Sınırlarımız arasındaki ortak kültürel ögeleri tesbit edip işlevsel manada bilinç alanına dahil ederek halklar arasında ortak aidiyet duyguları oluşturmaya en çok ihtiyacımız olduğu şu günlerde Gözde Çolakoğlu Sarı'nın kitabı ayrı bir önem kazanıyor.
Kitap Dr. Ziyaeddin Erdoğru vesilesi ile meşk kolu Tanbûri Cemil Bey’e uzanan, İTÜ Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Kemençe Öğretim Görevlisi, yazarın kemençe hocası merhum Kâmran Erdoğru’ya (1924-2009) ithaf edilmiş.
"Anadolu'dan Balkanlara Kemençe" kitabının arka kapağındaki tanıtım yazısı şöyle:
"Türk Müziği’nin özgün yaylı çalgısı kemençe; Orta Çağ Avrupa’sının temsili unsuru rebec, Bizans İstanbul'unun önemli çalgısı lyra dicta, Yunanistan ve özellikle adaların vazgeçilmez öğesi lyra, Bulgaristan halk müziği, popüler müziği ve hatta orkestralarının unutulmazı gadulka, Anadolu’nun hem kuzeybatısı, hem de güneybatısına yerleşmiş tırnak kemane / Yörük kemanesi / Toros Kemanesi ile ortak özellikler taşır. Hepsinin ‘armudî’ bir şekli vardır ve tel yüzeyine tırnak ile temas suretiyle çalınırlar. Kitabımız kemençe ailesine mensup çalgıların ortak kültürel coğrafyada nasıl çeşitlendiği ve kendine özgü hangi kimliksel özellikleri kazandığı prensibi ile Anadolu ve Balkan coğrafyası üzerindeki tarihsel ve coğrafi yolculuklarının izini sürmektedir."
Kitap künyesi:
Yayınevi: Türkiye Alim Kitapları
ISBN-13:
978-3-639-81306-7
ISBN-10:
3639813065
EAN:
9783639813067
Kitabın dili: Türkçe
Yazar: Gözde Çolakoğlu Sarı
Sayfa sayısı: 276
Yayın tarihi: Haziran 2016
Kategori: Müzik
________________________________________
(*) Bkz: "Asri Kemençe Yazması ve Damla Kemençeye Geliştirimci Bakış"
http://www.musikidergisi.net/?p=2408
(**) Karadeniz Kemençesi "armudi, damla" şekilli yaylı çalgılar sınıfına girmemesi nedeniyle çalışma alanının dışında tutulmuş.