İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı etkinlikleri her koşulda ayda bir Kadıköy Belediyesi Barış Manço Kültür Merkezi'nde gerçekleştiriliyor.
İstanbul Üniversitesi Devlet Konservatuarı, Etnomüzikoloji ve Folklor Ana Bilim Dalı Başkanı Sn. Yrd.Doç.Dr. Mehtap Demir, Öğretim Üyesi Sn. Doç.Dr. Seyit Yöre bu kararlılığın mimarları.
Sözkonusu etkinliğin 17 Nisan 2016 günlü kısmında Sovyetlerin 1888'de Vasily Vasiliyeviç Andreyev Balalayka ve geleneksel çalgılar orkestrasıyla başlayıp bugüne geliştirerek getirdikleri ve egemenliği altındaki uluslara da yansıttıkları, bugün Moğolistan'dan, Kazakistan'a önemli aşamalar kaydettikleri orkestralardan çalgıbilimine uzanan bir bakış açısında Dr. Ayhan Sarı'nın Türkiye ve oralardan video örnekleriyle desteklenmiş sunumu hamasi söylem tuzaklarından uzak objektif bir şekilde sergilendi. İkisi alet anlamına gelen organ ile enstruman yerine çalgıbilim betimlemesinin Türkçe'de ne kadar yakıştığını, yerinde bir anlamı ifade ettiğini bir kez daha anladık.
Doç.Dr. Gözde Sarı'nın GTM orkestrasının temel çalgılarından olması planlanan Alto Kemençe ile yaptığı icra salonda bulunan izleyiciler tarafından ilgiyle izlendi.
Doç. Dr. Gülay Karşıcı "Yöntem ve Teknikleriyle Müzik Etnografisi" müzikolojinin önemli bir alanı olan halk kültürünün tesbiti açısından kaydadeğer bakış açılarını yansıttı.
Müzikolojiyi spesifik alanda paylaşmanın doygunluk içeren mutluluğuna müzikoloji dünyamızda daha çok ihtiyaç var.
Özellikle sayıları 22'yi bulan diger müzikoloji bölümlerimize işler düşüyor.
Yapmayanların etkinliklerine, yapanların ise duyurulmasına;
Ve:
Eli kalem tutan müzikoloji mezunlarımıza, uğraşanlarımıza…
Daha çok ihtiyaç var.
_______________________________________
Fotoğraf: Yrd.Doç.Dr. Mehtap Demir, Doç.Dr. Gözde Sarı, Doç.Dr. Seyit Yöre, Dr. Ayhan Sarı. 17 nisan 2016, Kadıköy Belediyesi, Barış Manço Kültür Merkezi, İstanbul.