Bugün - Friday, April 26, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Müzik terapi ile başbaşa...

Müzik terapi ile başbaşa...
Yazı Tarihi: Thursday, June 11, 2015

Biliyorum daha önce belirttiğim gibi “gelecek yazı, müzikoloji yapılanması” hakkında olacaktı, yine öyle olacak ama sonraya kaldı.Bugün daha önceki bir yazımla ilgili bir ileti aldım, aynen yayınlıyorum:

“Sayın Recep Uslu,

‘Müzikle tedavi olunur mu?’ başlıklı yazınızı tesadüf eseri gördüm. Müzik terapiyle ilgili düşünceleriniz beni oldukça şaşırttı. Müzik terapi dalında akademik çalışmaları uygulayan araştıran yönlendiren ve öğreten bir akademisyen olarak paylaştığınız makaleyi son derece üzücü buldum. 

Müzik terapinin temeli koca karı bilgilerinden değil tamamen tıp biliminin bilgilerinden kaynaklanır. Tıp eğitimi psikoloji eğitimi almamış bir terapist müzik terapisti olamaz.  Daha doğrusu müzik terapisti olmak için hem müzisyen olmak hemde psikoloji eğitimini tamamlamak gerekir. Bir konuda haklısınız maalesef Türkiye’de bunun şarlatanlığını yapan makamları sanki hastalıklarda alınması gereken hap gibi  halka gösteren ve  yanlış yönlendiren müzik terapi eğitimi almadan bu konuda para kazanan müzisyenler mevcuttur. Ama bildiğiniz gibi her yeni bilim dalı bu süreçten geçmiştir. Yurt dışında eğitimini tamamlamış müzik terapi uzmanları arttıkça müzik terapinin tıp alanında ne kadar önemli bir yeri doldurduğu anlaşılacaktır. 

Müzik terapi ruh beden zihin sağlığı ve rehabilitasyon uygulamalarının müzik aracılığı ve diğer sanatların da yardımıyla gerçekleştirilmesidir. Dünya’da tıp dalında ispatlanmış ve hastahanelerde tedavi metodu olarak kullanılmakta olan bir bilim dalıdır.  Vücudumuzda beyin hücreleri dahil işlevliğini yitiren bölümleri yeniden onarma özelliğine sahiptir. Günümüzde nöroloji uzmanları yıllardır yürüyemeyen konuşamayan hastaları müzik terapi metodlarıyla iyileştirebilmektedirler. Türkiye’nin en kısa zamanda diğer ülkeler gibi Yaratıcı Sanat Terapileri akademilerini başlatması gerekmektedir. Akademisyenlerimizden akademik seviyedeki müzik terapi çalışmalarına destek vermelerini ve üniversitelerinde bu programın başlatılması için  çaba harcamalarını  temenni ediyorum. Saygılarımla.

Prof. Dr. Ayla Varol Clark, Music Psychotherapist, USA”

Sayın Ayla Varol Clark, öncelikle dikkatiniz ve hassasiyetiniz için teşekkür ederim.

Yazımın başlığı “Müzikle tedavi olur mu?”. Yazımın başlığında görüldüğü gibi, ayrıca yazının ilgili bölümünde görüleceği gibi, yazım bir konuya dikkat çekmek için ve tartışmaya açmak içindi. Özellikle Müzikoloji programı içindeki konumunu sorgulamak için akademisyen arkadaşlarımın ne düşündüklerini daha geniş platformda ele almak istedim. Tartışmaya açmak istedim. 2011 yılında Müzikoloji bölümünü kurmak üzere davet edildiğimde, Müzikoloji çatısı altında olması gereken dersleri planlarken, “Müzik Terapi” dersinin bir müzikoloji lisans programında yer alması gerektiğine karar vermiştim. O zaman gerekçelerini yazdım. Türkiye’de başka hiç bir üniversitenin Müzikoloji Bölümünde böyle bir ders yokken, ben bu derse programda yer verdim, İTÜ TMDK 2015 yılı I. Müzikoloji Çalıştayı yayınında görüleceği üzere, ilk olma özelliğini taşıyor. Öncelikle sizinle aynı hassasiyeti paylaştığımı belirtmeliyim.

Şu tespitlerinize katılıyorum. Müzik terapi konusunda temelleri belirlemişsiniz:

“Tıp eğitimi psikoloji eğitimi almamış bir terapist müzik terapisti olamaz. Müzik terapisti olmak için hem müzisyen olmak hemde psikoloji eğitimini tamamlamak gerekir. Terapi ruh beden zihin sağlığı ve rehabilitasyon uygulamalarının müzik aracılığı ve diğer sanatların da yardımıyla gerçekleştirilmesidir”.

Müzik terapi merkezleri gibi, dünyada bu konuda önemli sayıda literatür var. Bu literatürün bir edebiyat alanı türü olan “roman” literatürü gibi olup olmadığını ise bilmiyorum. Onun için konunun uzmanı olarak gördüğüm doktorlara soruyorum. Bir Müzik Terapisti olarak pek çok kişi sizin gibi duyarlılık göstererek bir şeyler yazabilir. Fakat bir akademisyen olarak, bir konuda çok ses çıkması, bilimde o konunun “hak/gerçek/doğru” olduğunu göstermeyeceğini çok iyi bilirsiniz. İnanın ben de Müzik Terapisti olmak istiyorum. Fakat eğitim için çizilen yol çok uzun (bu konuyu istenirse daha da açabilirim) ve bu konuda eğitim veren yerler bulmak da kolay değil. Okuyucularımı sıkmamak için kısaca şunu söyleyebilirim: Diğer “terapi”ler gibi ben de Müzik Terapisine inanıyorum. Ama bir akademisyen olarak benim inanmam konunun bilimsel olduğunu göstermeye yeter mi?

Yazımda yer alan bazı kelime ve cümleler, sizin de belirttiğiniz cümlelerle birlikte bir araya getirilirse sanırım ortak fikirlerimizi ifade etmiş olurum: Sözlerim bir taraftan müziği “hastalıklara hap gibi halka gösteren ve yanlış yönlendiren müzik terapi eğitimi almadan” müzik terapi eğitimi yapanların olduğuna parmak basmak ve hem de gerçek Müzik terapi konusuna dikkat çekmek;diğer taraftan Müzikoloji içindeki yerini sorgulamak içindi. Aslında birinci kısımın tam da benim yazımın dışında olduğunuşu cümleyle belirttim: “Buradaki sözümüz “müzikle terapi” yapanlara değildir, daha çok Müzikoloji içindeki konumunu değerlendirmeye yönelik bir fikir jimnastiği amaçlıdır”. Yoksa sizin de rast makamının veya Mozart’ın beşinci senfonisinin hangi hastalığa iyi geleceğini, yanında hangi vitaminleri almamız gerektiğini söylemeyeceğinizi anlıyorum.

Elde yazılan müzikle tedavi kitaplarında görülen bilgilerle konuya yaklaştığımızda “koca karı”* bilgilerine yer verdiklerini görüyoruz. Bu bilinen bir gerçek. Eğer bu tür bilgilere tarihin bir parçası diyerek aktarılıyor ise ki genellikle öyle değerlendirip okuyorum, bu normal görülebilir. Fakat bu kısımlar eleştiri mantığıyla anlatılmadığı için “müzik tedavinin temeli koca karı bilgilerinden” ibaret gibi görünüyor. Müzik Terapi’nin bilimsel uygulamacıları ve yazarları tarafından bu tür bilgilerin eleştirilmesi gerekmez mi? Müziğin terapideki kullanımına eleştiriler yok mu? Müzik terapi eleştirilmeyen bir alan mı? Müzik terapi kitaplarının bu tür eleştirilere de yer vermeleri gerekmez mi? Bununla birlikte Müzik Terapi hakkında yazdıklarımı savunacak bir “Tıplı doktor” olsa da olmasa da “benim alanım değil” deyip ifadelerimi saygıyla düzeltebilirim.

Yazımın dışında kalan kısımlara, sizin belirttiğiniz kelimelerle “Müzik terapi”ye yapılan eleştiriler, “tıp dalında ispatlanmış” olup olmadığı, “hastahanelerde tedavi metodu olarak kullanılmakta olan bir bilim dalı” olup olmadığı; “vücudumuzda beyin hücreleri dahil işlevliğini yitiren bölümleri yeniden onarma özelliğine sahip” olup olmadığı? Hangi müzikal sesin bu onarmayı yaptığı? “yıllardır yürüyemeyen konuşamayan hastalara müzik terapi metodları” uygulandığında her zaman aynı sonuçların alınıp alınmadığı? Bu terapilerin ilaçsız, salt “müzik terapi” olduğunun iddia edilip edilemeyeceği? Yoksa sadece bazı hastalarda mı iyileşme durumu görülüyor? Sonuçların yayınlandığı somut örnekler var mı? Müzik değilde eğitmenin terapi yeteneğinin veya hastaya verdiği güven ve ümit duygusunun hastanın iyileşme sürecindedaha etkili olup olmadığı? Bir okuyucumun dikkat çektiği gibi “Tıp eğitimi almamış” kişilerin “Müzik terapi” dersi verip veremeyeceği? gibi akla gelebilecek pek çok sorular ve cevapları, Müzikoloji dışında, daha çok “Müzik Terapi” alanında çalışanların ilgilenmeleri gereken bambaşka bir alan diye düşünüyorum.“Müzik terapi” konusunda bilgilendirme “Disiplinlerarası Müzikoloji”veya “Müzikopsikoloji” veya Müzikoloji programında bulunan uygun bir derste yapılabilecek bir bilgi aktarımı olarak yer alacaktır. Bu bilgilendirme ile donanımlı Müzikoloji mezunu isterse, kendisini Müzik terapist olarak eğitmeye devam edebilir. Ancak salt müzik terapi gören bir hasta öldüğünde, ihmalden veya ölüme sebebiyet vermekten sorumlu kim olacak? Müzik terapi dersi aldım diyerek insan ölümüne sebep olmuş, hapse girmiş bir müzikolog mezunu olsun istemiyorum.

Son temenninize katılıyor ve özellikle sağlık bilimiyle uğraşanlar tarafından “akademik seviyedeki müzik terapi çalışmalarına destek verilmesini ve üniversitelerde bu programın başlatılması için  çaba harcamalarını  temenni ediyorum”. Böyle bir akademik çalıştayda ve çalışmalarda müzikoloji akademisyenleri ellerinden gelen desteği verecektir.

Bir müzisyen için “Müzik terapi” çok cezbedici bir kelime, öncelikle kendisini gösterebileceği bir pazar bir sahne demektir, ticaret demektir (Okuyucum dikkat çektiği için belirteyim, müzik bu yöntemle “sevdirme ve pazarlama taktiği” olarak kötü durmuyor aslında, sorun, olayı bu kelimelerle ifade etmeye alışkın olmamamızda olabilir mi?). Diğer taraftan Müzik terapi bir döneme, bir derse sığdırılamayacak kadar ciddi bir konu olarak görülebilir. Nitekim yazınızı “Yaratıcı Sanat Terapileri Akademileri”ne dikkat çekerek bitiriyorsunuz. Yani bu iş bir dönemlik dersle olacak iş değil. Öyle ise Müzikoloji bölümünde bir derse sığdıramayacak isek, kaç dönemlik ders olmalı? Dört dönemlik ders olursa, müzikoloji bölümü amacından sapmış olmaz mı? Müzikolojide böyle bir ders lüks kaçmaz mı? Böyle bir derse,uygulama yapan Tıp doktoru, Konservatuvarın Müzikoloji Bölümünde zaman harcar mı? Bunlar dışında birçok istihdam sorunlarını ifade etmek mümkün.

Yazımda belirttiğim gibi, benim açımdan "Müzikoloji lisans dersi mi? Yüksek lisans dersi mi olmalı, yoksa hiç mi olmamalı?" gibi problemler birincil derecede önemlidir. Her akademisyen takdir eder ki bu konuda realist olmak gerekir. Müzik bilenler, Müzik Terapi eğitim merkezlerine gidip, müzik terapisti olsunlar, itirazımız olamaz; müzik terapi yapsınlar, gönlümüz her zaman toplumu rahatlatacak,sağlığına kavuşturacak aktivitelerden yanadır. Bunun adı ister “Sanat terapi”, ister “Ses Terapi veya Müzik terapi”, isterse “Psikoterapi” veya “Nefes terapi” olsun.

Recep USLU

 

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz
Bu yazıya hiç yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapın.

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Serhanende Nurettin Çelik ...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Kendi bilmiyor diye yok sanıyor…
(Nevşin Mengü)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.30ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys