Bugün - Friday, November 22, 2024
Foto Galeri
Video Galeri
Firma Rehberi
Künye
Reklamlar
Üye İşlem
 Bize Ulasin
www.musikidergisi.com Logo
-
İstanbul 27°°C
Yazar Detayları

Recep Uslu

Recep Uslu - Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...

Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Yazı Tarihi: Tuesday, April 21, 2015

16.04.2015 tarihinde Prof. Dr. Gülçin Yahya sanat yönetmenliği ve şefliğinde Gazi Üniversitesi Konser salonunda saat 19.30’da konser vardı. Konsere devletin önemli kesimleri gibi üniversitenin rektörü de katıldı.

Kutlu doğum haftası sebebiyle yapılan konser salonu dinleyici ile doluydu. Konser Prof. Dr. Gülçin Yahya Kaçar’ın ud taksimiyle başladı. Suyolcuzade, Sebilci Hüseyin, Sadi Bey, Tahir Karagöz, Zekai Dede, Kenan Rifai, İzzeddin Hümayi, Sadeddin Kaynak, Tekin Uğurel, Cüneyd Kosal, Enderunlu Hafız, Ahmet Hatipoğlu, Hafız Post’undini müzik besteleri çalındı, Niyazi Mısri’nin sözleriyle sona erdi.

Rast tevşih ve ilahilerle başlandı, salat u selam’dan sonra mahur, tahir neva, karcığar, bayati ilahilerle devam edildi, konser gülizar ilahilerle son buldu. Güfte sahipleri içinde Yunus Emre, Niyazi Mısri gibi klasikler yanında Osman Hulusi, Talip Kargı, İbrahim Yurtören  gibi XX. Yüzyıldan örnekler de vardı. Hanende Ahmet Çalışır, arada kasideler okudu.

Çoşkulu bir konser olduğunu söylemek yeterli değil, konsere gelip yaşamak ve dinlemek lazım. Siz okuyuculara bu kadar söyleyebilirim. Konser sonunda bu coşkuyu yaşıyan Gazi Üniversitesi Rektörü Prof Dr. Süleyman Büyükberber ve Rektör yardımcısı Prof.Dr. Mehmet Türker birer çiçek demeti ile sanat danışmanı Prof. Dr. Gülçin Yahya ve gurubu temsilenDoç. Dr. Mehmet Gönül’ü tebrik ettiler, kızlı erkekli 18 sazende ve kızlı erkekli 25 hanendeden oluşan bütün icra heyetine teşekkür ettiler. Dinleyenler arasındaki protokol o kadar memnun kaldı ki, istek üzerine konser heyeti, Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası Konser Salonunda 24 Nisan 2015 Cuma günü saat 20.00’de tekrar konser verecek. Ankara veya Ankara dışından Tasavvuf Müziği sevenler beklenmektedir. Umarım bu tür faaliyetler her sene olduğu gibi devam eder.

Üniversiteler bir taraftan bilgi üreten merkezler olmakla birlikte, üretilen bilgileri, toplumun kazanmasına yardımcı olan kurumlardır. Diğer taraftan üniversiteler toplumu ayakta tutan dinamiklere bu tür konser ve etkinliklerle sahip çıkmalı, kültürün temellerini oluşturan değerlerin yaşamasını sağlamalıdır. Kutlu Doğum Haftası bu tür etkinliklerden biridir.

Türk dini müziğinin Orta Doğu dini müziği içinde özel bir yeri vardır. Bu özellik dini müziğin ağır başlı tavırla icra edilmesinden gelir. Bu klasik imbikten süzülerek gelmiş kaliteli dini müzik tavrının korunması ve yaygınlaşması için üniversiteler çaba sarfetmelidir. Türkiye içinde eğitimsiz bazı kişi ve gurupların dini müzik olarak arabesk, folklorik tavır sergiledikleri görülmektedir. Müzik bilmeyen insanlar için "canım ha o tarz olmuş ha bu tavır" denebilir, fakat bunun zararını yine gelecek nesiller çeker. Dini müzik tavrının bozulması dinin ağır başlılığının kaybolmasını tetikleyici sebeplerden biridir. Kültürel kimliğin bozulmasında en etkin bağlardan biri müziktir. Geçenlerde youtube’de Arnavutluk İlahiyat Fakültesinin kızlar korosundan bir dini müzik dinledim, Arap tarzı idi. O kadar güzel hazırlanmalarına, ağırbaşlı duruşlarına rağmen, müzikte o ağırbaşlılık yoktu. Türkiye, müzik tarzımıza önem vermediği, bunun içinyeterince faaliyet göstermediği, Türki Cumhuriyetler ve Türk kültürünün görüldüğü ülkelerde yatırım yapmadığı sürece, kültürler arasındaki bağ gittikçe kopacak, eğer duruma el atılmazsa Arnavutluk gibi daha birçok ülke ile ortak bağ kalmayacaktır. Türkiye’nin müzik politikasına daha ciddiyetle eğilmesi hem müslümanlık, hem kültür, hem de Türkiye’nin geleceğinin yararına olacaktır. Türk müziği tavrını taşıyan projelerin desteklenmesi gerekir.

Bazı üniversitelerin Kutlu Doğum Haftası etkinliklerinin neler olabileceği ile ilgili online gezinirken, gözüme ilişen bazı etkinlikleri görünce "rezalet" diye bağırmak geldi içimden. Gitarla, piyanoyla Kutlu Doğum Haftası kutlamak! Ne var bunda demeyin. Düşünün, yukarda söylediğim sakıncalı durumu ve bir üniversitenin tam da bunu yaptığını.

Dini müzik öncelikle sözlerle tanımlanan bir müziktir. Ancak sadece bu yaklaşım yeterli değil, eksiktir. Türk diline uygun olmayan bir tarzda örnek Türkçeden söz etmek mümkün olamayacağı gibi, Türk müzik diline,sistemine ve yapısına uymayan çalgılarla, söyleyiş tarzıyla dini müzik olmaz, olamaz (Neden sorusunun cevabı müzik sisteminde, gönüllere hitab eden müziğin ifade zenginliğinde yatıyor). Türk dini müziğin tarzına uymayan konserlerle örnek Türk dini müziğinden söz edemezsiniz. Kendinizi kandırmaca olur (Bu konuyu bilmeyebilirsiniz, ama mutlaka bir bilene danışmalısınız, çünkü artık birçok Türk müziği profesörü, doçenti var; hem de icracılar, müzisyenler). Aksi takdirde, piyasayı kaplayan Arabesk tarzla(Bazıları buna Yeşil Pop diyor) dini müzik söyleme hatasına düşersiniz. Türk Dini Müziğinin hem sözel hem de müzikal olarak bir ağırbaşlılığı vardır (bunları öğrenmek isteyenler, dini müzik dersleri almak için çeşitli kurum ve derneklere başvurabilirler). Üniversiteler bu ağırbaşlılığın bozulmasına müsaade ederler, gitarla dini müzik, piyanoyla dini müzik, Rap’le dini müzik, Popla dini müzik yapmayı Kutlu Doğum Haftasına taşırlarsa, kültürel “bozum” kesinlikle gerçekleşecek demektir. 

Farklı müzik çalgıları XVIII. Yüzyıldan beri Mevlevihaneler başta olmak üzere birçok dini müzik icrası yapılan yerlerde denendi. Olmaz, olamaz, olsa çoktan olurdu. Çünkü sufiler geniş görüşlüdür, diğer çalgıları da dini müzikte denediler, olmadı, olmuyor. XX. Yüzyıl başında Mevlevihanelerde piyano, Arnavutluk tekkelerinde klarnet denendiğini bir kaç örnek olarak belirteyim. Eğer Türk Dini Müzik tavrına uyarak oluyorsa bunu zaten kabul ederlerdi, zamanımızın birçok dini müzik yapan akademisyeni var bu durumu çok iyi değerlendirirlerdi. Çok sesli Yunus Emre Oratoryosunun orkestralar ve sahneler dışında, dini müzik ortamlarında istendiğini, çalındığını gördünüz mü? Bunun sebebi farklı bir müzik anlayışıyla bestelenmesinde yatmaktadır.

Gelenekten söz ediyorum. Uydurma müzikten, deneysel müzikten değil. Mevcut Batı müziği gitarıyla, piyanosuyla dini müzik olmaz, ancak yeşil pop (!) olur, yani “dini sözleri olan yeşil pop müziği” olur. Üniversitelerin kültürümüzdeki bu hassasiyete, kaliteye, özene dikkat etmeleri umulur, hatta şarttır.

Recep Uslu

 
İletişim E-Posta: - Telefon:
 
Yorumlar
*** Yorum Yaz

Serkan Berkuzi()
Dinleyen herkesten aynı müzik düzeyi ve bilinci beklenemeyecek olsa da, bu beklenti düzeyi besteci, icracı ve yayıncı üçgeni için geçerli değildir. Dini sözleri kullanarak bu seviyesiz müzikleri çıkaranların/yayanların bilinci ve amacı önem arzediyor. Konu üzerinde durulması, işlenmesi gereken ama maalesef yetkin olmayan ellerde çoğu zaman düzey kaybına uğrayan bir konu. Samimiyet ve açıklıkla gündeme getirdiğiniz için teşekkür ediyoruz...
Gönderilen Tarih - Tuesday, April 21, 2015 (18:51)  

Diğer Yazıları

Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Müzikolojiye müzik terimleri sözlüklerinin bir yenisi...
Müzikoloji: Değerli Bilgem söyle bana, Türk müziğine atıf var mı?..
Müzikoloji ve Hanefi Özbek’in Form-Tür ve Usul Bilgisi Yayınları...
Müzikoloji ve Gökhan Yalçın’ın Kevseri Mecmuası...
Müzikoloji ve Timur Selçuk’un ardından...
Müzikoloji ve terimlerle ilgili Dr. Göktan Ay’ın yeni kitabı...
Müzikoloji: Meragi’nin Zübdetül-Edvar’ı yayınlandı...
Müzikoloji ve "karabilim-bad science"...
Müzikoloji, Hafız Post Mecmuası, Buhurizade ve Kuçeksünbüle Makamı...
Müzikoloj ve saygı ile linç arasında…
Müzikolojide yeni bir bibliyografya…
Müzikoloji ve “Unmuzec İlimler Ansiklopedisi”nde müzik ilmi…
Müzikolojiye yön veren metinler...
Müzikoloji ve romanlarda müzik…
Müzikoloji: Meragi, Nesimi’den ilham aldı mı?..
Müzikoloji ve Mühr-i Süleyman...
Müzikoloji ve Müziğin İcadı, Mehmetşah, Pisagor, Şeyh-İ Musikar...
Müzikoloji, Meragi’nin Cami’si ve Babak Khazrai Edisyonu
Müzikoloji, Müzik Sosyolojisi ve Meragi...
Müzikolojide ötekileştirme…
Müzikoloji ve 16. yy Türk müziği: “Orada bir musiki var”…
Müzikoloji ve elimdekiler
Yeni bir "Edvar"…
Müzikoloji ve yeni yıla giriş…
Müzikoloji ve Müzik Tarihinde Kevseri-Kemani Hızır Ağa…
Müzikoloji ve Selim Dede Kimdir?..
Müzikoloji'de Oransay 30.Yıl Anması ve 1702 yılında Itri…
Müzikoloji, Asaf Halet Çelebi ve Todi Musikisi…
Müzikoloji ve Canfeza Edebiyat…
Müzikoloji ve Keman Tarihi ya da Saraydaki Kemancı 1777 …
Müzikoloji Ve Hafız Emin Işık’ın Kasidesi…
Müzikoloji ve Katibi Edvarı- 1530
Müzikoloji kütüphanesine yeni bir yayın: “Türk Musikisi Atlası”
Müzikoloji ve , Neyzen Özdönmez...
Müzikoloji ve Ökten’den Sanat Felsefesi…
Müzikoloji ve altı parmakla mucib problemi…
Müzikoloji ve adalet duygusu...
Müzikoloji makalelerinde bibliyografyanin yeri: Bibliyometri analizi…
Müzikoloji sefinesi ya da gemisi…
Müzikoloji ve Meragi’nin mavi boncuğu…
Müzikoloji ve mağara metaforu...
Müzikoloji ve Barış...
Müzolojide Dürretüt-Tac, O Eseri Şirazi Yazmadı; Meragi öyle diyor…
Müzikoloji ve uzay yolculuğu...
Müzikoloji ve Afyonkarahisar İbrahim Alimoğlu Çalgı Müzesi…
Müzikoloji ve Demetnağme; bir kadın bestekar Demet Tekin yeni albümü…
Müzikoloji ve tereke defterleri veya müzayede katalogları…
Müzikoloji: Nayi Osman Dede’ye verilen teşvik ve bize verilen teşvik…
Müzikolojide fedakarlık, adalet, bol toplumsal örnekli yeni yıl…
Müzikolojide bir sempozyum macerası: Mevlana Araştırmaları Enstitüsü’nün Selam Vakti 745. Vuslat Yılında A.A. Konuk, Mesnevi, Fusus arasında intihal ve sadeleştirme
Müzikoloji ve Abdülkadir Meragi’nin hayaletleri...
Müzikoloji’de bir kaynak: Keşfü’l-Hümum 1341
Müzikoloji ve Cumhuriyet Bayramı…
Müzikoloji açısından “Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları”…
Müzikoloji, deprem, İstanbul ve Itri
Müzikoloji ve zevk-i selim…
Müzikoloji, Lazkiye ve Mehmet Ladiki…
Müzikolojide Bir Problem: “Kantemiroğlu 'Edvar'ını ne zaman yazdı? XVI ve XVII. Yüzyıllarda 'Edvar' var mı?..“
Müzikoloji ve Gürültü Teröristleri...
Müzikolojide Yusuf Kırşehri’nin Önemi: Yeni Sistemci Anadolu Edvarları Ekolünün Kurucusu…
Müzikolog Rauf Yekta küstü mü? "Rauf Yekta’nın Musiki Antikaları" üzerine...
Müzikolojide Dualistlikten Deistliğe
Müzikoloji ve yeni Türkiye...
Müzikoloji, Müzikterapi ve Rahmi Oruç Güvenç…
Müzikolojide Rol Model -1-
Müzikoloji ve Neva Kâr’ın yıldönümü…
Yeni bir yayın: Müzikoloji ve “Evliya Çelebi’de Çalgılar“ …
Müzikolojinin veya İTÜ TMDK’nın 43.YIL kutlaması…
Müzikolojide veya müzikte yansıma felsefesi…
Müzikoloji ve Bölüm Başkanı Stratejisi...
Müzikolojide ve Müzikte Sürrealizm
Müzikte Mimesis Felsefesi veya bir aldatmaca..
Bestekar Musli, Kuruyemiş Ansiklopedisi ve Müzikoloji …
Müzikte "katarsis"...
Müzikoloji, Âmili ve Keşkül-i Müzikolog...
Müzıkolojı ve Cenaze Marşı ya da Segah Tekbir...
Müzikoloji ve Makasıdül-Elhan’ın kaç versiyonu vardır?
Müzikoloji, Edvar, Duvar, Yıldönümü...
Müzikoloji ve Edvarların Bir Yenisi: 1767 Yılı Hekimbaşı Edvarı …
Müzikoloji, Nuri Özcan Ve Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2017
Müzikolojide Çalışmalar: Türk Müziğinde Eğitim Çalıştayı…
Müzikoloji, keman eğitiminde yeni bir kitap…
Muzikolojide yeni bir terim önerisi: Eurogenetic
Müzikoloji : Bu eserin sahibi Nane’dir Nane! Muhayyer ağır çember “Vakt-i subh oldu“…
Müzikoloji ve Itri Haftası dolayısıyla yeni şeyler söylemek…
Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Ödülleri: 2016
Müzikoloji ve Itri’nin yılbaşı şarkıları…
Müzikoloji, panel ve ödüllendirme, Itri …
Müzikoloji "eleştiri ve çuvaldız", "dedikodu ve çeki düzen"…
Müzikoloji, Ömer Hayyam, bilgi ve anlayış…
Müzikoloji ve 2016 Taşköprülüzade Sempozyumu
Müzikoloji ve koku tarihi veya Itri’nin babası ne iş yapardı?..
Müzikoloji, Astroloji ve Itrî …
Müzikoloji sanatın korunmasını zorunlu görür…
Müzikoloji ve küreselleşen keşif ilişkisi…
Bibliyografyasız müzikoloji olur mu?..
Türk müziği tarihinde ihtilalin öldürdüğü bestekar kimdi?
Itri'nin yaşadığı ihtilaller …
Müzikolojide ihtilallerin yeri veya yersizliği…
Müzikoloji, Bilimsel Müzikoloji, Müzikoloji Bölümleri, İdeal Müzikoloji, Müzikolog Terimleri…
Müzikoloji ve sanata verilen değer: Fehm-i muhsin
Müzikolojide Urmevi’nin Yeri ve Müzik Eğitiminde Kadim Altı-Parmak Metodu… Recep Uslu
Urumiyeli Safiyyüddin ile “Devirler“ üzerine müzikoloji sohbeti...
Müzikolog Nobel ödüllü Urmiyeli Safiyyüddin ve “Hayali Meşk Hikayesi -2”
Müzikolojide iki ucu xxxlu değnek…
Müzikoloji, icra değişiklikleri – 2
Müzikoloji ve icra değişiklikleri, problemleri…
Müzikolojiye takviminizde yer ayırın: Bilgi-şölenleri/ sempozyumlar ve kongreler…
Müzikoloji ve Meragi’nin besteleri…
Müzikolojide Perde Transkripsiyonları ve Meragi’nin yeni bir eseri: Muhtasar Der İlm-İ Musiki...
Itri’nin keşfedilen yeni bir eseri mi? Evet, yeni bir şiiri…
Müzikoloji ve tercümelerin katkısı…
Türk Müziğinin “Bütünlüğü”ne evet - Itri Adına Ödül Organizasyonu…
Müzikoloji ve akademik çalışmaları teşvik…
Yeni yıl muamması: Itri muammasını çözen var mı?
Gencebay’a verilen ödül ve müzikolojide türler konusu…
Sanatçı, müzikolog, metodoloji ve yazı hakemliği…
Müzikoloji Atölyesi ve Sonuçları -1-
Muzikoloji ve Din...
Müzikoloji: Yanlışların karşısında durma cesareti...
Olmadı Kâmil Hoca: Müzik, eleştiri ve doğruluk...
Medeniyet sanat ve müzik...
Bir bestenin notası: Ahmed Hatiboğlu
İki kitap tanıtımı: Itri ve Makedonya’da Piyano, Prof.Dr. Aida İslam ve Balkan Türk Müziği
Panayot Abacı ve Türkiye’de müzikoloji kolay mı?..
Müzikolojiden Uluslararası Konservatuvara Makam Teorisi...
Müzikolojide birleşelim -3-
Müzik terapi ile başbaşa...
Müzikolojide birleşelim -2-
Bir “Müzik Bibliyografyası“nın başına gelenler...
Müzikolojide birleşelim...
1. Gazi Türk Müziği Günleri, Sazendeler Yarışması ve Müzikle tedavi olur mu?..
Türk Müziği Yarışması ve Uluslararası Sanat Müziği Kaynakları…
Gazi Üniversitesi’nde Kutlu Doğum Haftası ve Üniversiteler...
Ruhi Ayangil'in mektubu müzikolojinin feryadıdır...
Yüz yıldır aranan Meragi’nin Müzikler Hazinesi (Kenz-ül Elhan) adlı eseri bulundu mu?..
Müzikolojide Yeni Bir Metot: Bibliyometri Analizi
Müzikolojinin nedir şu edebiyat biliminden çektikleri...
Bugünlerin müzikolojik faaliyetleri...
Tarihi gerçekleri yazmak...
Müzikoloji ve sosyal psikoloji...
Diğer Yazarlar

Münih LMU Müzikoloji Enstitüsü’nde "Gültekin Oransay" rafı...
Kitabu İlmi'l-Musiki Alâ Vechi’l-Hurûfât'ın müellifi kimdir? -16-
Çalgıları geliştirmek nedir, nasıl olur?..
Fazıl Say'ın Feyzi Erçin'e desteği…
Nida Tüfekçi’nin Öğrencisi Olmak!..
Yazılarınızı bekliyoruz... Musiki Dergisi
Spor yazarı mı, müzik yazarı mı?..
Yeni YÖK’ün ve değerli başkanı Sn. Saraç’ın övgüye değer kararı: Müzik öğretmenliği açısından yapıcı bir değerlendirme…
Yirminci yüzyıl: İcracının çağı*...
Meragi niçin 24 şube dedi? Hurufilikten etkilendi mi?..
Çevrimiçi Türk Halk Musikisi Videoları: "Konma Bülbül Konma Nergis Daline"
Günün Sözü
Doğru bir fikri savunmak için kullanılan yanlış argümanlar, bizzat o fikre zarar verir…
(Kemal Göze)
Yazarlar 
Röportajlar
Fırat Kutluk “Neden Müzik Dinleriz?“...
Ayhan Sarı - Kitabın adından başlayalım mı?  Buna bağlı olarak da kitabın sonunda müziği neden dinlediğimizin yanıtını veriyor musun? Fırat Kutluk - ...
»
»
»
Tarihte Bugün
Arşiv Arama
Facebook
Anasayfa
Site Haritasi
Sitenize Ekleyin
RSS Kaynagi
Hakkimizda
Reklamlar
Künyemiz
Facebook
Twitter
Bize Ulaşın
Copyright ©2013 - Tüm haklari sakli tutulmaktadir.
Bu sitede yayinlanan tüm resim, materyal ve içerigin telif haklari tarafimizca sakli olup izinsiz alinip kullanilamaz.
0.25ms
cheap jordans|wholesale air max|wholesale jordans|wholesale jewelry|wholesale jerseys