Projenin ortaya çıkış temeli:
"Bir kadının şiirlerini, kadın bestekârlar bestelese, kadın icracılar seslendirse, projenin sanat yönetmenliğini de bir kadın yapsa, ortaya çıkan albüm kadınlar gününde bir belediye tarafından bütün kadınlara hediye edilse ne güzel olmaz mıydı?"
Amasya Belediyesi destek verdi.
Mihrinağmeler CD'si yayınlandı.
Mihri Hatun, Zeynep Hatun ile aynı dönemde yaşamış ilk divan şairlerinden biri. Zaten öteki de Zeynep Hatun oluyor. Mihri Hatun oldukça entelektüel bir çevrede yetişmiş, babası hem kadı hem ozan. Mihri Hatun’un hâlihazırda Amasyalı oluşu ve divanının yakınlarda belediye tarafından basılmış olması sanatçıların dikkatlerini Mihri Hatun’un şiirleri üzerine çekiyor. Proje için kadın bestekârlara şiirler gönderiliyor fakat ne yazık ki geri dönüş alınamıyor. Bunun üzerine Harmancı altı kadar besteyi kendisi yapıyor.
Yeni Şafak Gazetesi'nden Harun Karaburç Projenin Sanat Yönetmeni ve İstanbul Teknik Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarı Kompozisyon bölümü mezunu Başak Harmancı ile Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi’nde söyleşti:
Harmancı:
“Sosyal yaşamda daha fazla mevcut olmalıyım diyen kadın sanatı biraz göz ardı ediyor. Kadın kendini sosyal yaşamda ispat etmeye çalışıyor. Aslında sanatla da bunu yapabilir. Çünkü sanat sizi çok tez ön saflara geçirecek olan bir silah. Bunun farkındalığı yok. Bunun farkına varmak lazım.
“Aslında sanıldığının aksine Osmanlı’da kadın tamamen sosyal yaşamdan dışlanmış değil. Sanatın içindeler. Şair kadınlarımız, bestekâr kadınlarımız mevcut, edebiyatçı kadınlarımız var. Günümüzde her ne kadar sosyal haklarını elde etmiş de olsalar kadınların sanat dünyası içindeki rolleri erkeklerden daha az. Kadınların sanatta daha aktif, daha fazla yer almaları gerekiyor.
O kadınların yetiştirdiği çocukların sanat ve estetik görüşlerinin daha yüksek olacağına inanıyorum. Sanat ve estetik görüşe sahip bireyler de sağlam temelli bir toplumun inşasını oluşturuyor sonuçta. Kazan kazan taktiği gibi…
Klasik eserler müzik anlayışıma daha çok hitap ediyor. Mihrinağmeler gibi projelerin günümüze de uyarlanabilir. Osmanlı döneminde yaşamış olması koşul değil. Bugünün kadın ozanlarının da şiirleri alıp bestelenebilir. Bizde kaynak çok. Unutmadan ekleyelim, albümün tanıtım konseri yarın akşam 09 Mart 2015 Amasya’da düzenlenecek.
Sanatkârın yetişmesi bir mühendisin yetişmesinden veya bir mimarın yetişmesinden çok daha uzun süre istiyor. Çünkü sanatta deneyim kazanmak daha güç. Bundan ötürü yetişmiş elemana çok gereksinim var.
Kadınların bugün hala geri planda. Bunun kadınların kendi isteklerinden değil toplumun yapısından kaynaklanıyor. Bu kadar eğitimden sonra daha ileride olmamız gerekiyordu. Anne babalar daha bilinçli, ‘daha iyi durumda olmalıydık’ diye düşünüyor adam. Geçmişte iletişim vasıtaları bu kadar yaygın değildi ve olanlardan derhal haberimiz olmuyordu. Ya ne kötüye ne de iyiye gidiyoruz belki de. Zaten her şey böyleydi. İyiye doğru gitme yok. Bu yüzden elimizdeki imkanları daha etkin kullanmalıyız.” (1)
CD Tanıtım Konseri:
Tarih: 09 Mart 2015
Saat:19.00
Yer: Amasya- Saraydüzü Kışla
Solistler: Güzin Değişmez & Ahmet Hakkı Turabi
Sazlar:
Kanun: Prof.Dr. Ahmet Hakkı Turabi
Ud: Dr. Başak Harmancı
Klasik Kemençe: Emre Erdal
Kontrabas: Alihan İnanlı
Perküsyon: Serdar Bişiren
Klarnet: Hasan Gözetlik
Vokaller: Erhan Özdan&Tahir Çağman&Muhammet Sevinç
_______________________________________
(1) Harun Karaburç "Kadınlar sanatta çekingenler" Başak Harmancı röportajı, Yeni Şafak Gazetesi, 08 Mart 2015