Sayın Uğur Türkmen sunuş yazısında ne güzel dile getirmiş:
Müzik eğitimcisi olarak yetiştirilme felsefemizin merkezinde “çevreden evrene” ilkesi yer almaktaydı. Bizi yetiştiren eğitimciler hep şunu söylediler: “Önce görev yaptığınız yer, sonra çevreniz ve elbette ülke ve dünya kültürü, müziği ile ilgilenin”. Afyon Kocatepe Üniversitesi çalışanı bir bilim insanı olarak Afyonkarahisar özelinde bölge ve ülke yararına kültür ve sanata yönelik çalışmalarımızı sürdürüyoruz.
Bu çalışmalarda Dinar’ın ayrı bir yeri ve önemi var. “Dünya’nın ilk müzik yarışmasının yapıldığı yer” olan Dinar’da ülkemizin seçkin festivallerinden birini “Uluslararası Marsyas Kültür Sanat ve Müzik Festivali” ni gerçekleştiriyoruz. Festival kapsamında; sempozyum, resim, seramik, fotoğraf sergileri, atölye çalışmaları, belgesel çekimleri, panel, konferans, ulusal ve uluslararası yarışmalar ve dört farklı müzik türünde nitelikli konser etkinlikleri yer alıyor.
Festival bünyesinde her yıl Dinar’ı konu edinen belgesel çekimleri ve gösterimleri yapılmakta. “Dinar Bandosu” kitabını yazma sürecinin başlangıcı hiç kuşkusuz sevgili Hakan Yılmaz’ın güzel ve belleklerde yer edici aynı adı taşıyan “belgeseli” olmuştur.
Müzik bilimi işiyle uğraşan bir akademisyen olarak belgesel ilgimi çekmişti. Sevgili Hakan Yılmaz ve Çağhan Adar’a belgeselin genişletilmesi, konu üzerinde derinlemesine araştırma yapılması önerisinde bulundum. Kabul ettiler. Kitabın editörlüğünü ise meslektaşımız Sena Coşkun üstlendi.
Çalışma derinleştikçe gördük ki Dinar Bandosu kitabın adıyla özdeşlemiş bir söylemle toplumun her kesimine etki etmiş, her nefes ve her teli bünyesinde barındırmış, içinde yaşadığı toplum ve ülke ile hem hal olmuş.
Bandoya araştırmacılar ilgi göstermiş. Şair ve yazarlar bandoyu konu etmiş. Düğün, ölüm, tören ve kutlamalar, festival ve şenliklerde bando çeşitli roller üstlenmiş, Spor ve siyasette aklıda kalıcı söz ve söylemlere girmiş. Eğitimin vazgeçilmezi olmuş. Dinar ve çevresi hatta ülke genelinde yüzleri gülümseten bir algı meydana getirmiş.
Kimi yazı ve çalışmalarda 9. Senfoni yerine 5. Senfoni yazılması, tarihine yönelik bazı hatalar yapılması, elbette önemsenmelidir. Bu kitap inanıyoruz ki bu eksiklikleri de giderecektir.
. . .
Son söz;
“Her nefes ve her telden Dinar’ın tam içinden çıkmış adı ülkeye yayılmış Bando’nun ömür boyu “müzikçe duyguları” taşıması, yaşaması ve yaşatmasını dileriz. Prof. Dr. Uğur Türkmen
Dinar Bandosu kitabı içeriğinde şunlar var:
I.BÖLÜM
BANDO BANDO DEDİKLERİ
TÜRK KÜLTÜR TARİHİNDE BANDO
DİNAR BANDOSU
DİNAR BANDOSUNUN KÜLTÜREL ETKİSİ
SÜLEYMAN DEMİREL
II. BÖLÜM
SÖZ UÇAR YAZI KALIR
Araştırma Konularında Dinar Bandosu
Belgesellerde Dinar Bandosu
Deyimlerde Dinar Bandosu
Düğünlerde Dinar Bandosu
Edebiyatımızda Dinar Bandosu
Festival ve Şenliklerde Dinar Bandosu
Kent Tanıtımında Dinar Bandosu
Doğumdan Ölüme Dinar Bandosu
Marka Bando/Marka Kent
Bando Okullarda
Siyasette Etkisi
Sözlüklerde Dinar Bandosu
Spor Camiası ve Bando
Dinar Bandosu Tarihine Not Düşenler
Önemli Gün ve Haftalarda Dinar Bandosu
III. BÖLÜM
BENİM İÇİN DİNAR BANDOSU
IV. BÖLÜM
MUTLULUĞUN RESİMLERİ/DİNAR BANDOSU ALBÜMÜ
* * *
DİNAR BANDOSU "Her Nefes Ve Her Telden Dinar'ın Tam İçinden" kitabını Uğur Türkmen, Hakan Yılmaz, Çağhan Adar birlikte yazmış. Editör'lük görevini Sena Coşkun üstlenmiş. Ayhan Kalkan, Hilmi Çalışkan, Betül Güven, Ezginur Küçükdürüm katkıda bulunmuş.