574.html