Gazi Üniversitesi TMDK Müzikoloji Bölümü tarafından düzenlenen Müzikoloji İnteraktif Çalışma Gurubunun bir ay öncesinden başlayan heyacanlı çalışmaları, 21 Ekim 2015’te Gazi Üniversitesi TMDK Tanburi Cemil Bey Salonunda saat 13.30’da gerçekleşen Müzikoloji Atölyesi-1’de sunulan panelle sona erdi. Aslında sona eren sadece o günün sunumları idi. Müzikoloji Atölyesi İnteraktif çalışmaları Gazi Üniversitesi TMDK Tanburi Cemil Bey Salonunda yaklaşık bir ay sonra yine gerçekleşecek. Çünkü Müzikoloji Atölyesi’nin bir eğitim öğretim süresi içinde 4 kere yapılması planlandı.
21 Ekim günü Müzikoloji Atölyesi-1 interaktif çalışma gurubunu oluşturan üyeler, GÜ TMDK Müzikoloji Bölümü son sınıf öğrencileri Derya Ankışhan, Cansu Kaya, Ferhat Akman ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi TMDK Türk Din Musikisi Bölümü öğrencilerinden Handan Savcı ve Ali Yaşar’dı.
Konuşmacıları kısaca tanıtırsak:
Ferhat AKMAN, Zonguldak’ta doğdu. Müziğe ilgisi ufak yaşlarda babasının evde amatör olarak çaldığı org ile başladı. Daha sonra abisinin lise yıllarında bağlama kursuna gitmesi onun müziğe olan ilgisini arttırmıştır. 12 yaşındayken özel müzik kurslarından ilk olarak bağlama daha sonra klasik gitar dersleri almaya başlamıştır. Lise yıllarında arkadaşlarıyla beraber kurduğu grup ile çeşitli belediye etkinliklerinde sahne almıştır. 18 yaşında Ankara’ya geldiğinde Hasan Altun ile klasik gitar derslerine devam etmiştir. Aynı zaman Dilara Gürkan’dan piyano, işitme dersleri almıştır. Özel yetenek sınavı ile Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümünü kazanmıştır, son sınıf öğrencisidir.
Derya ANKIŞHAN, Ankara’da doğdu. Müziğe on yedi yaşındayken Ali Kocaoğlu’ndan (Ozan-Der) kısa sap bağlama dersi alarak başladı. 2009 yılında TRT sanatçısı Hakan Ünal şefliğinde Çayyolu Platformu THM korosunda, 2010 yılında Kenan Şahbudak şefliğinde Barolar Birliği THM korosunda korist olarak görev aldı. 2010-2011 yılında müzik öğretmeni Mehmet Küçükakgül’den bir yıl kadar işitme-solfej ve piyano dersleri alan Ankışhan, yine bu yıllarda TRT şef bağlama sanatçısı Alper Arslaner’den altı ay kadar uzun sap bağlama dersi aldı. 2011 yılında Kırıkkale Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Müzik Bilimleri bölümünü kazanan Ankışhan, Derleme kapsamında Yozgat ili Güllük köyüne mahsus bir düğün etkinliğinde icra edilen halayları, yine o yörenin insanı olan ve aynı zamanda zurna icracısı Ali İhsan Gökçe’den derledi. Halen GÜ TMDK Müzikoloji bölümü son sınıf öğrencisi olarak eğitimine devam etmektedir.
Cansu KAYA, Ankara doğumlu. Müziğe ilk olarak 2007 – 2010 tarihleri arasında aldığı gitar dersleriyle başladı. 2010 – 2014 yılları arasında gittiği Gazi Üniversitesi Türk Müziği Topluluğu’nda Muzaffer Şenduran’dan Repertuvar, Nazariyat ve Usûl dersleri aldı. 2012 yılında Gazi Üniversitesi Türk Müziği Konservatuarı’nı kazandı. 2014 yılında girdiği ve hala devam ettiği T.C. Kültür Bakanlığı Klasik Türk Müziği Gençlik Korosu’nda Şentürk Deveci ve Haluk Derinöz’den Repertuvar dersleri almaya devam etmektedir. Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji bölümü son sınıf öğrencisidir.
Handan SAVCI, Karaman'lı. İşletme fakültesinden mezun oldu. Müzik ile ilgili ilk eğitimi 2003 yılında Kültür Bakanlığı Devlet Çoksesli Gençlik Korosu'yla başladı. Burada Ali Seçkiner Alıcı, Levent Tereci ve Tolga Salman gibi hocalarla çalışma fırsatı buldu. Nilgün Akkerman ve Ahmet Fazıl Ayan'dan şan dersleri aldı. Şu anda Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuarı Türk Din Musikisi Bölümü 2.sınıf öğrencisi, aynı zamanda Hacettepe Üniversitesi Geleneksel Türk Müzikleri Yüksek Lisans programında öğrencidir. Tahir Aydoğdu yönetimindeki “Nurol Türk Müziği Topluluğu”, Vedat Kaptan Yurdakul yönetimindeki “Engürü Terennüm Topluluğu” ve Hasan Eylen yönetimindeki “Karamanlılar Derneği Türk Müziği Topluluğu” topluluklarca düzenlenen konserlerde solist ve korist olarak yer almaktadır.
Ali YAŞAR, Kahramanmaraş/Afşin doğumlu. 12 yaşında bağlama çalmaya, 13 yaşında şiir yazmaya başladı. Yöreye münhasır Aşıklık geleneğinin, usta-çırak ilişkisiyle yetişen bir temsilcisidir. Sohbet toplantılarında bir çok Aşıktan, özellikle Aşık Aliyar ve Aşık Maksudi'den feyzlendi ve usta malı eserlerin yanında kendi eserlerini de icra etmektedir. Alan çalışmaları halen devam etmektedir. 2014/2015 eğitim ve öğretim yılında Yıldırım Beyazıt Üniversitesi TMDK Türk Din Musikisi bölümünü kazandı, lisans 2. Sınıf öğrencisi olarak eğitime devam etmektedir. Ayrıca Kültür Bakanlığı Klasik Türk Musikisi Gençlik Korosuna korist olarak iştirak etmektedir.
Müzikoloji Atölyesi-1 “öğrenci paneli” tarzında düzenlenmişti. Dinleyici olarak herkese açık olmakla birlikte sağlıklı bir düzenleme olması için açılmış olan “müzikolojiatolyesi” hesabına email atmak gerekliliği vardı, bu durum afişte belirtilmişti. Email atanların hemen hemen hepsi o gün dinlemeğe geldi. Ayrıca GÜ TMDK Kurucu Müdürü Prof. Dr. Gülçin YAHYA KAÇAR, Müdür yardımcısı Doç.Dr. Mehmet Gönül, Doç.Dr. Sevilay Çınar, Yrd. Doç.Dr. Vasfi Hatipoğlu, Yrd. Doç.Dr. Seher Tetik Işık, Yıldırım Beyazıt Üniversitesi TMDK Kurucu Müdürü Doç.Dr. Cenk Güray teşrif edip onurlandırdılar. Müzikoloji Atölyesi-1’e ilgi büyüktü.
Müzikoloji Atölyesi-1’in konuları dört başlık altında toplanmıştı: Müzik, Bilim, Müzikoloji ve Türk Müziği idi. Konuşmacılara Koordinatör Yrd.Doç.Dr. Recep USLU konular çerçevesinde sorular sorarak oturumu yönetti. Sorular özetle “Müzik bilimi açısından Müzik nedir? Müziğin tanımı var mı? Tanımlar arasındaki çelişkiler? Müziğin tanımı nasıl olmalıdır? Müzik bilim midir? Müzik dil midir? Müzik evrensel midir? Müzikoloji nedir? Türk Müziği müzikolojinin neresindedir? Türk Müziği Türkiye Müziği anlamına gelir mi?” gibi olabildiğince bilim ve algı arasındaki farkları ortaya koyan sorularla soruldu. Sanatçıların algısı ile bilimcilerin tespitleri arasındaki yaklaşım farklılığı ortaya konmuş oldu. Konuşma süresi 1,5 saat olarak planlanmıştı. Saat 15.00’de panelistlere teşekkür belgesi verilerek panelistlerin konuşması bitirilmiş oldu. Sorular ve katkılar panel bittikten sonra alındı, bu arada Müzikoloji Bölümünden arkadaşlarımız konuklara ikramda bulundu. İkram, sohbet ve sorularla tartışma böylece sürdü. Doç.Dr. Mehmet Gönül, müzik ve lisan-ı hal konusunda katkılarda bulundu.
Müzikoloji Atölyesi-1’in koordinatörü R. Uslu, saat 16.00’da, sohbetin tatlılığına ve cazibesine kapılıp sürenin bir hayli aşıldığını ve hala uzayacağını fark edince, sohbete son vermek amacıyla, sözü ele alarak, bir müzik dinletisi yapılmasını teklif etti. Müzikoloji öğrencilerinden Ferhat Akman’ın udu Handan, Cansu ve Derya’nın sesleri eşliğinde Aşık Veysel’in “Uzun ince bir yoldayım” türküsü; Ali Yaşar’ın ise kendisinin çalıp söylediği bir müzik ile panel bitmiş oldu.
Müzikoloji Atölyesi-1’in konuşmacıları özetle aşağıdaki sonuçları dinleyicilerle paylaşmış oldular:
Müziğin “Müzik, düzenlenmiş sestir” şeklini benimsedikleri, bu tanımın bütün dünyada kabul görecek bir tanım olabileceği;
Müziğin bilim değil sanat olduğunu, fakat konuşma dilinde kurduğumuz cümlelerde müzik kelimesi ile bazen “bilim”i kastettiğimizi, ancak bilim kastedilecekse kullanımın doğrusunun “müzikbilimi” olması gerektiği; Müzik bilgisi ile Müzikolojinin birbirine karıştırılmaması gerektiği;
Müziğin bilimi, müzikolojidir. Müzik, müzikolojinin araştırma alanı olduğu.
Müzikolojiye göre “müzik, evrenseldir”; ancak, müziğin türleri toplumsal zevke göre şekillendiği için evrensel sayılmazlar, sayılamayacağı.
Türk müziği, müzikolojinin araştırma alanlarından biridir. Türkiye’de müzikolojinin araştırma önceliğinin Türk müziği olması gerektiği; Türk müziği, ifadesinin aynı zamanda Türkiye müziği anlamını barındırdığı; İhtiyaç halinde “Türkiye’de müzik” gibi özel bir başlığın kullanılabileceği;
Müziğin bir dil olmadığı, dil olamayacağı; “Müzik, dildir” ifadesinin yaptığımız sanata yüklediğimiz bir anlam olduğu ve bilimin gerçekliğini yansıtmadığı;
Müzikoloji, evrenseldir; evrensel müzikolojinin, toplumları ortak değerlerde buluşturan bir bilim olduğu dile getirilmiştir.
Daha nice Müzikoloji Atölyesi İnteraktif Çalışmalarında buluşmak ümidiyle, Ankara Gazi Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuvarı Müzikoloji Bölümüne bekleriz.