Bugün - Saturday, December 21, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Haber Detayları

“Müzik Nereye Gidiyor?“ Cambridge S.P'den yayınlandı...

Ülkemizde uluslararası akademik yayınların azlığı bilinir. Uluslararası kabul görmenin birinci koşulu da yayın sayısının artışı ve içeriklerinin faydalanılabilir nitelikte olmasıdır. Konu müzik olunca bilimsel yayın sayısı adeta yoklara iner. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof.Dr. Fırat Kutluk ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Doç.Dr. Uğur Türkmen tüm dünyada ilgi ile takib edilen konuları içeren bir yayına imza attılar. "İn Which Direction is Music Heading? - Müzik Nereye Gidiyor?" Yayınevi ise uluslararası saygınlığı ile bilinen Cambridge Scholars Publishing... Kitap henüz yayınlandı. Bu nedenle kitabın oluşturucularından Fırat Kutluk ile küçük bir söyleşi yaptık...

YAYIN Haberi - Saturday, May 23, 2015 - 15:20
Ülkemizde uluslararası akademik yayınların azlığı bilinir. Uluslararası kabul görmenin birinci koşulu da yayın sayısının artışı ve içeriklerinin faydalanılabilir nitelikte olmasıdır. Konu müzik olunca bilimsel yayın sayısı adeta yoklara iner. Dokuz Eylül Üniversitesi'nden Prof.Dr. Fırat Kutluk ve Afyon Kocatepe Üniversitesi'nden Doç.Dr. Uğur Türkmen tüm dünyada ilgi ile takib edilen konuları içeren bir yayına imza attılar.
Resmi küçültmek için üzerini tıklayın...

Kitap hakkında bilgi verebilir misiniz?

Fırat Kutluk: Kitap farklı üniversitelerden farklı disiplinlerdeki araştırmacıların kaleme aldığı çalışmalardan oluşuyor. Bu yönüyle multidisipliner bir çalışma yani. Müzikoloji de var, Müzik Teknolojisi de, Halk Müziği araştırmacıları da. Radyoloji, Psikiatri, Biofizik, Piyano Anasanat Dalı'ndan hocalarımızın katkıları var.

-Kitap içeriği?..

-Kitap dört bölümden oluşuyor: Kognitif Çalışmalar, Kültürel Çalışmalar, Müzik ve Politika ve Müzik Teknolojisi bölüm başlıkları. Her bölümde iki çalışma var. Bunların arasında danışmanlığımda yürütülen bir doktora, sürmekte olan bir yüksek lisans tezi de bulunuyor.

-Kitabın bilimsel açıdan çokalanlı yaklaşım gösteren bir özelliği de var...

-Evet. Müzikle ilgili bir kitabın multidisipliner bir yapısı olması kitabı renkli kılan en önemli etken bence. Yani sözgelimi birinci bölüm tonalite ve atonalite bağlamında biofizikçi arkadaşlarla yaptığımız bir EEG çalışması. Bu multidisipliner yapıyı oluşturmak işin zor kısmı elbette ama davet ettiğim araştırmacıların tümü alanında kendini kanıtlamış uzman arkadaşlarım.

- Kitabın yurtdışından bir yayınevi tarafından basılmasının bizdeki müzik camiası açısından önemi ne?

- Bu kuşkusuz önemli ama daha önemlisi bizde bu tip çalışmaların olduğunun duyurulması. Bizde işler biraz haldır haldur yürüyor biliyorsunuz. İşin akademik anlamda ciddiyeti henüz kavranmış değil, daha doğrusu akademik bir algı eksikliği var. Müzikle ilgili yapacağımız araştırmalarda farklı disiplinlerden uzmanlara gereksinimimiz var ve araştırma alanlarını biraz genişletelim artık çünkü o kadar çok konu var ki. Ama hala doktorasından ekmek yiyen akademisyenler var ya da oturduğu yerden alan çalışması yapanlar! Yaptığımız her fMRI ya da EEG çalışması sırasında bu konuda çalışan yabancı uzmanlar bizi sürekli arayıp yöntemimizi, sonuçlarımızı sorup duruyor. Bu güzel bir şey. Görücüye çıkıyorsunuz ve olumlu eleştiriler alıyorsunuz.

- Kitabın başlığı ilginç: Müzik Nereye Gidiyor?

- Bu bende 30’lu yaşlarımda başlayan bir şey aslında. Bu dönem, müziğin en azından bende farklı şeyler uyandırdığı ve kısaca “n'oluyoruz” dediğim bir period. Popüler müziklerdeki değişim ve ivme belki doğal ama klasik müzik için bunu kimilerinin kabullenmesi oldukça güç. Oysa aynı şey bu tür için de geçerliydi ve 2000’lerin başında CD kapaklarıyla ilgili bir çalışmamda bunu örneklerle belirtmiştim. Olayın gittikçe hız kazanması kaçınılmazdı. Müzik dinlerken beynimizde olan bitenler benim için ayrı bir merak konusuydu ve 2007’den bu yana bu konuda yaptığım çalışma sanıyorum 10-11 civarı.

Kitabın başlığı iki anlama da gelebilir ya da nötr olabilir. Yani birşeyi “nereye gidiyor” diye sormak olumlu ya da olumsuz anlamlara gelebilir. Bu kitapta ise böyle bir hayıflanma falan yok, yalnızca kimi şeyleri saptamaya çalıştık.

- "Hayıflanmıyoruz" dediniz. Bizde bu konularda hayıflanmalar çok mu?

- Evet. Hala belli tür müzikleri halka sevdirme misyonu içinde olanlar var. Çok gülüyorum onların patolojisine. Yalnız öyle de kalmıyor üstüne üzülüyorlar yani az önce sözünü ettiğim şekilde hayıflanıyorlar. 80 yıllık çaba sonuç vermedi diye yılmadılar gelecek seksen yıllara gözlerini diktiler. Ne zaman hatırlamıyorum bir doktora öğrencim yollamıştı yazıyı. Alaylı bir müzikolog “bizim müzikologlar ne yapıyor ki” tarzında bir yazı yazmış ve üretkenlik konusunda uyarılarda bulunuyordu. Bunu yapıyoruz kardeşim. Müziği halka sevdirme gibi bir çabamız yok, senin anlayacağın şekilde söyliyeyim "akademik" takılıyoruz...

Kitap nasıl edinilebilir?

-Cambridge Scholars Publishing web sitesinden (*), amazon.com ve diğer yayın pazarlıyan websitelerinden temin edilebilir.

Çok teşekkür ediyor, daha nice müzik kitaplarımızı uluslararası arenada görmek temennilerimizi dile getiriyoruz.

_______________________________

(*) Kitabı edinmek için:

http://www.cambridgescholars.com/search Q=In+Which+Direction+is+Music+Heading&As=true&As=false&Cid=0&Sid=true&Sid=fal

Facebook'ta Paylaş
 
Anahtar Kelimeler:Ülkemizde, uluslararası, akademik, yayınların, azlığı, bilinir, Uluslararası, ka,
Kaynak / Editör
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu habere hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer YAYIN Haberleri
Kemençe Kuartet kitabı yayınlandı...
Seyit Yöre ile “Mesut İktu: Cumhuriyet’in 50 Yıllık Sesi” kitabı üzerine...
Fırat Kutluk ile “Beethoven“ kitabı üzerine...

Fırat Kutluk ile “Beethoven“ kitabı üzerine...
Feyzan Göher Vural - “Orta Asya ve Sibirya Türk Müziğinde Hayvan Üslubu” yayınlandı…
Fırat Kızıltuğ “ Çal söyle şarkımı“ kitap kapağında bas kemençe...
Aşık Veysel'in bilinmeyen ses ve saz icraları gün ışığında…
Etnomüzikoloji Dergisi’nin 2. sayısının yayını üzerine Fırat Kutluk ile röportaj...
En Çok Okunanlar
En Çok Yorumlananlar
Diğer Başlıklar

Manisa’nın Musiki Hocası - Ahmet Esat Uğurlu... Cemil Altınbilek
Ferit Tan (1906-1991)... Cemil Altınbilek
Türk Musikisi Federasyonu’nda yeni yönetim göreve başladı…
Serhanende Nurettin Çelik... Bülent Aksoy
Datça Türk Müziği Günleri'ne müracaatlar başladı...
Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı... Nesrin Kalyoncu
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Balıkesir Türk Musikisi Sempozyumu (2022) ...
Gördüğümüzü mü icrâ ediyoruz ?.. Dr. Fatih Coşkun
Prof.Dr. Gültekin Oransay'ı 32 yıl önce bugün 59 yaşında kaybetmiştik... Ayhan Sarı
Günün Sözü
Bir ülkenin doğru yönetilip yönetilmediğini, ahlak açısından yücelip yücelmediğini anlamak mı istiyorsunuz? O ülkenin musikisini dinleyiniz…
(Konfiçyus İÖ 551-479)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.28ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys