Efendim, karabilimle (ing. bad science) ile Müzikolojinin ne ilişkisi var?
Karabilim nedir? Örneklendirerek başlayalım. Bir çiple insanları köle haline getirme projesi bir karabilim örneğidir. Manhattan projesiyle insanları topluca öldürmek için atom bombası yapma projesi bir karabilimdir. İnsanların bütün bilgilerinin bir merkezde gözetlenebilip, bu bilgiler kullanılarak onlara istediklerinin yaptırılabilmesi projesi karabilimdir. Yani bir bıçağı icat ettiniz, amacınız ekmeği kesmek, ağacı yontmak; fakat birinin bıçakla insan öldürmesi, bıçak icadını kara bilim yapmıyor. İşte kabaca karabilim bu.
Buna bir ilave daha yapacağım. Bilginin kasten yanlış kullanılması da karabilim anlamına gelmez mi? Mesela ebediyeti elde etmek isteyen Çin hükümdarına, civa koklarsan ölümsüzlüğü elde edersin diyen bilim adamı, karabilim yapmış olmuyor mu?
Son zamanlarda bazı bilimcilerin yayınladıkları videolarda bilimadamlarının yaptıkları yanlışları, sanki yaşanmamış gibi, sanki bunlar zamanın bilimadamı tarafından önerilmemiş gibi gösterme çabalarına dikkat etmek gerekir. Bilimin zaman zaman yanıldığını kabul etmek gerekir. Karabilim tarafından bilginin kullanıldığına da dikkat etmek gerekir.
Müzikoloji, yani müziğin bilimi ne zaman başladı? Müzik bilgisinin sistemleştirilmesiyle. Müzik bilgisinin sistemleştirilmeye başlanması müzik bilimi olduğuna göre, eski Yunan Felsefesi zamanında mı, yoksa 1850’de mi müzik bilimi/ müzikoloji kurulmuştur? İşte müzikbilimi adına bazı bilgilerin belirli amaçlarla yanlış kurgulanması müzikolojinin karabilim tarafıdır, bence.
Müzik, müziktir. Yani <insanların müzik olarak tanımladıkları sesler bütünü ürününe müzik denir<. Bu da demektir ki, müziğin doğusu batısı olmaz. Ama <Batı müziği> diye bir terim kullanmışız? Neden? İşte bu terimin ortaya çıkmasındaki sebep, karabilimin sonucudur. Batı müziğinin, diğerlerinden daha gelişmiş olduğunu iddia edenler, farkında olmadan karabilim yapmışlardır. Çünkü müzik tanımına dikkat edelim. Tanım doğru, o halde kullanılan terimle sonuçlanan yönlendirmeye dikkat edelim. Bizi yönlendiren yanlış fikirler, insanlığı yanlış yönlendiren karabilim ürünüdür. O halde dikkat edilmesi gereken temel kural: ileri sürülen fikir bizi yönlendiriyorsa, bize ait değilse, araştırılması gerekir, sonuçta doğru değilse, o fikri reddetmeli ve beynimizi kendimiz yönlendirmeliyiz. Kendi fikrimi üretmeliyim. Beynimin nöronlarını kendim yönetmeliyim. O zaman ben hür düşünen bir insan olurum, hür düşünen bir müzikolog olurum.
İşte müzikoloji ile karabilim ilişkisi.