İşte İTÜ TMDK'nın, 40. yıllları onuruna müzik dünyamıza sunduğu kitaplar:
Müzikte Araştırma Yöntemleri
Songül Karahasanoğlu
Elif Damla Yavuz
Müziği nasıl araştırırız? Hangi aşamaları takip eder, hangi yöntemleri kullanır, kaynaklara nasıl ulaşırız? Araştırmamızı bilimsel bir ürün haline nasıl getiririz? Bunlar ve benzerleri, her müzik araştırmacısı adayının aklındaki sorulardır. Kimi şanslı araştırmacıların henüz öğrenciyken araştırmayı ve araştırmanın yazıya dönüştürülmesini adım adım takip eden, yol gösteren öğretmenleri ve danışmanları olmuştur. Daha az şanslı olanlar eğitim sürecinde araştırma yöntemlerini konu eden bir ders almıştır. Şansız olanlar ise pek çok çıkmaz sokağa ve sapa yola girerek el yordamıyla bazı cevaplara ulaşmıştır. Müzikte araştırma yöntemleri, şansızlar için yazılmış bir rehberdir, araştırmanın karmaşık yollarında kaybolmasınlar ve araştırmaktan vazgeçmesinler diye...
Türkçe
154 s. Ciltli 17 x 24 cm
İstanbul, 2015
ISBN: 978-975-561-456-4
10 TL
Müzikoloji Bölümleri Çalıştayı - Gözde Çolakoğlu Sarı
Akademik anlamda 1976’da başlayan ve geçen 40 yıldasayıları 20’ye ulaşan müzikoloji bölüm ve anabilim dallarının kurumsallaşması, eğitim programları ve çalışma alanlarıyla ilgili konularda bölümlerarası fikir alışverişlerinin yeterli olmadığı dile geliyordu.
Türkiye’de akademik anlamda müzikoloji mesleğinin öncülüğünü yapan ve ilk müzikoloji bölümünü Ege Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde kuran Prof. Dr. Gültekin Oransay’ın vefatının 25. yılında müzikoloji bölümlerinin başkanlarını/temsilcilerinibir araya getirmek gelecek açısından faydalı olacaktı.
Gültekin Oransay’ın vefat günü olan 20 Kasım 2014’te müzikoloji bölümleri İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı’nın ev sahipliğinde bir araya geldi. Eğitim planlarının serildiği sunumların ardından, tartışma bölümünde gündeme gelen sorunlar veçözümleri deşifre edilerek yazıya aktarıldı, söylemlerin özeti sonuç raporunda betimlendi.
Türkiye üniversitelerindeki müzikoloji bölüm başkanları ve temsilcilerinin ilk kez bir araya geldiği 1.Müzikoloji Bölümleri Çalıştayı’nın verileri bu kitapta toplanarak müzikbilim dünyamıza sunulmuştur.
Türkçe
204 s. Ciltli 21 x 29,7 cm
İstanbul, 2015
ISBN: 978-975-561-457-1
10 TL
İTÜ Konservatuarda 22 Yıl - Saadet Güldaş
Uzun zamândan beri, İTÜ Türk Mûsikîsi Devlet Konservatuarı hakkında, bir anı kitabı yazmayı düşünürken, bir taraftan da, öğrencilerimden okul hatırâlarını ve o günlere ait resimlerini istemekteydim. Sağ olsunlar, birçok resim gönderdiler; hatırâlarını ilettiler.
Konservatuarda geçen her günümü, girdiğim her sınıfımı, her meslekdaşımı dostumu, her öğrencimi, yaşama kaynağım olarak kabullendim. Evimden çok, müzik evimde kalıyor, orada yaşıyordum sanki. Sabahtan akşama kadar okulumda oluyor, evime akşam çok geç saatlerde ulaşabiliyordum.
Kitabımı, çok değerli sanatkâr-hoca ve öğrencilerimizle birlikte o günlerimizi tekrar tekrar yaşayarak ve kronolojik bir sıra tâkip etmeyi düşünmeden tamamladım.Yahya Kemal’in güzel mısrâlarıyla hepsine en büyüklerinden, en küçüklerine kadar, teşekkürler ediyor, saygı, sevgi, sağlık, âfiyet ve başarılar diliyor:
“Tekrâr mülâkî oluruz Bezm-i Ezel’ de
Evvel giden ahbâba selâm olsun erenler!” diyorum.
Dr. Saadet GÜLDAŞ
Türkçe
Ciltli 17 x 24 cm
İstanbul, 2015
ISBN: 978-975-561-458-8
20 TL
Çanakkale Türküsü: Melodik Varyantlar Üzerine Analitik Bir İnceleme - Eray Cömert
Çanakkale Türküsü: Melodik Varyantlar Üzerine Analitik Bir İnceleme;notalar, ses kayıtları ve güfte metinlerinden faydalanarak, 20.yüzyılın ilk çeyreğinden sonra literatüre giren/tespit edilenÇanakkale Türküsü varyantlarını kronolojik bir sırayla ele alıyor. Eserin yaklaşık yüz yıl boyunca geçirdiği değişiklikleri melodik ve tematik özellikleri açısından analitik bir bakışla inceliyor ve okuyucuya bir “Çanakkale Türküsü” dağarcığı sunuyor.Türkiye’den farklı olarak eserin Yunanistan, Makedonya,Arnavutluk, Kosova, Kerkük, Bulgaristan, Romanya, Kırım gibi eski Osmanlı toprağı ülke ve şehirlerindeki izini sürüyor; Çanakkale Türküsü’nün kültürlerarası yolculuğunu ve coğrafî yayılım haritasını gözler önüne seriyor.
Türkçe
566 s. Ciltli 17 x 24 cm
İstanbul, 2015
ISBN: 978-975-561-455-7
30TL
Yayınlar İTÜ TMDK Müdürlüğü'nden belirlenmiş bağış karşılığında temin edilebilir.
TMDK iletişim:
212-248 90 87'den 111 ve 113
e-posta: konservatuar@itu.edu.tr