“İTÜ Osmanlı-Türk Müziği Araştırmaları Çalışma Grubu” Osmanlı müzik araştırmalarına yön veren birincil kaynakların günümüze ulaşmasına yönelik çalışmalara özellikle çeviri yazım yöntemini kullanarak destek vermek, Osmanlı Türkçesi ile yazılmış matbu ve el yazması müzik kaynaklarını inceleyerek, üzerine çalışmalar yapmak ve bu çalışmaların yayınlanmasını sağlamak amacıyla Prof. Dr. Nilgün Doğrusöz tarafından kuruldu. Grubun ilk projesi Osmanlı-Türk Müziği’nde 19. yüzyıl sonu ve 20. yüzyılın ilk yarısının önemli simge isimlerinden biri olan Ali Rıfat Çağatay’a ait terekenin çeviri yazımı, incelemesi ve değerlendirme projesi idi. Projeye ait yayınların ilki Gece Kitaplığı yayınlarınca Haziran 2017’de müzik dünyasına sunuldu.
Kitap geleneksel Türk müziğinin bugün bile ulaşılamamış olan 20.yy ile entegre olması çalışmalarının öncüsü Ali Rifat Çağatay'ı ve dönemini anlatıyor.
Önsözde Doğrusöz “Musikinin Asri Prensi olarak adlandırdığımız bu kitap, Ali Rifat Bey’in ardında bıraktığı envanterden yola çıkarak, Osmanlı-Türk müziği araştırmaları grubunun türettiği, Ali Rifat Bey’in yaşadığı iklimi teneffüs etmemize imkân verecek şekilde hazırlanmış bütünlük arz eden bir çalışmadır” açıklamasını yapıyor.
Ali Ergur tarafından yazılmış olan sunuş bölümlerinden sonra, alanında uzman altı akademisyenin yazılarından oluşuyor.
Başlıklar ve yazılar şöyle:
Çatışmalar ve Dönüşümler Çağında Bir Bileşimci: Ali Rifat Çağatay Nilgün Doğrusöz – Ali Ergur
20. Yüzyılın İlk Çeyreğinde Bestecilikte Yeni Bir Soluk: Ali Rifat Çağatay
Gözde Çolakoğlu Sarı
Ali Rifat Çağatay Evrakında Yer Alan İstiklal Marşı İle Alâkalı Belgelerden Hareketle İlk Resmî İstiklal Marşı Bestemiz: Hikmet Toker
Ali Rifat Çağatay Bestelerinin Güfte, Vezin ve Yazarları: Mustafa Erkan
Ali Rifat Çağatay’ın Makamsal Eserlerindeki Perde Dağılımları ve Seyir Çizgileri: M. Kemal Karaosmanoğlu
Ali Rıfat Çağatay’ın Armonik Dili: Ozan Baysal
İTÜ Osmanlı-Türk Müziği Araştırmaları Çalışma Grubu Ali Rifat Çağatay Projesi’nin arşiv ve diğer yayınlarını tamamlama aşamasındadır ve halen Rauf Yekta Bey’in terekesini çalışmaya devam etmektedir. Grubun çalışmalarını www.otmag.itu.edu.tr web sitesinden takip edilebilir.